De senaste åren har brist på dricksvatten, låga grundvattennivåer och torka varit ett problem i stora delar av Sverige. Brist på vatten skapar problem för många lantbrukare - och kan i förlängningen leda till ett läge där vattnet inte räcker till för både människor och lantbrukets alla djur.
– Därför behöver vi söka lösningar på hur vi framöver ska kunna försörja både djur och människor med vatten även vid riktigt kritiska situationer under de torraste perioderna, säger Lea Managos, doktorand i projektet.
Kan kor dricka saltvatten?
Människor kan inte dricka saltvatten, men hur är det med djur egentligen? Tidigare forskning har framförallt undersökt hur väl en annan sorts idisslare, getter, klarar vatten med viss salthalt - och det med goda resultat. Men gällande nötkreatur inom våra svenska förhållanden finns ännu många frågetecken att räta ut.
Östersjön: sött och salt
Östersjön är en vattenkälla som omger stora delar av Sverige, varför forskarna nu ställer sig frågan om det bräckta vattnet skulle vara möjligt att använda till nötkreatur. Redan idag förekommer det att kor på beten längs med Östersjön dricker av vattnet - men ingen vet egentligen vad det har för påverkan.
– Vi behöver alltså veta mer: Påverkar vatten med viss salthalt i djurens beteende, fysiologi, välmående och produktion? Om det är möjligt att visa att nötkreatur faktiskt klarar sig bra på vatten med viss salthalt i, likt Östersjön, kan det här faktiskt komma att förändra den lagstiftning som idag kräver att kor har ständig tillgång till vatten av god kvalitet - där Östersjövatten inte är inräknat, säger Lea Managos.
… Och måste kor verkligen dricka så mycket vatten som de gör?
För att på djupet undersöka vilka vattenbesparingar som framöver kan bli möjliga vill forskarna även undersöka hur mycket vatten nötkreatur faktiskt behöver dricka.
– Vi vet att kor är idisslare vars mag- tarmsystem kan fungera som en vattenreservoar och lagra stora mängder vatten - vilket gör att de kan dricka mycket vatten vid ett tillfälle och sedan klara sig på det vattnet i 2-3 dagar utan stora hälsorisker. Därför vill vi undersöka hur det skulle påverka - eller inte påverka - djuren om de bara får tillgång till vatten en gång per dag, säger Lea Managos.
Om det är möjligt att i framtiden använda någon av de vattenbesparande åtgärderna som forskarna ska undersöka beräknas behovet av grundvatten till mjölkkor kunna minska med åtminstone 30 %, kanske med 100% för dikor (för köttproduktion) - utan att varken produktionen eller djurvälfärden äventyras.
Dessutom kan förutsättningarna hos olika raser variera, varför studien kommer att jämföra två olika raser: SRB (Svensk röd boskap) och Holstein.