Utfodring av sällskapsdjur – hur lätt/svårt är det att uppfylla djurens näringsbehov

Senast ändrad: 21 november 2024
Hand som håller i torrfoder

Många av våra sällskapsdjur lider idag av samma välfärdssjukdomar som vi människor. De lever ofta länge och har då större risk att drabbas av cancer och andra ålderssjukdomar. Många kanske äter lite för mycket och rör sig för lite och kan då drabbas av övervikt och de sjukdomar som det kan föra med sig. De kan även drabbas av obalans som överskott eller underskott av vissa näringsämnen. Hur blir vi bättre på att följa upp våra sällskapsdjurs utfodring? Vad utfodras de med egentligen och är det rätt foder för respektive djur? Hur vet man att fodret täcker djurens behov?

För hund och katt finns det ofta tillgång till helfoder men hur är det med våra andra sällskapsdjur som gnagare, hästar, fåglar, etc.

 

Projekt 1: Utfodring av sällskapsdjur – hur lätt/svårt är det att uppfylla djurens näringsbehov

En litteraturstudie som jämför olika kommersiella foder till sällskapsdjur.

Välj ett djur eller flera, beroende arbetets omfattning och beräkna hur och om fodren täcker djurens näringsbehov. Stämmer utfodringsrekommendationer på paketet/påsen med djurens behov. Vad är det för råvaror i fodret? Är de lämpliga för djuren?

Syftet är att undersöka hur väl kommersiella foder täcker djurens behov och diskutera hur råvarorna i fodret bidrar till detta.

 

Projekt 2: Får kaniner rätt balans av näringsämnen genom bara hö? Spelar det någon roll vilket hö man köper?

Litteraturstudie samt jämförande studie för att undersöka vilket sorts hö/grovfoder som är lämpligt för kaniner.

Håller kaninhö som köps i affär samma näringsvärde i varje förpackning? Vad ska du tänka på om du köper eget hö? Hur vet du hur du ska komplettera höet med kraftfoder? Ska grovfodret komplettera kraftfodret eller ska kraftfodret komplettera grovfodret?

Syftet är att ta fram rekommendationer på näringsvärde för det optimala grovfodret till kaniner. Kan/bör hö utfodras som enda foder till kaniner eller behöver det kompletteras med kraftfoder?

 

Projekt 3: Hur utfodras Sveriges katter? – hur påverkar val av foder och utfodringsrutiner katternas hull och beteenden?

Experimentell studie för kattägare för att undersöka svenska katters foder-, energi- och näringsintag ser ut. 

Utförande: Be ett antal kattägare väga upp allt foder de ger till sin katt och allt foder som slängs under 1-2 veckor för att beräkna hur mycket dessa katter äter av sitt foder. Med hjälp av näringsdeklarationen på fodret beräknas energi- och näringsintag och kopplas till behoven. Be även kattägarna notera utfodringstider och vissa beteenden för att få en bild av hur många gånger katten utfodras per dag och om det har någon korrelation till foderintag och olika beteenden. 

Syfte: Få en bättre bild av hur ofta och hur mycket foder svenska katter äter idag. Har valet av foder påverkan på hull och ätbeteende? Påverkas utfodringen av kattens beteende eller påverkar utfodringen kattens beteende?

 

Kan påbörjas när man vill.

Kontakta Hanna.Lindqvist@slu.se eller Christina.Lindqvist@slu.se för mer information


Kontaktinformation