Kanske började allt när Miia Riihimäkis första egna ponny drabbades av astma. Ponnyn fick en halvfungerande behandling och Miias ögon öppnades för luftvägssjukdomar; Den efter hälta vanligaste orsaken till nedsatt prestation hos hästar. Patienter som Miia Riihimäki sedan dess har dedikerat sitt yrkesliv till att försöka hjälpa.
– Min ponny levde till 26 års ålder och fick en typ av behandling som man då trodde var hjälpsam - men hade jag kunnat behandla honom idag hade hans livskvalitet utan tvekan varit mycket, mycket bättre, säger veterinär Miia Riihimäki som sedan i somras även kan titulera sig docent inom ämnet veterinärmedicin.
Kombinationen hästveterinär på klinik och forskare
Att hämta inspiration från de hästar Miia Riihimäki stöter på i sin vardag är något som har fortsatt sedan den där första ponnyn. Genom att kombinera arbetet som klinikveterinär med att forska, uppkommer ständigt nya idéer till forskningsprojekt.
– Mycket av min forskning bygger på mina kliniska patienter, och de hästägare jag möter säger aldrig nej till att deras hästar får delta i projekt - de har ju ingenting att förlora, men allt att framöver vinna.
Men kombinationen att jobba kliniskt med hästar och samtidigt forska är inte särskilt vanligt förekommande.
– Många jag stöter på inom hästforskarvärlden har aldrig ens träffat en häst med den sjukdomen de försöker hitta behandlingar till, och är man en duktig forskare spelar det för visso ingen roll. Men för mig handlar forskningen aldrig om namn och nummer i ett excelark, utan jag ser och jobbar för hästarna bakom det.
En av veterinär Miia Riihimäkis många luftvägs-patienter nere på kliniken i Uppsala. Foto: Lisa Chröisty
Från brottsplats till sportprestationer - “alltid med ett visst allvar”
Välfungerande luftvägar hos hästen är en grund inte bara för ett gott välmående, utan också för framgångsrika prestationer och långvarig hälsa. Men i verkligheten finns många sjukdomar och tillstånd som kan angripa just luftvägarna, där några av de mest välkända är astma, kvarka, och virusinfektioner som det allvarliga “abortviruset” (EHV-1). Områden som alla varit, och är, aktuella i Miia Riihimäkis forskning.
– När det gäller luftvägssjukdomar finns alltid ett visst allvar, eftersom man som veterinär alltid måste utesluta att det inte handlar om en smittsam infektion - och ibland - så gör det faktiskt det, säger hon.
Kvarka är ett sådant exempel, varför Miia Riihimäki benämner arbete och forskning kring just kvarka som att 'arbeta vid en brottsplats'.
– Allt behöver ses med ögon som om man undersöker en brottsplats. Rör vi vid något kan det kontamineras, så vi behöver hålla en i vanliga fall ganska smutsig stallmiljö väldigt ren, med skyddskläder på och strikta rengöringsrutiner mellan varje häst och moment. Helt enkelt för att se till att inte kontaminera med bakterie-DNA från omgivning, utrustning - eller i värsta fall föra över smittor - varken mellan hästar eller mellan saker i omgivningen, säger hon och fortsätter:
– ...Moderna diagnostiska tekniker bygger ofta på DNA analys och miljökontamination något som på senare tid har visat är mycket vanligare än man tror, säger hon.
"Ni vet ju hur en kriminalinspektör jobbar, vi ser likadana ut nuförtiden när det handlar om kvarka - det är hysteriskt noggrant", säger Miia Riihimäki. Foto: Privat
Forskargruppens upptäckter inom så kallad miljökontaminering har alltså visat att DNA från levande och döda bakterier kan kvarstå både i hästens omgivning, och på hästens mule - länge efter en infektion. Utöver det kan själva kvarkabakterierna överleva länge i gynnsam miljö, tex i vatten. Ett annat exempel är en vanlig nylongrimma, något de allra flesta hästar till vardags bär. Har den kontaminerats med kvarkabakterier försvinner de först vid tvätt i hela 60 grader.
– Ju mer man forskar på kvarka desto mer förstår man att det är väldigt komplicerat. Det är som att vara med i vilken deckare som helst, säger Miia Riihimäki.