Studentliv
"Hippologåren minns jag som de bästa åren i mitt liv!"
När vi frågar våra studenter hur de upplever sin studietid är det många som nämner kamratskapen och den gedigna kunskapen som finns på anläggningarna som det absolut bästa med utbildningen. Som student kommer du mycket nära dina studiekamrater och stöd från lärare och personal är alltid nära till hands.
Som student bor du i närheten av anläggningen. Behöver du hjälp att ordna boende kan vi på hippologenheten och personal på anläggningarna bistå med listor och facebookgrupper över olika förslag på boende. Anläggningarna ligger samtliga i närheten av en större stad. Flyinge ligger nära studentstaden Lund, Strömsholm har nära till Västerås och Wången är beläget i den vackra Alsenbygden med närhet till såväl Östersund som Åre.
Foto: Wången AB
På anläggningarna händer alltid mycket! Du har stor möjlighet att ta del av evenemang, träningar och clinics vilket ger dig en ovärderlig insyn i hästbranschen. Under året finns ett flertal större händelser på de olika anläggningarna. På Flyinge arrangeras hingstarnas bruksprov, Svenskt Avelschampionat Breeders Trophy, SM i hoppning och dressyr samt Flyinge Grand Prix. Strömsholm anordnar även SM, kvalitetsbedömning och treårstest samt många nationella tävlingar i hoppning och dressyr, bla Strömsholmstävlingarna. Wången anordnar varje år ett antal tävlingar och evenemang av olika slag. SLU bedriver även ett flertal forskningsprojekt tillsammans med anläggningarna. Som student kan du på så sätt om du vill komma mycket nära aktuella forskningsämnen och få en god inblick i hur dessa bedrivs och ta del av forskningsresultaten.
Tillsammans med andra elever och studenter på anläggningarna finns möjlighet till ett stort socialt och aktivt studentliv. Studenterna på anläggningarna brukar själv arrangera fester och roliga tillställningar. Utöver detta arrangeras ett flertal tillfällen att träffas av HAS, Hippologernas Akademiska Studentkår. HAS har en facebooksida där du enkelt kan komma i kontakt med studenter på utbildningen.
Du behöver inte ha en egen häst för att gå utbildningen. Har du däremot egen häst kan du i allmänhet stalla upp den i kringliggande stallar till varierande kostnad. From årskurs 2 finns det möjlighet att ha med sin egen häst i utbildningen, förutsatt att dess utbildningsnivå lever upp till de krav som ställs på skolhästarna (för ridhäst är lägsta utbildningsnivå 1.20 i hoppning och LA/Msv i dressyr).
I utbildningen ingår anläggningens välskolade hästar. En förutsättning för detta är att det i utbildningen ingår skötsel av dessa hästar samt stall och kringområden. Detta har två huvudsyften. Dels är det en förutsättning för att studenterna ska kunna ha tillgång till välmående och välskötta hästar i sin utbildning och dels är det ett av programmets huvudbudskap, att studenterna får förståelse för vikten av hästens skötsel samt värdet av att följa en häst kontinuerligt under en längre period. Tidigare studenter lovordar gärna hästarna i utbildningen som samtliga håller en mycket hög kvalitet.
Länkar
Följ oss på Instagram @hippologprogrammet och på Facebook @facebook