Kontaktinformation
Marie Rhodin
Forskare, Universitetslektor vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi (AFB); Avdelningen för anatomi och fysiologi samt Avdelningen för hippologi
Telefon: 018-672194
E-post: marie.rhodin@slu.se
Vi är ett forskningsteam med brett intresse inom hästens biomekanik och smärtutvärdering. På den här sidan får du veta mer om oss samt kontaktuppgifter och adress till våra medarbetare.
Marie Rhodin: marie.rhodin@slu.se, 018-672194
Marie är docent, forskare och Diplomate i American and European College of Veterinary Sports Medicine and Rehabilitation. Maries huvudsakliga intresse är ortopedi och klinisk biomekanik på häst. Förutom att driva ett stort antal forskningsprojekt, handleda doktorander samt vara biträdande handledare till ytterligare doktorander i andra delar av Europa, undervisar Marie även veterinärstudenter på SLU samt jobbar som klinikveterinär på UDS hästklinik.
Elin Hernlund: elin.hernlund@uds.slu.se, 018-672142
Som biträdande universitetslektor driver Elin många olika rörelseforskningsprojekt. Hennes största fokus ligger på att utveckla mer avancerad rörelseanalys vid hältdiagnostik. Hon studerar hur rörelsemönstret hänger samman med funktionell anatomi, specifik smärtlokalisation och med visuell mönsterigenkänning. Elin har fått anslag för att utveckla bättre hältdiagnostik med hjälp av nya analysmetoder, bl.a. artificiell intelligens. 2016 disputerade Elin med en avhandling som undersökte tränings- och tävlingsunderlag inom hästsporten. Förutom sin forskning jobbar Elin även som klinikveterinär på UDS hästklinik samt undervisar studenter i klinisk och funktionell anatomi på häst. För veterinärstudenter bedriver hon också klinisk undervisning i ortopedi och rörelseanalys samt handleder doktorander.
Pia Haubro Andersen: pia.haubro.andersen@slu.se
Som Professor emerita/forskare på SLU har Pia över 30 års erfarenhet med kirurgi på häst, nöt samt gris förutom hennes breda erfarenhet i att undervisa samt forska, med fokus på hennes tre favoritområden trauma, inflammation samt smärta. Under sin karriär har Pia utvecklat ett stort internationellt nätverk. Det mest aktuella forskningsprojektet inkluderar akademiska experter i s.k. "machine learning technology" från både KTH här i Sverige samt på UC Davis i Kalifornien. Tillsammans forskar de för att utveckla automatiserad smärtavläsning på häst, med möjliga framtida applikationer även hos andra djurslag.
Emma Persson Sjödin: emma.persson.sjodin@slu.se, 018-671821
Emma bedriver forskning som framförallt inriktar sig på tolkning och användning av objektiv rörelseanalys vid hältdiagnostik. Hon arbetar också som klinikveterinär vid UDS Hästkliniken där hon huvudsakligen jobbar med ortopedi. Emma disputerade 2020 med en avhandling där hon studerade den kliniska betydelsen av rörelseasymmetrier hos friska och halta ridhästar. Nu arbetar hon vidare med projekt som tittar på rörelsemönstret hos halta hästar vid longering, kompensatoriska asymmetrier och mankens betydelse och specifikt på hälta hos Islandshästar. Förutom att forska är Emma en prisad lärare för veterinärstudenter (Årets pedagogiska pris 2016). Hon undervisar bland annat veterinär- och djursjukskötarstudenter i anatomi, ortopedi och rörelseanalys samt handleder studenterna när de skriver mastersarbeten.
Katrina Ask: katrina.ask@uds.slu.se, 018-672125
Katrina är disputerad veterinär och forskar på hälta och ortopedisk smärta hos hästar och mjölkkor. Då hälta hos våra djur orsakar mycket lidande och minskad djurvälfärd, är detta ett mycket viktigt forskningsområde. Som doktorand utvärderade Katrina om smärtskalor kan användas för att bedöma ortopedisk smärta, samt studerade de beteenden och kombinationer av ansiktsrörelser som hästar visar vid smärta (länk till avhandlingen). Innan Katrina kom till SLU 2017, jobbade hon på distrikt med kor och hästar, på UDS Hästklinik, samt på privat hästklinik i Danmark.
Katrina är även lärare och ställföreträdande studierektor för Veterinärprogrammet. Hon undervisar bland annat veterinär- och djursjukskötarstudenter i anatomi, samt handleder studenterna när de skriver kandidat- och/eller mastersarbete.
Johan Lundblad: johan.lundblad@slu.se
Johan började som forskningsassistent hos oss i januari 2019. Tidigare har han jobbat som distriktsveterinär i Nordvästra Skåne. Han tog examen från SLU 2017 med ett examensarbete om stress hos hästar. Från Januari 2021 är Johan doktorand och tittar på hur bland annat stress påverkar bedömningen av smärta hos häst. Han arbetar även som klinikveterinär på Universitetsdjursjukhusets hästavdelning.
Ebba Zetterberg: ebba.zetterberg@slu.se
Ebba började arbeta som forskningsassistent 2021 efter att ha tagit sin veterinärexamen vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). I sitt examensarbete fokuserade hon på att studera rörelseasymmetrier hos islandshästar. Sedan januari 2022 arbetar Ebba som doktorand med fortsatt fokus på rörelseasymmetrier hos hästar och potentiella faktorer som kan påverka dessa. Utöver sin forskning undervisar hon i anatomi för studenter från flera olika program, inklusive veterinärstudenter.
Linda Wright: linda.wright@slu.se
Linda började arbeta som forskningsassistent 2020.
Anna Leclercq: anna.leclercq@slu.se
Anna började arbeta som forskningsassistent 2021 efter att hon tagit sin veterinärexamen vid SLU. Från 2022 är hon doktorand, och undersöker i sitt projekt hur mjölkkor ändrar sitt rörelsemönster vid hälta. Detta för att man i framtiden ska kunna utveckla övervakningssystem, som kan hjälpa djurägare att upptäcka halta djur tidgare. Hon deltar även i olika forskningsprojekt inom biomekanik på häst, samt undervisar studenter i anatomi. Hon är uppvuxen på en gård med kor och hästar, och har lång erfarenhet av att tävla ponny i fälttävlan och hoppning.
Maja Söderlind: maja.soderlind@slu.se
Maja är veterinär och påbörjade sitt doktorandarbete om ansiktsuttryck och beteenden kopplade till smärta hos kor våren 2023. Efter sin veterinärexamen från Köpenhamns Universitet 2013 arbetade Maja på distrikt i blandad praktik och på smådjursklinik. Sedan 2017 har hon jobbat på SLU, initialt med undervisning inom anatomi och sedan 2021 kombinerat med att vara forskningsassistent inom biomekanik och smärta hos kor. Utöver sitt doktorandprojekt undervisar hon fortsatt veterinärstudenter i anatomi och mottog 2023 veterinärstudenternas pedagogiska pris.
Ellen tog veterinärexamen 2011 vid Köpenhamns Universitet och har sedan dess arbetat på bland annat Specialisthästsjukhuset i Helsingborg med ortopedi och bilddiagnostik. Ellen har sedan 2020 arbetat deltid som forskningsassistent i teamet för rörelseforskning och är sedan 2023 doktorandstuderande med forskning på bildiagnostik av skador i knäskålsligamenten hos häst. Ellen genomgår också en europeisk specialistutbildning (ECVDI residency) inom bilddiagnostik på häst.
--------------------------------------------------------------------
Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi, SLU
VHC
Ulls väg 6
756 51 Uppsala
Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi, SLU
Box 7011
750 07 Uppsala
Marie Rhodin
Forskare, Universitetslektor vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi (AFB); Avdelningen för anatomi och fysiologi samt Avdelningen för hippologi
Telefon: 018-672194
E-post: marie.rhodin@slu.se