Examensarbete: Antinutritionella substanser i vegetabilier- vilka är kända och hur påverkar de hundar och katter

Senast ändrad: 05 april 2024

Litteraturstudie för att undersöka ”nya” vegetabiliska råvaror i hundfoder

Baljväxter och spannmål kan innehålla antinutritionella substanser som kan hämma upptaget av andra näringsämnen och påverka djuren negativt. Spannmål innehåller tex fytas som påverkar fosforupptaget negativt och gör fosforn i spannmål mer svårtillgängligt. När det blev populärt med spannmålsfria torrfoder började man använda mer ”nya” råvaror i torrfoder som ärtor, protatis, bönor etc. I samband med att spannmålsfria foder introducerades upplevdes en ökning i DCM förstorat hjärta hos hundraser som normalt inte brukar ha problem i det. Det kom ut larmrapporter om att det fanns ett samband mellan spannmålsfritt foder och DCM. Man har på senare tid fått ta tillbaka dessa uttalanden men det vore intressant att titta mer på hur utfodring påverkar risken för t ex DCM. En orsak skulle kunna vara att vissa av de ”nyare” råvarorna i hundfodertillverkningen innehåller antinutritionella substanser som påverkar upptaget av näringsämnen som skulle kunna påverka förekomsten av DCM.

Syfte: Undersöka ”nya” vegetabiliska råvaror i hundfoder för att ta reda på mer om vad de kan ha för fördelar eller nackdelar i hundfoder. Finns det en risk med att ta in baljväxter i hundfoder? Kan deras antinutritionella substanser påverka upptag av andra näringsämnen och ge hälsorisker. 

Handledare: Hanna.Lindqvist@slu.se

 


Kontaktinformation