Spannmål i hund och kattmat – hiss eller diss?

Senast ändrad: 28 oktober 2024
Olika spannmål i en plastlåda

Torrfoder har alltid haft en stor mängd kolhydrater, och traditionellt har spannmål som ris, majs och vete använts. Spannmålens stärkelse behövs för att binda ihop foderbitarna när torrfodret tillverkas. Även om man tar bort spannmål från ett torrfoder, måste kolhydrater eller stärkelse därför läggas till. Här är förslag på två studier som djupdyker lite i olika kolhydratkällors påverkan i hund- och kattfoder.

På senare tid har det blivit populärt med spannmålsfritt foder till hundar och katter, och spannmål ses ibland nästan som något dåligt. Men att byta en kolhydratkälla mot en annan utan att tänka på dess effekter kan ha risker. Vegetabiliska ingredienser kan innehålla ämnen som hindrar upptag av vissa mineraler och vitaminer. Dessutom tas olika stärkelsekällor upp olika effektivt i tarmen, vilket kan påverka hur näringsämnena fungerar hos djuren. I det här projekten undersöker vi vilka kolhydratkällor som är att föredra. Och finns det några som bör undvikas helt?

Projekt 1: Antinutritionella substanser i vegetabilier- vilka är kända och hur påverkar de hundar och katter

Litteraturstudie för att undersöka ”nya” vegetabiliska råvaror i hundfoder

Baljväxter och spannmål kan innehålla antinutritionella substanser som kan hämma upptaget av andra näringsämnen och påverka djuren negativt. Spannmål innehåller tex fytas som påverkar fosforupptaget negativt och gör fosforn i spannmål mer svårtillgängligt. När det blev populärt med spannmålsfria torrfoder började man använda mer ”nya” råvaror i torrfoder som ärtor, potatis, bönor etc. I samband med att spannmålsfria foder introducerades upplevdes en ökning i DCM förstorat hjärta hos hundraser som normalt inte brukar ha problem i det. Det kom ut larmrapporter om att det fanns ett samband mellan spannmålsfritt foder och DCM. Man har på senare tid fått ta tillbaka dessa uttalanden men det vore intressant att titta mer på hur utfodring påverkar risken för t ex DCM. En orsak skulle kunna vara att vissa av de ”nyare” råvarorna i hundfodertillverkningen innehåller antinutritionella substanser som påverkar upptaget av näringsämnen som skulle kunna påverka förekomsten av DCM.

Syfte: Undersöka ”nya” vegetabiliska råvaror i hundfoder för att ta reda på mer om vad de kan ha för fördelar eller nackdelar i hundfoder. Finns det en risk med att ta in baljväxter i hundfoder? Kan deras antinutritionella substanser påverka upptag av andra näringsämnen och ge hälsorisker.

 

Projekt 2: Spannmål till katt –hur farligt är det?

Litteraturstudie för att lära sig mer om spannmål till katt.

Många hund- och kattägare väljer idag spannmålsfria foder till sina djur men är det spannmål eller kolhydrater man vill undvika? Är spannmål bättre eller sämre än andra kolhydratkällor? Bör kolhydrater undvikas helt till katt finns det några spannmålskällor som är bättre eller sämre?

Syfte: Lära sig mer om hur olika kolhydratkällor påverkar kattens hälsa och undersöka om det finns bättre och sämre spannmål att använda i foder.

Kan påbörjas när man vill.

Kontakta Hanna.Lindqvist@slu.se för mer information


Kontaktinformation