Kontaktinformation
Institutionen för skogens ekologi och skötsel, Institutionen för skogens ekologi och skötsel, gemensamt
Idag finns mycket av det lokala kulturella och historiska arvet kvar i det lokala samhället, dolt för resten av världen. En hel del av de historiska lämningarna, t.ex. skvaltkvarnar och slåtterängar är lämningar som förfaller och riskerar att helt försvinna ur landskapet. Förutom den betydelse som denna information har i ett socialt hållbarhetsperspektiv kan den vara av intresse för en bredare publik.
Syftet är att samla in lokal och historisk kunskap från entreprenörerna och föra in denna kunskap i regenerativ turism. Skogs- och jordbrukshistoria, renskötsel, kulturgrödor, lokal matkultur och traditioner, underhåll av naturkulturområden, viltvård och historiasmuggling, bastukultur, sägner och seder är alla exempel på lokalkännedom.
Syftet är att samla in den lokala och historiska kunskap som entreprenörerna har och att använda denna kunskap som en del i regenerativ turism. Skogs- och jordbrukshistoria, renskötsel, historiska grödor, lokal matkultur och traditioner, underhåll av naturkulturområden, viltvård och smugglingshistorier, bastukultur, sägner och seder är alla exempel på lokal kunskap.
Vi undersöker också vilka områden våra företagare skulle vilja lära sig mer om. Tanken är att erbjuda kurser, utflykter och workshops för att ge företagarna en möjlighet att utöka sina kunskaper inom de områden de är intresserade av. Målet är att hjälpa företagen att utveckla turistutbud som tar tillvara och berikar resmålens kulturarv.
Endast ett fåtal intervjuer har gjorts hittills, men tydligt är att skogshistoria och historiska spår i naturen är något de flesta av företagarna skulle vilja lära sig mer om och använda i sin verksamhet.
Text och foto: Ann Dolling