Entreprenöriella ekosystem på landsbygden

Senast ändrad: 06 november 2024
Gruppfoto på forskargruppen som leder projektet Entreprenöriella ekosystem på landsbygden

Det finns ingen brist på bra idéer för att utveckla landsbygden. En resa genom Sverige år 2023 visar på många entreprenöriella initiativ. Människor vill mycket, men var och när fungerar det bra och var tar det stopp? Vårt mål är att beskriva och förklara hur förutsättningarna för entreprenöriell utveckling på landsbygden kan förbättras.

Vi har valt att utgå ifrån fyra områden: Nätradalen i Örnsköldsvik, Vildmarksriket i Dalarna, Östergarn på Gotland och Österbybruk i Uppland. På dessa platser öppnar vi ”verkstäder” för att undersöka hur människor från olika sektorer och nivåer ser möjligheter och utmaningar, organiserar sig och prövar nya vägar för att skapa hållbara landsbygder.

I projektet kombinerar vi två centrala perspektiv från entreprenörskapsforskningen: entreprenöriella ekosystem och den kontextuella vändningen. Ett ekosystem beskriver en uppsättning ömsesidigt beroende aktörer och faktorer som möjliggör entreprenörskap inom ett visst område. Den kontextuella vändningen fokuserar på att förstå hur olika kontexter, som institutionella, sociala, digitala, affärsmässiga och rumsliga, påverkar och påverkas av entreprenörskap. Genom att kombinera dessa perspektiv riktar vi vår uppmärksamhet mot hur olika kontexter är sammankopplade och påverkar varandra inom ett lokalt ekosystem.

Relaterade sidor: