Ett centralt tema är grundforskning och tillämpning av biologiska reaktionssystem, enzymatiska och mikrobiella, för bioteknisk omvandling av biomassa, t.ex. från jord- och skogsbruk, för produktion av förnybara bränslen, kemikalier, material, livsmedel och foder. Målet är att öka användbarhet av växtmaterial, lignocellulosa, och därmed bidra till utfasning av fossila resurser och minskat utsläpp av växthusgaser.
Ett viktigt område är grundforskning om proteiners, struktur och funktion, både inuti och utanför celler, inklusive isolering eller rekombinant produktion, rening och strukturbestämning av biologiska katalysatorer, enzymer, och karakterisering av deras biologiska funktion och biotekniska användning.
Strukturbestämning av proteiner med röntgenkristallografi är en nyckelkompetens, och vi har deponerat över 100 proteinstrukturer i Protein Data Bank (PDB). På senare tid har vi även börjat expandera till cryo-elektronmikroskopi (cryo-EM) och mera NMR för strukturstudier av proteiner.
Vi samarbetar också tätt ihop med Livsmedelsbioteknik, som leds av Professor Volkmar Passoth, bl.a. i programmet LipoDrivE med syfte att utnyttja olje-producerande jästsvampar för omvandling av kolhydrater från växtbiomassa till lipider, för produktion av t.ex. biodiesel och fiskfoder.