En lång och viktig resa - för vår gemensamma värld och mot framtida pandemier
De stora anledningarna till att genomföra det här projektet:
De stora anledningarna till att genomföra det här projektet kan listas i flera punkter, så som:
- Att minska den stora dödligheten hos unga djur (kalvar) i Etiopien, vilket kan ge:
- Bättre djurvälfärd för kalvarna, de stora huvudpersonerna i fråga för diarrésjukdomar.
- Bättre ekonomi för såväl enskilda människor som landet i stort
- Bättre humanhälsa som en konsekvens av bättre djurhälsa, då risken minskar för att eventuella smittsamma sjukdomar spiller över på människor
- Minskat behov av att använda antibiotika på grund av okunskap om orsakerna bakom diarrésjukdomar - och istället ge säkrare behandlingar
- En mer hållbar djurhållning i landet. Idag är Etiopien det land med flest boskapsdjur i hela Afrika, och håller en fjärdeplats över antalet kor globalt, vilket har en stor miljöpåverkan. Många djur är idag nödvändigt då många blir sjuka, producerar dåligt och dör, men så behöver inte vara fallet framöver.
- På lång sikt, bidra till att ta fram nya vaccin, om ett särskilt virus upptäcks och sticker ut hos de sjuka djuren.
Men hur blir ett projekt så långt från Sverige relevant och viktigt för oss här i landet? Jo, för att vi lever i en global värld, där allt till syvende och sist faktiskt hänger samman.
– Personligen tycker jag att det är viktigt att inte kategorisera forskning som viktig eller mindre viktig. All forskning är viktig för den globala, gemensamma, världen vi lever i. Allt är sammankopplat, och samarbeten är vad som för oss gemensamt framåt, säger doktorand Julia Bergholm.
Dessutom kan projekt som det här, där virus kartläggs, vara en del i arbetet att övervaka vilka virus som finns och sprids över hela världen. Ett arbete som kan förebygga och förbereda oss på större utbrott som i värsta fall kan utvecklas till något vi alla idag känner väl till: Pandemier.
Utan rädsla och med respekt - nu och framöver
– Jag tycker att virus är så fascinerade för att de är så föränderliga; Å ena sidan små och i behov av en annan levande organism som värddjur, och samtidigt kan de orsaka enorma problem, något vi såg under pandemin när covid-viruset spreds mellan människor, men också inom många olika djursjukdomar, säger Julia Bergholm när det blir dags att runda av.
För henne är det här projektet en start. Och förhoppningsvis något som kan leda vägen för än mer forskning inom området, såväl i Etiopien som andra delar av världen.
Och för egen del finns förhoppningar om fortsatt karriär med fokus på just virus.
– Jag har ett så starkt minne från när jag var tonåring att jag såg Contagion, en film som bara var så realistisk att jag kände "Gud vad coolt, det där vill jag jobba med!" och att det nu blivit min verklighet känns fantastiskt häftigt, säger Julia Bergholm.
Framöver finns drömmar om att kunna kombinera ett praktiskt arbete, kanske inom myndighetsutövning, med att fortsätta forska - för att från flera håll arbeta med att förhindra sjukdomsutbrott. Men trots hoten som virus utgör för oss människor såväl som djuren på vår planet, uttrycker Julia ingen rädsla:
– Jag går verkligen inte runt och är rädd, men jag har en enorm respekt för virus och vilken skada de kan åstadkomma. Det viktigaste tror jag är att vi fortsätter lära oss mer för att både förstå och kunna utveckla fungerande rutiner inför om, eller när, utbrott dyker upp. Något jag tror kan bli än viktigare framöver, när klimatet förändras och sjukdomar vi tidigare enbart sett i varma delar av världen sprider sig till allt större områden, avslutar Julia Bergholm.
"Det är jag som varit där, samlat proverna, tagit med det till Sverige och analyserat datan. Jag har verkligen KUL i det här projektet", säger doktorand Julia Bergholm. Nu: vidare mot nya äventyr! Foto: Julia Bergholm, SLU