Är strukturkalkning lönsam för både lantbrukaren och miljön? Studier av de långsiktiga effekterna av strukturkalkning på markstruktur och risken för fosforförluster
(2013-2016)
Projektet finansierades med medel från Stiftelsen Lantbruksforskning.
Målsättningen med detta projekt var att studera den långsiktiga markstruktureffekten vid inblandning av bränd och släckt kalk i matjorden (mellanlera resp. styv lera) i de långliggande kalkfosforförsöken på SLU:s försöksgård Lanna. En uppskattning av lönsamheten i åtgärden, både företagsekonomiskt och ur miljömässigt perspektiv, gjordes. Slutrapporten hittar du här.
EKOKALK: Strukturkalkning för förbättrad markstruktur och minskade fosforförluster i ekologisk odling?
(2014-2016)
Projektet finansierades med medel från Jordbruksverket. Projektet är slutrapporterat här. Använd sökord EKOKALK i projektkatalogen.
Målsättningen i detta projekt var att testa en restprodukt från stålindustrin (”Ekokalk”) som förmodligen skulle uppfylla kriterierna för KRAV-märkta jordbrukskalker. Vi undersökte om ”Ekokalk” är lika effektiv som konventionella strukturkalkningsmedel. Studien genomfördes med hjälp av fältförsök, snabbtest av jordarna i laboratoriet och slutligen ett utlakningstest med lysimetrar innehållande jord i ostörd lagring. Markstruktureffekten av ”Ekokalk” jämfördes med de blandvaror som används i konventionell odling; släckt kalk användes som referens.
Markstrukturförbättring och begränsning av fosforförluster från åkermark med hjälp av inblandning av olika kalciumprodukter i matjorden
(2011-2014)
Projektet finansierades med medel från Stiftelsen Lantbruksforskning. Här kan du läsa mer om projektet.
Målsättningen var att utvärdera effekten på markstruktur och skörd av inblandning av olika kalciumprodukter i matjorden på lerjordar. Studien har genomfördes fältförsök med nya kalciumprodukter med olika löslighet kompletterat med laboratoriestudier och test av en förenklad metod för mätning av aggregatstabilitet.
En sammanfattning av resultaten hittar du här: ”Strukturkalk gav stabilare aggregat men varierande avkastningseffekter” kort SLFstrukturkalk2015.pdf
Slutrapporten till Stiftelsen Lantbruksforskning hittar du här: slutrapportSLFstrukturkalk2015.pdf
Resultaten finns även publicerade i en vetenskaplig artikel:
Blomquist, J., Simonsson, M., Etana, A. & Berglund, K. 2017. Structure liming enhances aggregate stability and gives varying crop responses on clayey soils. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B — Soil & Plant Science.
Effekt av kalk i täckdikesåterfyllnaden
- Äldre försök med kalkning av täckdikesåterfyllnaden för att öka infiltrationsförmågan. Rapport: Eriksson, J. 1982. A field method to... (Se sid 17-23)
- Kalkfilterdiken för att reducera fosforförlusterna. Slutrapport