Fakta:
Hittar du inte svaret på just din fråga? Mejla oss på valphalsa@slu.se.
Här besvarar vi de vanligaste frågorna som dyker upp. Hittar du inte svaret på just din fråga? Mejla oss på adressen nedan.
Fråga: Jag har en kull nu, där en av valparna har dött. Hur gör jag för att skicka in den till projekt valphälsa?
Svar: Kontakta oss på valphalsa@slu.se. Lämna gärna ett telefonnummer där vi kan nå dig, om vi behöver komplettera något. Om din valp är yngre än 22 dagar och har förvarats i kylskåpstemperatur, ej fryskallt, så kan du skicka in den för undersökningar. Om det finns kartong för transport hos en veterinärklinik nära dig så guidar vi dig dit, annars skickar vi ut en kartong så att du kan skicka in valpen i den. Det är viktigt att valpen packas och skickas korrekt, så du får noggranna instruktioner av oss hur det ska gå till. Om du ska skicka in valpen själv behöver du ta dig till Postnords företagscenter, du kan inte använda vanligt postombud. Kartongen ska märkas på korrekt vis, enligt våra instruktioner. Du behöver fylla i en särskild remiss och ett frågeformulär, vi ser till att du får dessa av oss eller av din veterinär.
Fråga: Jag har skickat in en valp för undersökning. hur lång tid tar det innan jag får svar?
Svar: De olika undersökningarna tar olika lång tid att bli klara, upp till flera veckor. Vanligen får du ett preliminärt svar från obduktionen inom några dagar från det att valpen ankom till SVA. Därefter kommer svaren allteftersom analyserna är färdiga, vilket sker successivt under några veckors tid.
Fråga: Jag har en valp som dog igår, som jag har lagt i frysen. Kan jag skicka in den till studien?
Tyvärr inte, vi tar inte emot frysta valpar i den här studien. Frysning påverkar både obduktionen och vissa av de andra analyserna. I en forskningsstudie är det viktigt att proverna hanteras så lika som möjligt, för att resultatet ska bli säkrare. Om du vill skicka in en fryst valp för undersökningar utanför studien så kontakta din veterinär för hjälp.
Fråga: Jag har en valpkull på 5 veckor, där en valp plötsligt dog. kan jag skicka in den till studien?
Tyvärr inte, vi tar inte emot valpar äldre än 21 dagar i den här studien. Kontakta din veterinär för hjälp.
Fråga: Det växte en bakterie som heter Stafylokocker i ett prov från den valp som jag hade skickat in för projektet. Hur har valpen fått denna bakterie? Kan tiken eller hanen vara bärare och kan jag i så fall behandla dem inför nästa parning?
Svar: Stafylokocker är en vanlig bakterie som framför allt finns på hundars hud, men även i t.ex. i vagina. Den räknas som en del av den normala bakteriefloran i huden och orsakar normalt sett inte sjukdom. Men den kan också orsaka hudinfektioner och andra sjukdomar. När de orsakar sjukdom så kan man ibland behöva behandla med antibiotika men man kan inte förebygga infektion hos valpar genom att behandla tiken eller hanhunden.
Hittar du inte svaret på just din fråga? Mejla oss på valphalsa@slu.se.