Kontaktinformation
Susanne Gustafsson
Koordinator Husdjursgenetiska laboratoriet
Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU
Telefon: 018-67 20 12
E-post: susanne.gustafsson@slu.se
Merle som är ett mönster snarare än en färg finns hos flera olika raser. En merle”färgad” hund väcker ofta uppmärksamhet men individer som bär på anlaget i dubbel upplaga kan drabbas av allvarliga defekter, som dövhet och ögonproblem. Det är därför viktigt att uppfödare av raser som bär på anlaget kan hantera detta i sitt avelsarbete.
Att använda resultaten från analyser av merleanlaget hos individer av olika raser som underlag för att ta fram rasvisa rekommendationer för DNA-testning. Det finns även möjlighet att ha ”egna” ideer för analyser i projektet.
Merle är ett mönster snarare än en färg och orsakas av en mutation i hundens arvsmassa. Anlaget förekommer hos flera hundraser. Den genetiska bakgrunden till merle är känd och består av en insertion av ett varierande antal baspar i PMEL17. Idag anser man att det åtminstone finns fem olika genvarianter/alleler av merle. Dessa fem kan kombineras till 15 olika genotyper.
Nedärvningen av merleanlaget har visat sig vara instabil. Vid kopieringen av DNA och i samband med celldelningen kan merleanlaget (M) i vissa fall omvandlas till exempelvis atypisk eller kryptisk merle. En merle”färgad” hund väcker ofta uppmärksamhet men anlaget bör inte ”dubbleras” då hundar som ärver anlaget från båda sina föräldrar riskerar att drabbas av allvarliga defekter, som dövhet och ögonproblem.
I avelsarbetet med raser där anlaget förekommer är det därför viktigt att DNA-testa sina avelshundar för att få information om de bär på merleanlaget eller inte.
Projektet är laborativt och innefattar DNA-extraktion (robot), PCR och fragmentanalys (3500) av munsvabbar från hund. Du kommer att arbeta med genetiska markörer som är framtagna och utvärderade. Hundarna tillhör olika raser där merleanlag finns. Det finns också fotografier på de flesta hundarna. Du analyserar sedan fragmentlängder och beräknar frekvenser av de olika längdvarianterna/allelerna hos olika raser. Baserat på resultat tar du sedan fram rasvisa rekommendationer för DNA-testning.
Munsvabbar finns insamlade så den laborativa delen av projektet kan påbörjas, men det finns även möjlighet att själv kontakta hundägare och utföra en egen, kompletterande insamling om så önskas.
Viss laboratorievana är en fördel.
Susanne Gustafsson
Koordinator Husdjursgenetiska laboratoriet
Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU
Telefon: 018-67 20 12
E-post: susanne.gustafsson@slu.se