3D printning av läkemedel

Senast ändrad: 22 november 2024
eskulapstav

3D printning av läkemedel ger stora möjligheter till individanpassad dosering, möjliggör nya beredningsformer och kan även minska utsläpp av läkemedelsrester i naturen.

Om projektet

Vi bygger upp en teknologiplattform som kan ha stor inverkan på människors och djurs hälsa genom att tillhandahålla användarvänliga doseringsformer som har rätt dos av föreningar som ofta är svåra att leverera, anpassade för patienten i behov. Detta möjliggör precisionsmedicinska tillvägagångssätt (från förening över formulering till doseringsform), förbättrar behandlingsresultatet, minskar risken för felaktig dosering på grund av manipulering av doseringsformer (krossning, delning, framställning av uppslammade tabletter) och gör doseringen lättare för sjukvårdspersonal, vårdgivare och patienter. En stor fördel för svenska patienter är tillgången på små serier för kliniska prövningar, vilket avsevärt förkortar tiden för att genomföra kliniska studier.

Vår teknikplattform minskar ytterligare läkemedelsbördan i miljösystemet genom att producera "lagom" mängd läkemedel. Därför finns det nästan inga rester som når avloppsvattensystemet eller bränns. Detta minskar också behovet av råvaror, med stor inverkan i hela produktionskedjan av läkemedel (dvs. den miljöbelastning som erhålls genom syntes av läkemedel och hjälpämnen som används i läkemedel). Det kan även bidra till minskad förorening av miljön av antibiotika som därför minskar risken för antimikrobiell resistensutveckling (AMR). För tillfället har vi en 3D-printer från Curify Labs och testar produktion av både veterinära- och humanmedicinska läkemedel i samarbete med Farmaceutiska Fakulteten samt Avdelningen för Teknisk Fysik, materialvetenskap på Ångstöm samt Akademiska Sjukhuset Uppsala.

Fakta:

Projektet startas upp oktober 2024, finansiering ännu inte klart.


Kontaktinformation

Henrik Rönnberg, professor
Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU
henrik.ronnberg@slu.se, 018-67 13 63