Fakta:
Projektet finansieras av FORMAS och förväntas pågå 2024-årsskiftet 2026/2027.
Med i forskargruppen är Sara Wernersson (SLU), Miia Riihimäki (SLU), Srinivas Akula (SLU), Amanda Raine (UU) och Lars Hellman (UU).
Sommareksem och astma är två vanliga allergiska sjukdomar hos hästar som kan ge svåra besvär och vara svåra att behandla. Målet med det här projektet är att öka kunskapen om de immunologiska processerna som bidrar till de här sjukdomarna. Syftet är att på längre sikt kunna utveckla bättre diagnos och behandlingsmetoder.
Sommareksem orsakas av allergi mot saliv från bitande insekter, framförallt knott. Sjukdomen ger ofta svåra besvär i form av kroniska och intensivt kliande eksem som även kan leda till öppna sår som blir infekterade. I svåra fall kan sommareksem även leda till att hästen måste avlivas av etiska skäl. Astma är en annan kronisk allergisk sjukdom som drabbar hästar. Vid svår astma kan hästen få tydliga andningsbesvär och kronisk hosta, medan lindriga former av astma framförallt ger nedsatt prestationsförmåga. De nuvarande behandlingsalternativen för både sommareksem och astma hos häst är mycket begränsade, vilket är en stor utmaning för både veterinärer och djurägare.
I en delstudie kommer vi att undersöka immunceller i huden hos hästar med sommareksem. Vi kommer att använda ’single cell’ RNA-sekvensering för att identifiera genuttrycket hos enskilda celler. Med den här metoden kan vi få en mycket omfattande information om sammansättningen av olika celltyper i huden. Genom att jämföra normal och inflammerad hud kan vi dessutom identifiera nya typer av celler och variationer i genuttrycket som kan påverka den inflammatoriska processen i huden. Därmed får vi en mer detaljerad bild av de skadliga mekanismerna som bidrar till sjukdomen. Med den ökade kunskapen kan nya och mer effektiva behandlingsmetoder utvecklas på längre sikt. Fynden från studien kan även få relevans för allergiska eksem hos människa då de liknar hästens sommareksem.
Mastceller är immunceller som bidrar på flera sätt till kroniska allergiska sjukdomar hos människor, men betydelsen för hästar är oklar. Ett viktigt mål med studien är därför att karakterisera hästens mastceller under normala och allergiska förhållanden. Vi kommer att rena fram mastceller från luftvägar, lunga och hud med en ny metod som vi själva har utvecklat inom ett tidigare projekt. Mastcellernas normala genuttryck i hud och lunga kommer att analyseras med en kvantitativ metod för RNA-sekvensering. Funktionen hos de framrenade mastcellerna kommer att studeras genom att mäta deras svar på aktivering med allergen och andra stimuli. Därmed kan vi identifiera hästmastcellernas unika egenskaper. Den typen av kunskap kan ligga till grund för nya riktade terapier vid allergisk sjukdom hos häst.
Vill du läsa mer om projektet finns det i ett reportage här.
Projektet finansieras av FORMAS och förväntas pågå 2024-årsskiftet 2026/2027.
Med i forskargruppen är Sara Wernersson (SLU), Miia Riihimäki (SLU), Srinivas Akula (SLU), Amanda Raine (UU) och Lars Hellman (UU).
Sara Wernersson
Universitetslektor vid institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi (AFB)
Telefon: 018-672112
E-post: sara.wernersson@slu.se