Examensarbete: Att känna sig trygg: Främja positiv välfärd och motståndskraft hos värphöns

Senast ändrad: 22 maj 2023

Värphöns på svenska gårdar erbjuds en uppväxtmiljö som skyddar dem mot faror, trots det kan fåglarna uppfatta sin uppväxtmiljö som otrygg. Detta kan leda till problem med rädsla och dåligt nyttjande av tillgängliga resurser, vilket medför risk för beteende och hälsoproblem.

I dagens värphönsstallar erbjuds ibland utevistelse men det är långt ifrån alla höns som utnyttjar denna resurs.  För att bättre förbereda värphöns för livet som äggläggande höns i dagens moderna anläggningar, föreslår vi därför ett nytt sätt att hålla kycklingarna under uppväxtperioden. Genom att ge kycklingarna valet att röra sig mellan en säker och trygg zon (svagt upplyst viloplats med skydd) och en stimulerande zon (ljusare aktivitetsområde med olika strömaterial) uppmuntras utforskande beteende vilket ger möjlighet till mer stimulerande utmaningar. Vår hypotes är att fåglar som erbjuds en uppväxtmiljö med funktionella områden kommer spendera mer tid åt aktiviteter som främjar tillväxt, inlärning och välmående. Dessa fåglar kommer sannolikt också vara mer motståndskraftiga, ha bättre immunförsvar och större vilja att utforska nya miljöer och kommer med större sannolikhet våga gå utomhus när de ges den möjligheten.

PosHen är ett större forskningsprojekt där vi undersöker hur effekterna av tidiga erfarenheter i kycklingarnas liv kommer påverka beteende och välfärd hos värphöns. Inom projektet finns flera möjligheter att göra examensprojekt på både kandidat och masternivå. Låter det intressant? Kontakta oss gärna för att diskutera möjliga exjobb inom projektet.

Kontakta Josefina Zidar för mer information.