Kontaktinformation
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd (fd HUV), Näringslära och skötsel, fågel
Ekologiska ägg utgör en betydande andel av svensk äggproduktion. Kravet på 100 procent ekologiskt foder är en stor utmaning.
Den ekologiska äggproduktionen följer KRAV:s regler. I sammanfattning innebär dessa till skillnad från konventionell hönshållning bl.a. att:
Hösten 2005 fanns ca 350 000 hönor i ekologisk produktion, 15 år senare hade antalet ökat till 1,4 miljoner, vilket innebar att 16 % av alla hönor i Sverige då hölls i ekologisk produktion. Därefter har andelen hönor i ekologisk produktion minskat något. Ekologisk äggproduktion bedrivs av ca 110 företag som har alltifrån några enstaka hönor till mer specialiserade produktionsenheter med upp till 90 000 värphöns. Knappt 40 % av gårdarna har småskalig verksamhet med färre än 1000 hönor.
Reglerna för hur ekologiska animalieprodukter ska produceras styrs av EU-direktiv och av KRAV-organisationen, som i sin tur är underställd sin internationella huvudorganisation, International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM).
En stor utmaning i ekologisk äggproduktion är att tillgodose fåglarnas behov av protein, eller mer korrekt, specifika aminosyror. Från utfodringssynpunkt är det speciellt svårt att tillgodose hönsens metioninbehov, då det inte är tillåtet att tillsätta syntetiska aminosyror i ekologisk produktion (läs mer i avsnittet Utfodring och näringsbehov).
Fram till 1 januari 2022 var det tillåtet att inkludera 5 % konventionella proteinråvaror, men idag ska fodret utgöras av enbart ekologiska råvaror. Ett tidsbegränsat undantag finns för fjäderfän yngre än 30 veckor. Det innebär att 5 % konventionella proteinråvaror kan ingå i fodret fram till 31 december 2026 givet att vissa förutsättningar uppfylls. En konsekvens av bristen på ekologiska proteinråvaror med tillräckligt bra aminosyrasammansättning är att fodren innehåller mer protein än hönan behöver. Det leder till att mer outnyttjat kväve utsöndras via gödseln och kan bidra till försurning och övergödning av sjöar och hav.
Rådgivning och upplysningar om ekologisk fjäderfäproduktion kan man få av Lisa Schneider, telefonnummer 076-555 22 19, e-post lisa@svenskaagg.se
På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa mer om regler och riktlinjer i ekologisk äggproduktion
Mer information om utfodring av ekologiska fjäderfän (broschyr)