Med rötter förankrade på föräldragården i Roslagen har Magnus J Stark tagit sig an den gröna näringen i många olika roller. I familjeträdet finns bönder, fiskare och hantverkare, ett arv som håller honom på jorden.
- Man kan kalla mig en praktisk teoretiker eller en teoretisk praktiker, jag jobbar lika bra i oljig overall som i skjorta och kostym, konstaterar han.
VD och akademiagronom
Magnus J Stark kommer närmast från en tjänst som VD för Ålands hushållningssällskap, dessförinnan arbetade han som akademiagronom och avdelningssekreterare på jordbruksavdelningen på Kungliga skogs- och lantbruksakademien, KSLA. Där arbetade han bland annat med planering och verkställande av den svenska livsmedelsstrategin.
- Jag är van vid att samarbeta och leda arbetsgrupper där man kan ha olika mening men ändå ska arbeta fram till exempel remisstexter eller konferensprogram, berättar Magnus J Stark.
Han har även under flera år arbetat inom organisationen Svensk Mjölk med kommunikation och omvärldsanalys samt som chefredaktör för Idétidskriften Pejling. På CV:t finns även studier i journalistik och arbete för LRF Media, samt företagsekonomisk rådgivning till lantbrukare på LRF Konsult och i egen firma.
Lagspelare med passion
Magnus J Stark beskriver sig som en energispelare, som ger energi till sina lagspelare och livet lite surare för motståndarna. Ledorden är mod och passion.
- Man måste ha mod att vara den man är men ha modet att lämna sin trygghet och se världen med andras ögon.
Och världen har han sett mycket av, genom besök på lantbruk och livsmedelsindustri i närmare 30 länder. I rollen som journalist har han berättat om lantbruk, handel och industri i svensk och europeisk media i livsmedelssektorn.
Som praktisk teoretiker eller teoretisk praktiker har Magnus J Stark med åren skapat ett stort, personligt nätverk som han lägger stor vikt vid att underhålla och utveckla. De gånger han själv inte har svaret på en fråga vet han oftast vem han ska kontakta.
Rivstart med konferens och mässbesök
I den nya tjänsten på KCF kommer han till en början att fokusera på Jordbruksekonomisk konferens 2023, ett nytt initiativ inom ramarna för projektet Kunskapsnav inom företagsledning och entreprenörskap. Kunskapsnavet är ett uppdrag av Jordbruksverket som handlar om att höja kunskapsnivån och öka samverkan mellan, bland andra, forskare och rådgivare.
- Det är första gången på många år som alla som arbetar med jordbruksekonomi ges en chans att fysiskt samlas och diskutera med varandra. De är ju i det direkta mötet mellan lantbrukare, rådgivare och forskare som KCF kan bidra till att öka konkurrenskraften i svenskt jordbruk, säger Magnus J Stark.
Under sina första veckor på nya jobbet kastades han direkt in i arbetet för KCF genom att delta i aktiviteterna på Borgeby fältdagar och Brunnby lantbrukardagar. Nästa mässa på listan blir Öjeby lantbruksmässa i Norrbotten.
- Jordbrukare och entreprenörer har liknande utmaningar i hela landet. Man måste se till att få ihop företagets produktion, ekonomi, marknad och organisation så det styr mot företagets mål.
Tillbringar fritiden på sjön och i skogen
Magnus J Stark är 58 år, gift med Annika Stark och tillsammans har de tre barn. Med en bakgrund som orienterare och sjöscout tillbringar han mycket tid i naturen, under åren på Åland tog han till och med ibland kajaken till jobbet. I Roslagen finns föräldragården där han har ansvaret för skogsskötseln på gårdens 35 hektar skog.
Men den här SM-placeringen då? Hans personliga superkraft?
- Jag skriver bordsvisor som hobby och kom sexa i Snapsvise–SM 2017! Andra löser korsord, sudoku eller stickar vantar. Jag går igång på att knåpa texter.
Vi hälsar Magnus varmt välkommen till SLU Kompetenscentrum företagsledning och hoppas på gott samarbete och många nyskrivna visor framöver!