Vad är viktigt vid val av foder till hund och katt, vilka marknadspåståenden är viktigast och hur vet man att de är sanna?

Senast ändrad: 28 oktober 2024
Hand som håller i torrfoder

Idag finns en uppsjö av foder för både hundar och katter. Det finns svenska, det finns utländska, det finns torrfoder, våtfoder, färskfoder etc. Det finns foder som hävdar att de ger bättre avföring, bättre päls, mer mättnadskänsla, mer energi, mer kött, inget kött, insekter m.m. Lika många foder som det finns, nästan lika många marknadspåståenden eller egna tankar om vad som är bäst foder finns det hos hund- och kattfoder och ägare. Vad är viktigt för en hund- och kattägare i Sverige när det gäller foder. Vilka marknadspåståenden letar man efter, och hur vet man att de går att lita på?

Projekt 1: Naturligt foder

I flera studier där man frågat hund- och kattägare vad som är viktigt när de väljer foder får man svaret att det viktigaste är att fodret är naturligt. Men vad är naturligt foder?

Enkätstudie där man frågar hund och kattägare vad de anser är viktigast när de väljer foder och där man särskilt ber dem specificera vad som är naturligt foder för dem.

Syftet är att ta reda på mer om vad som är viktigt när man väljer hund- och kattfoder och hur de definierar naturligt foder. Vad tittar de efter när de väljer foder? Ska det vara svenska råvaror? Tillverkat i Sverige? Inte tillverkat i Sverige? Enbart råa råvaror? Bara sådant vargen/vildkatten skulle äta? Inga syntetiska råvaror? Bara biprodukter? Inga biprodukter? Ingen spannmål? Inga kolhydrater? Stort välkänt foderföretag eller mindre familjärt? Funktionella substanser för god tarmhälsa eller inga funktionella substanser?

Projekt 2. Funktionella foder

Termen ”funktionell” blir alltmer populär bland hund- och kattägare. Fler och fler foderföretag använder claims/påståenden/anspråk och hävdar att ingredienser har funktionella egenskaper. Men vad krävs för att man ska få skriva på sitt foder att det har funktionella egenskaper och vilka anspråk är mest populära? Vilka produkter ger bäst resultat och hur testas detta? Vilka mängder av den funktionella substansen måste en hund eller katt få i sig per dag för att få effekt och vilka foder lever upp till den nivån. Kan det bli för mycket av en viss substans?

  1. Litteraturstudie samt jämförande studie där ett antal foder studeras närmare för att se vilka funktionella anspråk som är vanligast och vilka funktionella substanser som används

 

Syftet är att förtydliga vad man som foderföretagare får använda för anspråk för sitt foder samt att gå igenom de vanligaste anspråk som görs på hund och eller kattfoder idag. Vilka funktionella tillsatser är vanligast? Vad har de för effekter? Hur mycket behöver tillsättas för att ge effekt och vilka vetenskapliga studier finns det på detta?

  1. Enkätstudie riktad till hund- eller kattägare (även andra djurslag är möjligt) där man frågar om det är viktigt att fodret innehåller funktionella substanser och vilka funktionella substanser de anser är viktigast

Syftet är att ta reda på vilka funktionella egenskaper som är viktiga för djurägare i Sverige. Finns det någon ingrediens/funktionell substans som måste finnas med för att djurägaren ska välja det fodret. Finns det någon som undviks. Är det ens viktigt att fodret har funktionella påståenden eller är det andra saker som är viktigare. Gör funktionella substanser fodret mer eller mindre naturligt?

Projekt 3. Vad är skillnaden på funktionella foder och terapeutiska foder (dietfoder, PARNUTS)

Termen ”funktionell” blir alltmer populär bland hund- och kattägare. Fler och fler foderföretag använder claims/påståenden/anspråk och hävdar att ingredienser har funktionella egenskaper. Men vad krävs för att man ska få skriva på sitt foder att det har funktionella egenskaper och vad är skillnaden på ett foder som hävdar att det har funktionella egenskaper och ett foder som faktiskt är ett godkänt terapeutiskt foder (dietfoder/PARNUTS).

Litteraturstudie samt jämförande studie där ett antal foder studeras närmare för att se vilka funktionella anspråk som är vanligast och vilka funktionella substanser som används

Syftet är att förtydliga vad skillnaden är på ett godkänt dietfoder (PARNUT) och ett foder med funktionella ”claims”. Vad krävs för att få sälja ett ”PARNUT” foder och hur kontrolleras dem. När bör man som veterinär rekommendera dessa strikt och när kan det vara ok att rekommendera ett billigare foder utan denna märkning?

Kan påbörjas när man vill.

Kontakta Hanna.Lindqvist@slu.se för mer information


Kontaktinformation