Hoppa till huvudinnehåll

Institutionen för molekylära vetenskaper

Vi forskar och utbildar inom kemi, biokemi, molekylärbiologi, livsmedelsvetenskap och mikrobiologi. Vi fokuserar både på grundläggande aspekter och utvecklar hållbara tillämpningar inom den gröna sektorn.

Nyheter

  • 10 februari 2025

    Nytt högavkastande ris som ger kraftigt minskade metanutsläpp har utvecklats vid SLU

    Odlingsförsök i Kina, med utrustning som mäter metanhalten i luften. Ris är stapelföda för halva jordens befolkning, men odlingen leder till betydande utsläpp av växthusgasen metan. Nu har forskare från SLU och kollegor i Kina identifierat två kemiska föreningar som utsöndras från risrötter och som påverkar hur stora metanutsläppen blir. Denna kunskap gjorde det möjligt att korsa fram en högavkastande ristyp som släpper ut upp till 70 procent mindre metan.
  • 30 januari 2025

    Upptäckt om hur coronavirus skadas av nanopartiklar banar väg för ny desinfektionsteknik

    Ett nytt sätt att oskadliggöra coronavirus har upptäckts av forskare från SLU och Tartu universitet. En viss typ av nanopartiklar visade sig skada virusets yttre hölje, vilket gör det svårare för viruset att ta sig in i mänskliga celler. Det verkningssätt som påvisades har inte beskrivits tidigare. Tekniken fungerar vid rumstemperatur och även i mörker, vilket innebär en rad fördelar vid desinfektion av ytor, luft och vatten.
  • 02 december 2024

    Forskare gör svenskens favoritbröd nyttigare

    Solja Pietiäinen Att baka med vetekli gör brödet mer näringsrikt men det riskerar också att bli kompakt och mindre aptitligt. Men det håller på att förändras tack vare ny forskning från SLU. Som genom att förändra vetekliets fibrer ger ett fluffigt bröd och nyttigt bröd.
  • 06 november 2024

    Favaböna i förvandling — blir framtidens mat i SLU:s labb

    Alejandra I ett labb på SLU så korsas skånska bönor med indonesisk mat. Målet är att skapa god, protein- och näringsrik mat med litet klimatavtryck. Redan nu finns färdig svensk tempeh att provsmaka.
  • 12 juni 2024

    SLU i Almedalen 2024: Livsmedelsberedskap som håller

    Blommande rapsplanta i torr, sprucken jord. Foto. Går det att kombinera hållbar matproduktion med ökad livsmedelsberedskap? Svaret är ja! SLU och Mistra Food Futures fokuserar under Almedalsveckans fredagsförmiddag på hur två eftersträvansvärda mål kan gå hand i hand och förstärka varandra.

Om oss

Vi undersöker molekylära aspekter av biologiskt relevanta processer i naturen och inom industrin.

Vi samarbetar aktivt med industriella partners. Detta har resulterat i flera patent och innovationer. Vi har också två externa samarbetsspecialister vid institutionen som är specialiserade på bioenergi och livsmedelskvalitet. Läs mer om våra samarbeten med samhället här.

Sammanlagt är 110 anställda på institutionen, inklusive forskare, doktorander, teknisk och administrativ personal.

Samverkan

Vi samverkar regelbundet med industriella partners och har två samverkanslektorer på institutionen som specialiserar sig på bioenergi och matens kvalitet.

Lennart Kennes minnesfond

Här kan du ansöka om resebidrag. Fonden delar ut två resebidrag per år till doktorander eller postdocs som arbetar med projekt inom naturproduktkemi.

Intern information

För anställda på institutionen. Här hittar du information om datorer, säkerhet i laboratoriesäkerhet och ramavtal.

Publicerad: 02 december 2024 - Sidansvarig: adrian.dauphinee@slu.se

Kontakter vid institutionen för molekylära vetenskaper

Prefekt: Vadim Kessler, 018-671541
Biträdande prefekt: Anna Schnürer, 018- 67 32 88
Administrativ chef: Jaana Evander, 018-671405

Postadress: Institutionen för molekylära vetenskaper, SLU, Box 7015, 750 07 Uppsala
Besöksadress: BioCentrum, Almas allé 5, Uppsala
Faxnummer: 018- 67 29 95

Loading…