Kontaktinformation
Johan Stendahl, docent
Institutionen för mark och miljö, SLU
johan.stendahl@slu.se, 018-67 38 01
Flera vanligt förekommande arter har kunnat jämföras med vissa miljöfaktorer, t. ex. humus-pH och kvävemängd, även om en osäkerhet finns på grund av att vegetations- och markkemidata inte är från samma provytor.
Genom dessa "artresponskurvor" finns det möjlighet att upprätta ett indikatorvärde för enskilda arter i förhållande till de miljöfaktorer som mätts, t. ex. pH och kvävetillgång i humustäcket.
Sådana indikatorvärden har uppställts för Mellaneuropa och används bland annat för att påvisa huruvida det finns effekter på växtsamhället av försurande och gödslande ämnen. Sådan biologisk indikation är central i miljöövervakningen för att kunna visa om t. ex. minskning av utsläppen från industrier och trafik har effekt också i naturen.
Man kan också se om det blivit effekter av t. ex. minskning av försurande ämnen och ökning av gödslande ämnen, vilket är fallet i sydvästra Sverige. Dessa känslighetsvärden kallas Ellenberg-värden efter en tysk växtekolog (Ellenberg et al. 1991).
För Sveriges och övriga Skandinanviens del är det värdefullt att kunna kontrollera om Ellenberg-värdena gäller även här och om möjligt dessutom ge värden till arter, som inte finns i Mellaneuropa.
Diagrammet nedan visar skattat pH-indikator värde (R) för olika arter, plottat mot pH i humuslagret på de provytor där arten förekommer. Svenskt artnamn ges under diagrammet.
hönsbär, skogsstjärna, ekbräken, ekorrbär, gullris, harsyra, hallon, linnea, kovall
blodrot, högvuxna ormbunkar, gulplister, lundstjärnblomma, buskstjärnblomma, lundelm, hultbräken, vitsippa, torta, liljekonvalj
stenbär, ögonpyrola, myskmadra, midsommarblomster, dvärglummer, Hässlebrodd, kärrfräken, tandrot, vårlök, vispstarr, vårärt, kärrtistel, skogssallat, smultron, skavfräken, smörbollar, ängssyra, kärrfibbla, brudborste
skogsbingel, humleblomster, nordlig stormhatt, nattviol, strätta, daggkåpa, rödblära, nunneört, brännässla, stinksyska, slåtterblomma, ramslök, kirskål, myskmåra, älgört, lungört, ormbär, blåsippa, tibast
trolldruva, gullviva, gulsippa, svalört
sårläka, tvåblad
Johan Stendahl, docent
Institutionen för mark och miljö, SLU
johan.stendahl@slu.se, 018-67 38 01