Växtproduktionen styrs av samspelet mellan växtfysiologi, fysikaliska, kemiska och biologiska markprocesser, klimatförhållanden och jordbruksmetoder. Målet med vår forskning är att förstå mekanismer vid gränsytan mellan rot och jord som ligger till grund för långsiktig växtproduktivitet och kolinlagring.
Vi är engagerade i ett tvärvetenskapligt angreppssätt som integrerar växt- och markvetenskap med agronomi och ekologi. Vi kombinerar experimentellt arbete i skala från enskilda rötter till fältnivå med teoretiska tillvägagångssätt.
Pågående projekt fokuserar på potentialen hos system bestående av grunda och djuprotade spannmålssorter för att öka resurseffektivitet och klimatresiliens i nordiska odlingssystem, samt på potentialen hos mellangrödor, sortblandningar och specifika rotideotyper att öka kolinlagringen i marken. Vidare syftar aktuell forskning till att identifiera rotegenskaper som kan förbättra grödors tillväxt på torra och/eller packade jordar genom att klargöra kopplingar mellan rot-mark-biomekanik och hela växtens fysiologi.
Vår forskning bidrar med grundläggande ny kunskap som en bas för att förbättra den övergripande funktionen hos åkerjordar och för att säkra växtproduktivitet.
Utvalda publikationer: Colombi et al., 2024, Trends in Plant Science 29, 856-864; Colombi et al., 2022, New Phytologist 233, 1542-1547; Colombi et al., 2019, Plant Physiology 180, 2049-2060.
Pågående och nyligen avslutade projekt: Blandade kultursystem för att mildra torkeffekter på nordisk grödoproduktion (“Rootmix”); Grödors kapacitet att förbättra kolinlagring i marken i ett förändrat klimat – synergier och kompromisser (“C4C”); Växtproduktion i ett förändrat klimat: Jordhanteringens och växtvalets roll för att minska extrema vädereffekter under svenska förhållanden.
Finansiering: Novo Nordisk Foundation, Formas – Forskningsrådet för hållbar utveckling, Lantmännens Forskningsstiftelse, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA); Stiftelsen JTI, Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF).
Team: Pascal Benard, Elsa Arrázola Vásquez, Lorena Chagas Torres, Mats Larsbo, Daniel Iseskog och Thomas Keller.
Kontaktperson: Thomas Keller, thomas.keller@slu.se