Rotrötan, som orsakas av svampen rotticka, Heterobasidion annosum, är det industriella skogsbrukets värsta fiende och historiskt sett den mest välstuderade enskilda skadegöraren på institutionen. Detta är en historiskt sett ekologiskt marginaliserad organism som tack vare det industriella skogsbrukets utveckling beretts alla tänkbara möjligheter att utvecklas till ett veritabelt gissel. Faktum är att det är svårt att föreställa sig ett beteende som är mer skräddarsytt för att gynna en enskild organism än det skogsbruket erbjudit rottickan.
Rottickan finns överallt där det finns barrskog och har utvecklats tillsammans med sina värdträd gran och tall genom årmiljonerna. Kerstin Dalman vid institutionen har beräknat att gran- respektive tallspecifika rottickearter uppkom för runt 60 miljoner år sedan och har sedan dess följt värdträdens geografiska utbredning.
Infekterar nybruten ved
Historiskt sett har svampen hittat sin evolutionära nisch genom att mycket snabbt infektera all sorts nybruten ved. Dess andra konkurrensfördel har legat i att den kan överleva mycket länge i marken även efter att värdträdet dött och brutits ner. Om en ny granplanta gror på samma plats hundra år senare, kan den fortfarande bli infekterad av svampen. Svampens fördelar har alltså legat i en sorts tålamod i kombination med att kunna effektivt utnyttja de få infektionstillfällen som uppkommer.
Gynnad av skogsbruket
Få tillfällen – i en naturlig skog, där granar och tallar blandas med andra träd, där nybruten ved endast uppkommer till följd av stormar och en och annan förbipasserande älg, mammut eller triceratops. Det industriella skogsbrukets framväxt har dock systematiskt utvecklats mot monokulturer, d.v.s. ett enda trädslag planterat över ett stort område, och mot massavverkning och kalhyggen. Effekten av detta är att hundratals färska stubbytor skapas vid varje avverkning, vilka omedelbart koloniseras av rottickan, samt att samma trädslag planteras gång på gång i redan infekterad jord, vilka därmed löper risk att angripas. Dessutom skapas massor av rotkontakter mellan känsliga värdträd, varför infektionerna sprids mellan träden. Resultatet blev att rottickan under något hundratal år gick från en ekologiskt mindre betydelsefull specialist till en ständigt närvarande skadegörare. Idag är runt 15 % av alla Sveriges granar angripna och mer eller mindre värdelösa för industrin, vilket beräknas motsvara en kostnad om runt en miljard kronor årligen.
Motåtgärder
De hittills tillgängliga motåtgärderna är mestadels kopplade till skogsskötsel. Avverkning vintertid, då sporantalet är lägre, och blandade skogsplanteringar för att minska antalet rotkontakter har visat sig effektiva. Mest betydelsefullt är dock ett biologiskt bekämpningsmedel, Rotstop, som består av en sporlösning av en annan svamp, Phlebiopsis gigantea. Detta sprejas på stubben samtidigt som trädet fälls, och växer ut som ett skyddande lock över ytan. Forskning på institutionen har visat att skyddet är nästan fullständigt förutsatt att behandlingen verkligen täcker hela ytan, men sjunker drastiskt i effektivitet om så inte sker.
Trädets försvar
Rottickans sporer gror på den färska veden och svampen växer sedan ner i stubbens rötter och upp i angränsande träd. Rottickan är en vednedbrytare och använder växtcellernas beståndsdelar som näringskälla, varför den på sikt dödar granen. Träden är dock inte hjälplösa, utan försvarar sig mot svampangreppen efter bästa förmåga. Detta sker på många sätt samtidigt, bland annat genom att kemiskt förgifta miljön för svampen och genom att attackera svampen självt med exempelvis cellväggsnedbrytande enzymer. Den totala motståndskraften är kvantitativ; det vill säga, aldrig vare sig obefintlig eller total, utan utspridd över en gradient där några träd är mycket känsliga, några mycket resistenta, och de allra flesta någonstans däremellan. Resistensen är dessutom genetiskt betingad, vilket gör att avkomman till motståndskraftiga träd också kan förmodas vara motståndskraftiga.
Viktig resistensgen
2014 lyckades forskare från institutionen identifiera ett antal områden i granens arvsmassa som betydelsefulla för denna motståndskraft. Ett av dessa områden innehöll en gen som kallas PaLAR3, vars slutprodukt, flavonoiden catechin, tidigare sammankopplats med motståndskraft mot olika skadegörare och sjukdomar i gran. Bland annat har man under infektionsförsök med rotticka sett att särskilt resistenta granar både uttrycker PaLAR3 starkare och producerar mer catechin än de mindre resistenta. Det finns därför förhoppningar om att det ska vara möjligt att förädla gran på denna egenskap och därmed ta fram träd som påverkas mindre av infektionerna.