EHV-1 hos svenska och norska hästar

Senast ändrad: 03 december 2024
brun-häst-i-hage-under-hösten

Ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1) orsakar sjukdom hos hästar i hela världen. Detta projekt ska med hjälp av provtagning av friska hästar i olika kategorier kartlägga smittförekomsten i den svenska och norska hästpopulationen.

Bakgrund

Ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1) kan ge feber och förkylning, och plötslig kastning (virusabort) hos dräktiga ston. Det finns också en neurologisk form av sjukdomen med förlamningar och dödsfall.

EHV-1 är ett allvarligt hot mot hästars hälsa och välfärd, och mot hela hästnäringen. Viruset orsakar sjukdom, lidande och ekonomiska förluster Efter en infektion med herpesvirus kan viruset kvarstå latent i hästens kropp och aktiveras på nytt vid senare tillfällen i livet.

Tillräcklig kunskap saknas om hur utbredd smittan är bland till synes friska svenska och norska hästar, vilket försvårar riskbedömningar och förebyggande av sjukdomsutbrott.

Om projektet

Projektet ska kartlägga förekomst av och riskfaktorer för EHV-1, samt vilka virusstammar som cirkulerar i Sverige och Norge. Provtagning av friska hästar i olika kategorier, tillsammans med insamling av bakgrundsdata kommer ligga till grund för riskvärdering och kartläggning av smittspridning.

Under 2025 ska 500 hästar i Sverige respektive Norge provtas med ett blodprov och en nossvabb för att se om de har antikroppar mot viruset i blodet och/eller viruset i nosen. Vi vill därför engagera veterinärer i hela landet för att hjälpa till med provtagningen, och uppmana de hästägare som blir tillfrågade av sin veterinär om att få ta prov att tacka ja till detta. Ett mindre antal nyligen importerade hästar, samt hästar som deltar på flerdagstävlingar, kommer också att provtas. Hästägaren ombeds, förutom att intyga att veterinären får provta hästen, fylla i en enkel enkät med frågor om hästen, via sin mobiltelefon eller på ett papper.

Fakta:

Projektet pågår 2024-2026 och finansieras av Stiftelsen Hästforskning i samarbete med Norges Forskningsråd.

Projektledare är Susanna Sternberg Lewerin. Övriga medverkande:

  • Miia Riihimäki (SLU)
  • Gittan Gröndahl (SVA)
  • Mikael Berg (SLU)
  • Cecilia Wolff (NVI, norsk projektledare)

Kontaktinformation

Susanna Sternberg Lewerin

Professor vid institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap (BVF); enheten för bakteriologi och livsmedelssäkerhet och programchef SLU Future One Health

Telefon: +4618673192
E-post: susanna.sternberg-lewerin@slu.se