Om projektet

Senast ändrad: 30 maj 2024

Familjen Kamprads stiftelse finansierar projektet som utgår från Sveriges lantbruksuniversitets forskningsanläggning Lövsta utanför Uppsala. Projektet fokuserar på återintegrering av växtodling och betesdjur i samma odlingslandskap, och är unikt i sitt slag då det inkluderar både betade djur och växtodling i ett och samma landskapsexperiment. Resultaten ska bidra till utvecklingen av en hållbar produktion av grödor, mjölk och kött på ett sätt som främjar både biologisk mångfald i odlingslandskapet, åkermarkens bördighet, en attraktiv miljö för dem som vistas i landskapet och ett lantbruk med god beredskap. Projektet är kopplat till kunskapscentret SustAinimal och utförs i samarbete med RISE.

En hållbar och pålitlig livsmedelsförsörjning förutsätter ett mångfunktionellt lantbruk. Under det senaste seklet har produktionen blivit alltmer specialiserad och djurhållning och växtproduktion mer och mer geografiskt separerade. Det specialiserade lantbruket levererar livsmedel till låg kostnad i butik men är beroende av fossila och kemiska insatsvaror som till stor del är importerade. Samtidigt minskar antalet betande djur drastiskt och arealen betesmark i Sverige är idag historiskt liten. Djurhållningen koncentreras i vissa delar av landskapet och på den åkermark där ettåriga grödor odlas ser vi väldigt få djur. Denna utveckling gör lantbruket mer sårbart, och medför negativa effekter på miljön inklusive minskad biologisk mångfald.

Projektet har fått namnet BLANDSKAP som står för:

Bete (djuren i ekosystemen)
Landskap (helhetsperspektiv)
Attraktivitet (vackert och trivsamt)
Natur (miljönytta)
Diversitet (biodiversitet, annan diversitet, ekologisk intensifiering)
Samspel (ekologi=läran om samspelet i naturen, mellan akademi och näring, inom akademi)
Kunskap (det mänskliga kapitalet)
Användning (lantbrukares nytta, tekniska lösningar)
Produktion (mat)

8 miljoner kronor från Familjen Kamprads stiftelse

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat 8 miljoner kronor för att integrera växtodling och djurhållning med hjälp av modern teknik. Projektet är fakultetsövergripande och ett samarbete mellan flera ämnesområden inom SLU – inklusive markvetenskap, växtodling, ekologi, djurhållning och landskapsarkitektur. Projektet är nära kopplat till SustAinimal (kunskapscentrum med fokus på de livsmedelsproducerande djurens framtida roll) och välkomnar intresserade partners. Fokus i forskningsprojektet blir ett landskapsexperiment på SLU:s anläggning i Funbo Lövsta utanför Uppsala.

Betesmarker är oerhört rika livsmiljöer som innehåller en stor biologisk mångfald och har höga kulturvärden. Historiskt har permanenta betesmarker varit väl spridda i landskapet, men en stor andel har vuxit igen eller planterats med skog då det är svårt att använda denna typ av marker till bete på ett rationellt sätt. Stängsling, djurtillsyn och flytt av djur kan vara tidsödande och kostsamt.

Unikt landskapsexperiment

I projektet kommer ett landskapsexperiment att etableras som innefattar både åker- och naturbetesmarker där virtuella stängsel (som används i samarbete med RISE) och digitala geografiska informationssystem gör det möjligt att bland annat studera betets inverkan på effektivitet i resursutnyttjande och artrikedom. Inom projektet kommer metoder och verktyg utvecklas som gör det möjligt att styra betandet till platser där nyttan för såväl djuren som odlingssystemets och jordbrukslandskapets funktion, inklusive biologisk mångfald och möjlig kolinlagring, är som störst.

Med hjälp av data från försöken kommer forskarna att utföra systemanalyser och utvärdera olika framtidsscenarier baserade på faktiska data i större utsträckning än annars skulle vara möjligt. Projektet syftar till en effektiv återanvändning djurens gödsel, större möjlighet att odla diversifierade växtföljder med vall, livsmedels- och servicegrödor för att bygga markbördighet och motverka ogräs- och växtskadegörare, vilket kan bidra till att minska behovet av och öka livslängden hos växtskyddsmedel.

Målet är att utveckla odlingssystem som är miljövänliga, artrika, produktiva och ekonomiskt lönsamma, och på köpet bidra till en levande landsbygd.

Läs om vilka forskare som ingår i projektet

SustAinimal Perspectives – BLANDSKAP – ett living lab

Presentation av BLANDSKAP – Hållbar livsmedelsproduktion och biologisk mångfald med betande djur


Kontaktinformation