Avloppsvattenbaserade övervakning av nya potentiella zoonotiska virus som kan orsaka framtida pandemier

Senast ändrad: 11 november 2024

Ett viktigt verktyg i framtida övervakning av patogener är avloppsvatten. Många sjukdomsframkallande agens utsöndras med avföring och urin och samlas på så sätt ihop i avloppsvattnet. Det har under covid-19 pandemin blivit väletablerat att övervakning av avloppsvatten för SARS-CoV2 ger en bra blid av smittspridningen i samhället.

Möjligheterna att utöka denna övervakning till massor av andra patogener är något vi vill titta närmare på i detta projekt. Vi samarbetar nära med ett företaget AplexBIO och som tagit fram en metod som på bara 4 timmar kan med hög känslighet kartlägga mer än 100 olika patogener i ett prov. Den här metoden vill vi nu utvärdera och validera i avloppsvatten och patientprover i Uganda.

Om projektet

Vi vill också ta reda på vilka virus som orsakar allvarlig febersjukdom hos människor i Uganda. Genom att använda de prover som samlats in via övervakningssystem under många år kommer vi att kartlägga virus med hjälp av våra nya metoder.

Tack vare så kallade sekvenseringstekniker och avancerad dataanalys, har vi nu helt unika möjligheter att upptäcka och undersöka virus. Vi har lång erfarenhet av att arbeta med liknande metodutveckling och tillämpning på bland annat prover från fästingar och nötkreatur.

Metoden går ut på att fånga in de virus som finns i provet på ett så effektivt sätt som möjligt för att sedan analysera sammansättningen av deras gener i detalj. I nästa steg jämför vi det vi hittat med en databas som innehåller alla hittills kända virus, för att se om det finns några gener i provet som liknar virus.

Vi hoppas att projektet kommer att skapa förutsättningar för att snabbt, på plats i Uganda, kunna identifiera nya potentiella zoonotiska virus som kan orsaka framtida pandemier.

Fakta:

Projektet finansieras av Vetenskapsrådet (projektnummer 2024-02910) och förväntas pågå mellan 2025-2027.


Kontaktinformation

Maja Malmberg, forskare vid institutionen för Husdjurens biovetenskaper (HBIO)
maja.malmberg@slu.se, 018-67 27 77