Blå infrastruktur som leder till en bättre grön skoglig infrastruktur

Senast ändrad: 15 december 2023
En skogsbäck i bokskog

I Sverige finns ungefär en miljon kilometer små vattendrag, som kan bidra till stor biologisk mångfald - om de skyddas på rätt sätt. I detta projekt ska nyttan med, och regelverket kring skyddande kantzoner vid vatten ses över för att förbättra tillämpningen i svenska skogar.

Det finns ungefär en miljon km små vattendrag i Sverige. Dessa omfattar både små bäckar och diken, varav de flesta etablerades under förra seklet för att dränera våtmarker och öka skogsproduktionen. Fortfarande rensas diken för att behålla dräneringen och ofta rinner de direkt ut i sjöar och vattendrag vilket leder till ökad sedimentering och näringstransport nedströms.

Enligt skogsvårdslagen ska små vattendrag skyddas från påverkan vid kalhuggning genom att kantzoner lämnas. Bredd och sammansättning av kantzoner är dock inte strikt reglerade eller upprätthållna, vilket ofta resulterar i grandominerade, smala (<5 m breda) kantzoner som lätt blåser ner och inte ger avsett skydd. 

Syftet med detta projekt är att förstå i vilken utsträckning kantzoner längs bäckar och diken kan hjälpa till att vända situationen med smala, instabila kantzoner och rensade diken till en ”win-win”-situation för biologisk mångfald och vattenkvalitet samtidigt som Sverige skulle kunna nå högt uppställda mål om tillämpning av hyggesfria metoder. Att använda nätverket av 1 miljon km små vattendrag, som omfattar 15 % av den produktiva skogsmarken i Sverige, skulle kunna gynna den biologiska mångfalden hos många växt- och djurarter genom att öka förbindelsen till de få kvarvarande oavverkade skogarna. Dessutom finns stor potential att återställa och förbättra tillståndet i kantzonerna genom att öka inblandningen av lövträd vilket ger bättre födotillgång för en rad organismer på land och i vatten.

Regelverket i Sverige är mer eller mindre frivilligt för skogsägarna, som utgörs till nästan 80% av privatpersoner eller privata företag. Vi kommer att identifiera vilka politiska hinder eller målkonflikter det kan finnas för att implementera ett så utbrett nätverk av hyggesfritt och om det finns möjligheter att ge ekonomiska incitament till implementering.

Projektet kommer att ge en heltäckande översikt över de politiska, ekologiska, sociala och ekonomiska möjligheterna och avvägningarna för implementering av hyggesfritt i kantzoner längs vattendrag med målet att främja flerskiktade skogar och biologisk mångfald. Slutligen kommer en sammanfattning av polycies och regelverk att tillhandahållas, som ska guida tillämpningen av hyggesfritt längs nätverket av bäckar och diken. Projektet bidrar till möjligheterna att nå flera svenska miljömål och mål för hållbar utveckling.

Fakta:

Projekttitel: BLUE LEADS GREEN

Finansiär: Formas, Future Forests, Kempestiftelserna