Etiopien har den största populationen av boskapsdjur i Afrika, med över 65 miljoner kor. Samtidigt är sjukdom och dödlighet ett stort problem, speciellt bland de unga djuren. Bland kalvar är diarré den ledande orsaken till sjukdom och död, men forskning kring bakomliggande patogener är bristfällig, speciellt forskningen kring virus. I en tidigare studie från 2023 identifierade vi ett antal enteriska RNA-virus bland kalvar i Etiopien via metagenomik. Vi vill nu undersöka prevalensen av dessa virus i en större kalvpopulation, samt om möjligt koppla detta till sjukdom.
Syfte
Målet med projektet är att undersöka förekomsten av ett utvalt antal RNA-virus bland kalvar med och utan diarré i Etiopien. Detta för att ge en bättre förståelse kring orsaken till virusinducerad diarrésjukdom bland kalvar i landet.
Projektbeskrivning
Urbana gårdar i Addis Ababa, Etiopien kommer besökas och fekalt material kommer tas från kalvar upp till två månader. Information kring hälsa kommer att noteras för varje provtagen kalv. Utöver detta kommer djurägarna intervjuas med hjälp av frågeformulär för att identifiera eventuella riskfaktorer på gårdsnivå. RNA kommer extraheras från proverna och screenas för olika virus med hjälp av qPCR. Eventuellt kommer några prover att sekvensbestämmas för att undersöka genetiska skillnader mellan de positiva virusproverna.
Specifikationer
Provinsamling kommer ske under hösten 2025 i Addis Ababa, Etiopien. Mer avancerad laboratorisk analys kommer ske på VHC i Sverige. Just nu bedöms säkerhetsläget i Addis Ababa vara stabilt, men UD avråder från resor längre ut i landet. Vi håller oss kontinuerligt uppdaterade kring UD:s reseråd och har kontakt med kollegor på plats i Addis Ababa. Om säkerhetsläget i Addis Ababa mot förmodan skulle ändras så finns ett stort antal prover tillgängliga i Sverige från tidigare studier som kan analyseras. Handledning kommer att ske av oss samt av kollegor på AAU. Assistans vid provinsamling kommer att ske av lokala veterinärer, kollegor och studenter från AAU.
Här kan man läsa mer om projektet