Inne på en svensk fiskodling
Tänk dig att du vandrar in genom portarna till en hexagonal betongbyggnad och möts av följande syn: Fisktankar, i olika storlekar, med olika syften: Barnkammare, separerade han- och honfiskar, unga fiskar och fullvuxna, stora fiskar. Till höger enorma syretanker, och utanför, dammar där fiskar av olika slag växer sig allt större och starkare.
I runda slängar finns inom en stor fiskodling (likt på det svenska VBCN) 375 000 fiskar, från fisklarver till 9-åriga vuxna fiskar av arter som röding, regnbåge och öring. I en så stor fiskodling kan den årliga produktionen nå upp emot 30 ton fisk.
Många är även de som inne på anläggningen arbetar flitigt med att underhålla fiskarnas levnadsmiljö och säkra framtida generationer. De kontrollerar syrehalt, temperatur och näringshalt i vattentankarna. Och de samlar in rom från honorna, mjölke från hanarna - och ser efter noggranna beräkningar till att rätt ägg och spermier blandas till nästa generation fiskar.
Men varför ens göra sig mödan kring allt detta när fisk går att fånga även naturligt från våra stora sjöar och hav? Jo - för att kunna styra aveln och välja ut de bästa individerna med önskvärda egenskaper. Det genom verktyg som selektiv avel och AI.
Forskningsstationen VBCN
Idag är röding en sällsynt vara på matmarknaden. Det klassas som en högkvalitativ, svensk matfisk som skulle kunna vara en viktig del i den svenska kostcirkeln. Men inte idag - fertiliteten är för dålig.
Röding som hålls inom akvakultur och fiskodlingar tenderar nämligen att uppvisa lägre spermiekvalitet än sina vilda motsvarigheter, vilket minskar antalet befruktade ägg och kläckta embryon.
– Det gör röding till en sällsynt matfisk som nästan ingen har råd att betala för. Istället importerar vi enorma mängder av utländsk fisk - men så skulle det inte behöva vara, säger forskaren.
Röding har sedan 1980-talet varit föremål för ett nationellt avelsprogram och räknas än idag som en nyckelart i svensk vattenbruksindustri. Men de faktorer som påverkar spermiekvaliteten har hittills inte undersökts. Tills idag.
Under de kommande fyra åren samarbetar forskningsstationen VBCN och Khrystyna Kurtas forskargrupp mot ett gemensamt mål - att undersöka möjligheterna att förbättra reproduktionen hos vad som skulle kunna bli framtidens matfisk.
Många metoder kombineras för att genomföra projektet som arbetar för att förbättra fertiliteten hos svenska fiskarter - genom ny, avancerad teknik och möjligheten att utöva forskningsprojektet direkt i en svensk fiskodling. Foto: Lisa Chröisty
AI, selektiv avel och nya genetiska metoder
Khrystyna Kurta beskriver själv sitt jobb som att ‘genom flera olika metoder hitta de högst fertila (fisk-) individerna och se till att dessa behålls i avelsprogrammen'. Hur går då detta till? Svaret är genom AI och selektiv avel.
– Artificiell insemination (AI) och selektiv avel är nycklar till att kunna styra kommande generationers egenskaper, även inom fisk, säger hon.
Det handlar alltså om att inte låta naturlig lek (parning) äga rum. Istället samlas könsceller från honor och hanar in - och fertiliseras artificiellt.
Men för att kunna forma nästa generation väl behöver ägg och spermier väljas ut med omsorg - vilket kräver en hel del kunskap om vilka egenskaper som bör prioriteras.
Den stora frågan: produktion vs fortplantning
Processen kring AI och selektiv avel är väl etablerad inom fiskodlingar. I processen undersöks honor och hanar så att de bäst lämpade går till avel. Inte minst bedöms hur “bra” fisken är, utifrån ett produktionsperspektiv. Men att mäta även hur fertila fiskar är - finns idag inte på kartan.
– Goda produktionsegenskaper kan inom andra djurslag handla om till exempel stor mjölkproduktion (kor) eller snabb tillväxt (kycklingar). Inom fisk värderas ofta storlek. Forskare har emellertid sett att djur som väljs för BÄSTA produktionsegenskaperna kommer att ha kanske SÄMST reproduktionsprestanda i framtiden - vilket i längden kan leda till att de här fantastiska produktions-egenskaperna dör ut, helt enkelt för att djuren inte är fertila nog för att skapa nästa generation, säger Khrystyna Kurta
Forskarna kommer att utvärdera svenskodlade rödinghanar utifrån flera parametrar, såsom ålder, genetik och om det spelar roll när under fiskens leksäsong spermierna samlas in. Utöver detta ställer sig forskarlaget frågan om huruvida spermiekvaliteten påverkar avkomman.
– Vi har nämligen anledning att tro att spermakvaliteten, hur aktiva och “snabba” spermier rödinghanarna har kan påverka både överlevnaden och utvecklingen hos deras avkommor. Om det stämmer, och vi dessutom kan hitta gener (genom så kallad “spermietranskription/RNA-analys”) som visar på fertilitet eller infertilitet kan vi framöver förutspå de mest fertila fiskarna och säkerställa ett mer hållbart fiskbestånd, fortsätter forskaren.
För att göra dessa undersökningar samlas prover in och sätts under mikroskop. Men det finns ett krux: mätningen måste gå snabbt. Forskarna har nämligen ett fönster på hela 30 sekunder att studera spermierna, sedan dör dem. Men vet man hur man ska göra är den tiden fullt tillräcklig för att få ut all information Khrystyna Kurta söker efter.
Och det kan vara allt som krävs för att föra forskningen framåt.