Forskning utifrån ämnen
Vid HBIO bedrivs forskning inom många olika områden. På den här sidan kan du läsa om vår aktuella forskning uppdelat på ämnen.
Anatomi
Ämnet husdjurens anatomi omfattar kunskapen om organismens uppbyggnad, från hela djuret till strukturer och funktioner i celler, med huvudsaklig inriktning på livsmedelsproducerande djur, sport- och sällskapsdjur. Ämnet omfattar också histologi och funktionell anatomi, framförallt biomekaniska principer som möjliggör och begränsar rörelser.
Bakteriologi
Forskningsprofilen för sektionen för bakteriologi omfattar bland annat patogenicitet och spridningsvägar för bakterier som är viktiga inom veterinärmedicinen.
Bioinformatik
I vår bioinformatiska forskning kombinerar vi datavetenskap, statistik, matematik och ingenjörsvetenskap för att analysera och tolka biologiska data.
Farmakologi
Inom farmakologi forskar vi med ambitionen att skapa säker och effektiv läkemedelsbehandling av alla djurslag, med djurvälfärd och djurhälsa i fokus. Kunskaperna kan många gånger också användas komparativt för humanmedicin. Vi arbetar även för en trygg och optimerad dopningskontroll.
Fysiologi
Ämnet husdjurens neurofysiologi spänner över processer i hjärnan av betydelse för bland annat inlärning och minne, stress, emotioner och personlighet, samt hur hjärnan påverkas av olika sjukdomar.
Immunologi
Immunologisk grundforskning med fokus på interaktionen mellan smittämnen och värddjurets immunförsvar
Kvantitativ genetik
Kvantitativ genetik innebär teoretiska modeller för analyser och tolkning av så kallade komplexa egenskaper.
Molekylär genetik
Syftet med molekylärgenetisk forskning är att förstå hur arvsmassans olika komponenter fungerar på molekylär nivå (DNA- och RNA-nivå) och hur arvsmassans struktur regleras genom epigenetiska förändringar.
Parasitologi
Fokus på hållbara kontrollmetoder av parasitinfektioner hos djur. I vår forskning ingår diagnostikutveckling, studier av läkemedelsresistens och grundläggande studier av parasiters populationsgenetik och överföringsbiologi.
Patologi
Inriktning på bindvävssjukdomar som involverar skelett- och cirkulationssystem hos husdjur, med ett translationellt förhållningssätt till humanmedicin.
Tillämpad genetik
Forskningen i tillämpad genetik handlar om hur vi genom avel kan förbättra egenskaper såsom produktion, prestation, hälsa, fruktsamhet och temperament i husdjurspopulationer. Vi forskar både om livsmedelsproducerande djur inom lantbruk och fiskodling, samt om sport- och sällskapsdjur.
Toxikologi
Forskningen i toxikologi är indelad i miljötoxikologi, toxikologisk livsmedelssäkerhet och molekylär toxikologi.
Veterinär folkhälsovetenskap
Inom-och tvärvetenskapliga projekt i olika delar av världen där förutsättningarna att skapa en god hälsa för djur och människor varierar.
Veterinärmedicinsk biokemi
Forskningen i Veterinärmedicinsk biokemi syftar till att klargöra mekanismer på molekylär nivå. Här studeras t.ex. processer som leder till aggregering av proteiner, enzymer som deltar i metabolismen av nukleotider, molekylära mekanismer vid inflammation och möjligheterna att producera artificiell spindeltråd.
Virologi
Forskning om virus av veterinär- och folkhälsobetydelse, patogenes och viral-värd-interaktion av virusinfektion och tillämpningar av high-throughput sekvenseringsteknologier (HTS) och bioinformatik mm.