Vårt mål är att utveckla kunskap som stärker renskötselns långsiktiga hållbarhet och hjälper den att klara yttre påfrestningar. Klimatförändringar, annan markanvändning och rovdjur är exempel på faktorer som påverkar renskötseln. Vi bedriver forskning och undervisning med fokus på rennäringens produktionsförutsättningar och samspel med omvärlden.
Syftet med EQUIP är att i samarbete med renskötseln, övervaka överlevnad och dödlighet hos renkalvar för att finna orsaker till förluster av kalvar från kalvmärkning till slakt. Vi vill hitta lösningar och utveckla verktyg tillsammans med renskötseln som kan användas för att hantera effekterna av klimatkrisen, annan markanvändning och förluster till rovdjur.
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
Den industriella markanvändningen ökar ständigt och det finns ett sug efter att ”producera mer av allting”. Det gör att behovet ökar för en bra förvaltning av den gröna infrastrukturen och att begränsa de kumulativa effekterna på miljön. Detta är särskilt akut för den samiska renskötseln som är beroende av sammanhängande betesmarker.
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
ReiGN är ett nordiskt kompetenscentrum, finansierat av NordForsk, som omfattar ett brett forskningsfält och inkluderar genetik, evolutionsteori, livshistoria, ekologi, naturresurshantering, arkeologi, antropologi, avel, bevarandebiologi, bio-ekonomi, politik och lagstiftning.
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
I detta projekt studerades renarnas rörelsemönster och habitatval att i relation till brunbjörn och andra naturliga faktorer samt antropogena störningar. Projektet är avslutat.
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
Spillningsinventering har länge använts som metod för att inventera och uppskatta populationsstorlekar hos vilda djur samt för att undersöka habitatval hos fritt strövande djur. Med spillningsinventering kan man på ett enkelt sätt skaffa sig en helhetsbild av effekter på både lokal och regional skala för hela populationen. Inom forskningsprogrammet Vindval finns ett projekt om hur tamren påverkas av storskaliga vindkraftsanläggningar. Detta projekt har hittills bland annat resulterat i en rapport som beskriver spillningsinventeringsmetodik och hur spillningsdata lämpligt kan analyseras. Här presenteras kompletterande information till rapporten och analysexempel.
Renskötsel baseras i huvudsak på nyttjandet av naturliga beten. Ibland kan dock väderförhållanden och andra omständigheter göra det nödvändigt att utfodra renar under kortare eller längre tid. Detta innebär omställning för renarna och höga kostnader för renägaren.
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
Projektet finansierades av Energimyndigheten (forskningsprogrammet Vindval) och undersökte främst hur vindkraft påverkar renar på vinterbetesområdet. Projektet var en fortsättning på ett tidigare projekt finansierat av Vindval om effekter av vindkraft med fokus på sommarbetesområdet i skogen.
Obs! Detta är ett avslutat projekt.
Vindkraft är en lovande källa till förnyelsebar energi, men det finns en oro över negativa effekter på ren och rennäring i både boreal skog och fjällområdet. Ekologisk information behövs för att hjälpa företag och myndigheter i planering och bedömning vid etablering av nya vindkraftverk. En genomtänkt planering är fundamental för att undvika och minimera påverkan på tamren och deras habitat. Vid avd för renskötsel driver vi just nu två projekt som rör vindkraftens effekter på renens sommar respektive vinterbetesområden i skogsområdet.