Fakta:
Projektet startade 2004 och pågår ännu.
Finansiärer:
- SHF
- FORMAS
- Vetenskapsrådet
- AFA försäkring
- ALF-medel
Detta interdisiplinära projekt, baserat på nära samarbete mellan fyra lärosäten (SLU, GU, Sahlgrenska Universitets sjukhus och Chalmers), har stor potential att lösa frågan hur sjukdomen artros kan diagnostiseras i ett tidigt skede och botas. Syftet med projektet är att vi med hjälp av hästen ska kartlägga, diagnostisera och behandla artros hos häst men även senare övergå till människa.
Sjukdomen osteoartrit även kallad artros är sporthästens vanligaste ledsjukdom. Den ger upphov till en grav smärt med olika grad av hälta. Ledinflammationen involverar ledkapsel, brosk och underliggande ben. Idag kan man inte kliniskt diagnostisera tidiga stadier av brosk- och bendestruktion. Ett av de största problemen med artros är att sjukdomen inte upptäcks förrän hästen börjar känna smärta, vilket som regel sker sent i sjukdomsförloppet, när strukturella förändringar i lederna är tydliga och kan diagnosticeras med röntgen eller magnetisk resonanstomografi (MR). Eftersom skadorna i ledbrosket i detta läge vanligen är så svåra att de inte kan botas, behöver vi nya metoder för att diagnosticera artros i ett tidigare stadium. Ytterligare en utmaning är att vi idag saknar läkemedel som kan förhindra eller bota sjukdomen. Förutom människa, så drabbar artros även häst med lika sjukdomsförlopp. Food and Drug Administration (FDA) i USA har nyligen godkänt och rekommenderat hästen som försöksdjur för att studera artros hos människa.
Vi har identifierat tidig nedbrytningen av ledens vävnader genom klyvningsprodukter av benspecifikt- och broskspecifikt protein, som läcker ut i ledvätska och blod (=sk biomarkörer) hos häst med ledsjukdom. Dessa biomarkörer är identiska i alla djurslag inklusive människa och vi kan mäta dem i blod, ledvätska och saliv. Med hjälp av dessa biomarkörer kan vi tidigt i sjukdomsprocessen klassificera leder med olika grad av sjukdom och identifiera vilka delar i leden som är involverade (brosk och bennedbrytning). Med hjälp av artificiell intelligens och Big data kommer vi därefter att ta fram en biomarkörpanel i syfte att ställa tidig diagnos, kunna prognosticera skadan i leden samt utvärdera effekten av olika behandlingar och rehabiliteringsprogram.Vi har även tagit fram ett nytt läkemedel för artros som visar sjukdomspåverkande egenskaper och bromsar sjukdomen. Med biomarkörerna kan vi dessutom mäta effekten av läkemedlet och på så sätt bestämma hur hästen skall behandlas.
Projektet startade 2004 och pågår ännu.
Finansiärer:
Stina Ekman, professor
Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, SLU
stina.ekman@slu.se
018-67 11 91