Hoppa till huvudinnehåll

Institutionen för molekylära vetenskaper

Vi forskar och utbildar inom kemi, biokemi, molekylärbiologi, livsmedelsvetenskap och mikrobiologi. Vi fokuserar både på grundläggande aspekter och utvecklar hållbara tillämpningar inom den gröna sektorn.

Nyheter

  • 02 december 2024

    Forskare gör svenskens favoritbröd nyttigare

    Solja Pietiäinen Att baka med vetekli gör brödet mer näringsrikt men det riskerar också att bli kompakt och mindre aptitligt. Men det håller på att förändras tack vare ny forskning från SLU. Som genom att förändra vetekliets fibrer ger ett fluffigt bröd och nyttigt bröd.
  • 06 november 2024

    Favaböna i förvandling — blir framtidens mat i SLU:s labb

    Alejandra I ett labb på SLU så korsas skånska bönor med indonesisk mat. Målet är att skapa god, protein- och näringsrik mat med litet klimatavtryck. Redan nu finns färdig svensk tempeh att provsmaka.
  • 12 juni 2024

    SLU i Almedalen 2024: Livsmedelsberedskap som håller

    Blommande rapsplanta i torr, sprucken jord. Foto. Går det att kombinera hållbar matproduktion med ökad livsmedelsberedskap? Svaret är ja! SLU och Mistra Food Futures fokuserar under Almedalsveckans fredagsförmiddag på hur två eftersträvansvärda mål kan gå hand i hand och förstärka varandra.
  • 16 april 2024

    Biogas en viktig pusselbit i ett hållbart livsmedelssystem

    Biogasanläggning. I förgrunden blommande gult rapsfält, i bakgrunden blå himmel och vindkraftverk. Foto. Biogas kan spela en stor och viktig roll i ett hållbart och fossilfritt livsmedelssystem, genom att öka tillgången på fossilfri energi, drivmedel och biogödsel. Sverige har stor potential att öka den inhemska produktionen av biogas utan att konkurrera med matproduktionen. En ny policy brief från SLU Future Food vill lyfta biogasens roll i ett hållbart livsmedelssystem.
  • 02 april 2024

    Så satsar SLU på livsmedelsforskning

    En man och en kvinna på ett fält med en drönare. Foto. En stor del av SLU:s forskning handlar om att få mat på bordet. Det är en ständigt aktuell fråga i samhället en tid med föränderligt klimat och behov av ökad livsmedelsberedskap. Hur satsar SLU på livsmedelsforskning, vad ska vi äta i framtiden och hur kan vi minska vår klimatpåverkan?

Om oss

Vi undersöker molekylära aspekter av biologiskt relevanta processer i naturen och inom industrin.

Vi samarbetar aktivt med industriella partners. Detta har resulterat i flera patent och innovationer. Vi har också två externa samarbetsspecialister vid institutionen som är specialiserade på bioenergi och livsmedelskvalitet. Läs mer om våra samarbeten med samhället här.

Sammanlagt är 110 anställda på institutionen, inklusive forskare, doktorander, teknisk och administrativ personal.

Samverkan

Vi samverkar regelbundet med industriella partners och har två samverkanslektorer på institutionen som specialiserar sig på bioenergi och matens kvalitet.

Lennart Kennes minnesfond

Här kan du ansöka om resebidrag. Fonden delar ut två resebidrag per år till doktorander eller postdocs som arbetar med projekt inom naturproduktkemi.

Intern information

För anställda på institutionen. Här hittar du information om datorer, säkerhet i laboratoriesäkerhet och ramavtal.

Publicerad: 02 december 2024 - Sidansvarig: adrian.dauphinee@slu.se

Kontakter vid institutionen för molekylära vetenskaper

Prefekt: Vadim Kessler, 018-671541
Biträdande prefekt: Anna Schnürer, 018- 67 32 88
Administrativ chef: Jaana Evander, 018-671405

Postadress: Institutionen för molekylära vetenskaper, SLU, Box 7015, 750 07 Uppsala
Besöksadress: BioCentrum, Almas allé 5, Uppsala
Faxnummer: 018- 67 29 95

Loading…