Kontaktinformation
Johan Stendahl, docent
Institutionen för mark och miljö, SLU
johan.stendahl@slu.se, 018-67 38 01
Genom jordmånsprocesserna utbildas olika horisonter i marken med sinsemellan olika egenskaper. Varje jordmån karakteriseras av en specifik sekvens av horisonter. Dessa Jordmånshorisonter kan indelas i organiska horisonter och mineraljordshorisonter.
De organiska jordmånshorisonterna bildas av växt- och djurdelar i markens översta del genom nedbrytning främst av fall-, botten och markförna. En organisk horisont har som lägst 20 vikt-% organiskt kol, dvs. ca 35 vikt-% organiskt material.
Beroende på om nedbrytningen hämmats på grund av otillräcklig syretillförsel eller inte, skiljer vi på två typer av organiska horisonter; H-horisont och O-horisont (se punkterna 1 och 2 nedan).
Graden av nedbrytning av det organiska materialet kan variera alltifrån det stadium då processen just börjat – varvid man fortfarande kan se strukturen av växtdelar m.m. – till det stadium då materialet blivit helt omvandlat till en strukturlös massa som i fuktigt tillstånd bildar en mörkbrun smet. Detta gör att man i vissa fall kan dela upp de organiska horisonterna i olika delhorisonter (Of- respektive Oh-skikt, se boxen "Humuslagrets indelning i humusformer" på den här sidan).
Ovanför den egentliga O-horisonten finns i regel:
eller
Dessa två lager (L och S) ingår inte i själva jordmånen.
Förnans gradvisa omvandling till humus gör att det oftast blir en otydlig gräns mellan förnalagret/S-lagret och den översta organiska jordmånshorisonten (O).
Nedbrytningen hämmas/har hämmats genom otillräcklig syretillförsel på grund av hög vattenhalt i markens ytliga lager under stora delar av vegetationsperioden. Typiska arter/artgrupper som med sin förna varit utgångsmaterial för humusbildningen är vitmossor, starr-, säv-, fräkenarter och vass, i viss mån även björnmossor. Oftast är mineraljordsinblandningen ringa.
I dagligt tal är en H-horisont oftast helt enkelt ett torvlager; märk dock att humusformen kallas Torvartad mår om Humuslagrets mäktighet är < 30.5 cm.
Om en jordmån med ett utvecklat H-lager dräneras artificiellt (t.ex. genom dikning) behålls beteckningen H-lager så länge "torvkaraktären" består (det avgörande är alltså under vilka fuktighetsbetingelser humusmaterialet har bildats).
Nedbrytningen hämmas inte av hög vattenhalt mer än högst tillfälligt. En O-horisont bildas sålunda på naturligt väldränerade ståndorter. O-horisonten är vanligtvis ett mårlager.
O-horisonten kan delas upp i delhorisonterna Of (förmultningsskikt) och Oh (humusämnesskikt). En mer ingående beskrivning av dessa görs under Humuslagrets indelning i humusformer under Humusform.
Mineraljordshorisonterna benämns efter deras egenskaper till A, E, B och C. Övergångshorisonter skrivs AB och BC. För att ytterligare specificera horisonternas egenskaper kombineras dessa beteckningar med ett suffix, t.ex. h (ackumulation av humus), s (ackumulation av seskvioxider, dvs. järn- och aluminiumoxider), g (gley) eller p (plöjd). Kombinationer som används är Ap, Eh, Bs, Bsh, Bh och Cg.
Denna kombinerade mineraljords- och humushorisont är i regel den översta mineraljordshorisonten. Den består av humusblandad mineraljord,där andelen mineraljord är större än 10 volym-%. Det organiska materialet är väl nedbrutet. Horisonten kan i naturen bildas antingen med eller utan inverkan av grävande markdjur.
Om grävande markdjur saknas förkommer på sin höjd ett fåtal "svaga" aggregat, och horisonten är i allmänhet tunn (upp till några cm). Vid närvaro av grävande markdjur, främst vid riklig förekomst av daggmaskar, utbildas talrika, mer stabila aggregat, och horisonten blir tjockare. Mellan aggregaten finns ett förgrenat nät av grova porer. Inom aggregaten finns därtill en mängd finare porer.
En humusblandad mineraljord bildas också genom människans plöjning av mark för jordbruksändamål; denna humusblandade mineraljord (matjord) benämns Ap. Oftast är Ap-horisonten ca 20 cm tjock.
I jordmånstyper med humusformerna Mull och Mulliknande moder kan gränsen mellan A- och B-horisonterna vara mycket diffus. Denna övergångshorisont benämns AB-horisont.
Urlakningshorisont (blekjordslager) i podsoler, oftast vit-askgrå. Horisonten uppstår genom att mineralen vittras och de lösliga vittringsprodukterna lakas ut. Främst vittringsresistenta mineral blir kvar, t.ex. kvarts.
I vissa fall kan E-horisonten vara humusinblandad och har då en smutsgrå-smutsbrun färg; en sådan horisont betecknas Eh.
En horisont som skiljer sig från A-, E- och C-horisonterna i färg och/eller struktur. B-horisonten är i svenska jordmåner oftast en anrikningshorisont i vilken järn, aluminium och/eller humus anrikas. Ofta är B-horisonten uppdelad i flera delhorisonter. För att ytterligare specificera egenskaperna i B-horisonten eller dess delhorisonter används beteckningarna Bs, Bsh och Bh.
En B-horisont där en podsoleringsprocess resulterat i en tydlig anrikning av järn- och aluminiumföreningar (rostgul/roströd/rostbrun färg), även kallad rostjord. Det är järnföreningarna som ger upphov till den röda färgtonen.
Under vissa förhållanden bildas överst i en Bs-horisont ett svartbrunt skikt med kraftig humusanrikning – främst i jordmånstypen Podzol. Denna delhorisont benämns Bsh.
En B-horisont med kraftig humusanrikning. Färgen är ofta brunsvart och någon rostfärg syns inte. Denna typ av horisont finns framför allt i jordmånstypen Gleysol.
Diffus övergångszon mellan B- och C-horisonterna.
Det av jordmånsprocesser i stort opåverkade underlaget/ursprunglig mineraljord.
En C-horisont med gley-utfällningar.
Mer om jordmånshorisonter på Wikipedia (på engelska).
Johan Stendahl, docent
Institutionen för mark och miljö, SLU
johan.stendahl@slu.se, 018-67 38 01