Kontaktinformation
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd (fd HMH), Enheten för antrozoologi
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd (fd HMH), Avdelningen för antrozoologi och tillämpad etologi
Nutritional assesment är en diagnostisk process för att utvärdera patienternas nutritionella status och behov, identifiera nutritionella risker och eventuell undernäring. Genom att ta in lämplig information om djurens utfodring kan man eventuellt förhindra framtida sjukdomar eller påskynda tillfrisknandet. Fodret är viktigt för hälsan och en felaktig utfodring kan leda till sjukdom men även till fördröjt tillfrisknande. Katter är t ex både kräsna och känsliga för foderstopp och det är viktigt att de äter både på kliniken och under tillfrisknandet hemma. Om djuren inte äter får de inte i sig den näring de behöver för att tillfriskna.
Genom att ha ett formulär för nutrirional assesment kan man på kliniken samla in viktig information om djurens utfodring som sedan kan hjälpa till att ställa en diagnos. Uppgifterna kan även användas till att öka chansen att det intagna djuren äter bättre vilket påskyndar tillfrisknandet. Det kan handla om information om både vad djuren äter men också hur de gillar att äta. Om de behöver lugn och ro om de vill ha maten uppblött eller torr, kall eller varm etc. Information om nuvarande utfodring hos ägarna kan också göra det lättare att komma med en personlig fortsatt rådgivning för den konvalescenta patienten hemma eller för den överviktiga patienten som behöver gå ner lite i vikt.
Intervju/enkätstudie riktad till veterinärkliniker med inlagda patienter för att se hur de jobbar med utfodring/foder till katter under diagnostisering, under vården på kliniken samt i eftervården
Syftet är att undersöka hur många kliniker i Sverige som jobbar med ”nutritional assesment”. Har alla kliniker ett formulär där de samlar in och registrerar information om foder/födointag etc. Utvärderas informationen från dessa formulär för att utveckla dem? En annan viktig fråga är hur foderrådgivningen kommuniceras till kattägarna. Hur får ägarna informationen och hur följs det upp att ägaren förstått och följer råden?
Kan påbörjas när man vill.
Kontakta Hanna.Lindqvist@slu.se eller Christina.Lindqvist@slu.se för mer information