Kontaktinformation
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd (fd HUV), Näringslära och skötsel, fågel
Den svenska livsmedelslagstiftningen är i princip reglerad på EU-nivå och därmed gemensam för hela EU. Sverige kan därmed inte reglera livsmedelshanteringen på egen hand utan gör det i samarbete med andra medlemsstater. I detta arbete deltar Livsmedelsverket.
Alla livsmedelsföretag, inklusive äggpackerier, är enligt EU lagstiftningen skyldiga att utöva egenkontroll över sin verksamhet för att förebygga hälsorisker och säkerställa redligheten. Riktlinjer för hur äggproducenterna rekommenderas utföra denna egenkontroll har framtagits av branschorganisationen Svenska Ägg.
De flesta beslutade EU-reglerna införs i föreskrifter. Dessa publiceras i livsmedelsverkets egen författningssamling, LIVSFS (tidigare SLVFS). Detta införande i föreskrifter krävs för att de ska gälla i Sverige. Andra EU-regler - så kallade EG-förordningar - gäller direkt utan att de införs i föreskrifter. Livsmedelsverkets möjligheter att lagstifta styrs främst av livsmedelslagen och livsmedelsförordningen.
För ägg gäller EU-förordning 1308/2013 och EG-förordning 589/2008 om vissa handelsnormer för ägg.
Från och med den 1 januari 2004 är det obligatoriskt för alla som kommersiellt saluför ägg av klass A och tvättade ägg av klass A att märka dem med produktionssystem vilket skall anges både på ägg och förpackning. Uppgiften på ägget ska bestå av en kod som gör det möjligt att identifiera produktionssystemet, medlemsstaten, produktionsanläggningen och som frivillig uppgift exempelvis stallnummer, t.ex. 3SE999-2, där 3 står för burhöns (se nedan). Detta så kallade särskiljande nummer skall stämplas på varje ägg antingen av producenten eller äggpackeriet innan det lämnar en anläggning. Undantaget från handelsnormerna är de ägg som säljs direkt från gård eller via dörr-till-dörr försäljning. Producenter som avser sälja ägg direkt till konsument på marknader omfattas från den 1 juli 2005 också av märkningskraven. Dessa ägg skall då också förses med ett särskiljande nummer för producenten.
Som konsumenter kan vi alltså via stämpeln på ägget spåra det tillbaka till produktionsplatsen. Flera packerier gör det möjligt att via sina hemsidor med hjälp av stämpelnumret komma ända in i hönshuset.
Handelsnormerna bidrar till att förbättra äggens kvalitet och därmed underlätta försäljningen av ägg. I handelsnormerna fastställs vilka ägg som är lämpliga som livsmedel och ägg som inte är det, särskilt knäckta och ruvade ägg. Normerna gäller för alla hönsägg som saluförs inom gemenskapens territorium med vissa undantag, t.ex. små kvantiteter direkt från producent till konsument (gårdsförsäljning).
Producenter som inte har egen godkänd packerirörelse skall en gång i veckan leverera ägg till ett sådant, eller packeriet skall uppsamla ägg från producenterna. Detta är under förutsättning att äggen förvaras i högst 18 grader, annars skall hämtning ske minst var tredje arbetsdag.
Packerierna skall klassificera och förpacka äggen senast den andra arbetsdagen efter det att de mottagit äggen.
De kvalitetsklasser som saluförs till konsument är ägg av klass A och tvättade ägg. Det finns vissa förpackningsanläggningar som blivit godkända att märka med beteckningen tvättade ägg. De tvättade äggen ska uppfylla kraven för ägg av klass A men klassificeras som tvättade ägg.
Ägg av klass B är ägg som inte uppfyller kraven för ägg av klass A. De får endast levereras till godkända företag inom livsmedelsindustrin eller till andra företag än dem inom livsmedelsindustrin.
För storleksklassificering gäller följande viktsklasser:
S
(Små)
under 53g
M
(Medelstora)
från 53g till 63g
L
(Stora)
från 63g till 73g
XL
(Mycket stora)
73g eller mer
Ägg får framstämplas enligt följande: Värpdagen får anges på förpackningen vid paketeringen och skall i sådant fall också anges på äggen i förpackningen. Om värpdagen kommer att anges på äggen, skall äggen klassificeras och förpackas samma dag och speciella regler gäller för kontroll m.m. Vidare får anges Förpackningsdatum vilket får vara senast tredje arbetsdagen efter värpning, samt Sista försäljningsdatum - 18 dagar efter förpackningsdag (eller 21 dagar efter värpdatum). Ägg får inte säljas efter sista försäljningsdag.
Bäst före-datum är 7 dagar efter sista försäljningsdag (obligatoriskt), d.v.s. fyra veckor efter värpdagen.
Märkning med produktionssystem är obligatorisk och omfattar tre kategorier
1. Ägg från utehöns
2. Ägg från frigående höns inomhus
3. Ägg från burhöns,
Ekologiska höns klassas som utehöns och för att kunna skilja ägg från dessa från "vanliga" utehöns får de ges kodbeteckningen 0. Nästan alla svenska utehöns följer idag KRAV:s regler, dvs. de är ekologiska.
Det är bara Sverige, Finland och Norge som befinner sig i denna unika situation vilket också ur handelssynpunkt ger oss ett visst importskydd då vi kan stoppa införsel av ägg från länder som inte kan uppvisa samma hygieniska standard. Detta innebär att vi måste ha en strikt kontroll beträffande ev. salmonellaförekomst, så att åtgärder snabbt kan vidtas vid upptäkt. Hur detta fungerar kan du läsa mer om på Jordbruksverkets och Svenska äggs hemsidor.