Vid produktion av livsmedel används idag mycket fossila bränslen och livsmedelsproduktionen leder också till många negativa konsekvenser för miljön, t.ex. klimatförändring, övergödning och förlust av biologisk mångfald.
Period
Jan 2017- dec 2020
Beskrivning
Vid produktion av livsmedel används idag mycket fossila bränslen och livsmedelsproduktionen leder också till många negativa konsekvenser för miljön, t.ex. klimatförändring, övergödning och förlust av biologisk mångfald. Mycket av de grödor som skulle kunna konsumeras av oss människor direkt, t.ex. spannmål och baljväxter (bönor, ärtor och linser), används idag som djurfoder. Det innebär en stor energiförlust eftersom stor del av energin går förlorad när djuret håller sig varmt, rör sig etc. och en del hamnar i ben, hudar och gödsel.
Vi använder alltså idag denna biomassa ineffektivt och det är viktigt att övergå till en kost som innehåller mer växter och mindre animaliska produkter. För att det ska vara möjligt behövs mer attraktiva och hälsosamma växtbaserade livsmedel som också är odlade med så liten miljöpåverkan som möjligt. Syftet med detta projekt är att utveckla sådana livsmedel baserade på baljväxter vilket också kan stimulera en växande bioekonomi (en ekonomi baserad på bioenergi istället för fossil energi) i vilken nya, attraktiva och hälsofrämjande livsmedel blir en viktig del.
Finansiering
FORMAS
Projektledare
Elin Röös
Medlemmar
Cornelia Witthöft, Linnéuniversitet, Georg Carlsson,
Department of Biosystems and Technology, SLU, Andreas Stephan, Jönköping International Business School, Oatly, Orkla Foods, Fazer, Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter, Region Skåne och Region Kalmar