Examensarbeten på institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi

Senast ändrad: 28 november 2024
EN låda med verktyg på i snö, foto.

Hos oss kan du göra examensarbeten inom såväl tillämpade som mer grundläggande ämnen. Vi erbjuder examensarbeten inom till exempel växtpatologi, skogspatologi, naturvård, populationsbiologi, genomik, markbiologi och kol- och kvävecykler i marken.

Om du är intresserad av att göra ett examensarbete hos oss ta kontakt med institutionsstudierektorn eller någon av forskarna vid institutionen.

Att göra examensarbete hos oss

Examensarbetet omfattar vanligen 20 veckors heltidsstudier (30hp). Du arbetar självständigt tillsammans med handledare från institutionen och ev. även från företag, myndighet eller andra institutioner. När du bestämt projekt och kommit överens med handledare tar ni kontakt med studierektor vid institutionen som ser till att du är registrerad, att det utsetts examinator och att en arbetsplan upprättas och skrivs under. Examensarbeten kan vara klassade i olika ämnen beroende på vilket program du går. Vi ger Examensarbeten i biologi, markvetenskap och skogsbruksvetenskap. För att vara behörig krävs minst 30 hp på avancerad nivå i det ämnet för ditt examensarbete.

Det finns även möjlighet att göra examensarbeten på 60 hp (40 veckor). Dessa genomförs ofta som en del i pågående forskningsprojekt resultaten publiceras i en vetenskaplig artikel. Om du är intresserad av forskarutbildning är det en bra möjlighet att få prova en större utmaning och få en inblick i verksamheten i en forskargrupp och på institutionen.

Aktuella examensarbeten

2 Kandidatarbeten om mjöldryga och ergotalkaloider

Mjöldryga och ergotalkaloider

Mjöldryga är en besvärlig växtsjukdom som orsakas av svampen Claviceps purpurea. Den ger allvarliga konsekvenser, särskilt som en följd av att angripna växtdelar innehåller toxiner. Problemen med sjukdomen har på senare år aktualiserats både på grund av ökande förekomst av sjukdomen och på grund av nya striktare gränsvärden som utökats till att även inkludera toxininnehåll i produkter från spannmål. Samtidigt finns stora kunskapsluckor kring viktiga faktorer för sjukdomsutveckling och toxininnehåll och därmed hur sjukdomen och toxinerna kan förebyggas.

Till det här arbetet söker vi två studenter till två olika projekt som ska:

  • Projekt 1:
    • analysera data kring effekter av rensning av spannmålspartier (råg) från svampens sklerotier och vilken effekt det har på att minska förekomsten av toxiner. Laboratorieanalyserna är genomförda.
    • göra en litteraturstudie som knyter an till denna frågeställning.
  • Projekt 2:
    • Analysera data från fältförsök om olika rågsorters mottaglighet för mjöldryga
    • Göra en litteraturstudie om variation i mottaglighet mellan olika spannmålsgrödor och sorter
      Projektet är ett samarbete med olika spannmålshandlare, Agroväst och Nationella samrådsgruppen för mögel och mykotoxiner.
      Intresserad? Kontakta hanna.friberg@slu.se för mer information!

Alternaria och alternaria-mykotoxiner i svensk spannmål

Odlingsåret 2023 karaktäriserades av en varm och torr vår och försommar, som följdes av regn under senare delen av odlingssäsongen. Det här ledde till omfattande problem med sotdagg, särskilt i de fall då skörden blev försenad. Sjukdomen medför sällan större problem med skördesänkningar, men kan ha olika typer av kvalitetspåverkan på skörden. Sotdagg orsakas av ett komplex av svampar som är svaga patogener, bland annat arter inom släktet Alternaria, som kan orsaka problem genom att de producerar mykotoxiner.

Hösten 2023 samlades prover in från fält som ses som högriskfält, baserat på omfattande förekomst av sotdagg. Proverna har analyserats för några vanligt förekommande och toxiskt sett problematiska mykotoxiner.
Projekten är baserade på ett samarbete mellan SVA och SLU, med stöd av Nationella samrådsgruppen för mögel och mykotoxiner.

  • Projekt 1: Till det här projektet söker vi en student som ska:
    • Göra en litteraturöversikt om Alternaria och toxiner som produceras av olika arter inom släktet, med fokus på arter och toxiner som är av intresse i spannmål och under svenska förhållanden.
    • Sammanställa och analysera mykotoxindata från 2023 års provtagning samt en liknande provtagning som gjordes 2017, och utifrån den diskutera risker i livsmedel och foder.
  • Projekt 2: Alternaria-svampar är ganska svåra att karaktärisera med DNAbaserade metoder. I det här projektet söker vi en student som ska:
    • Isolera Alternaria från spannmålsprover
    • Karaktärisera dem morfologiskt och molekylärt.

Intresserad? Kontakta hanna.friberg@slu.se för mer information!


Kontaktinformation

anna.berlin@slu.se, 018-671579