Hoppa till huvudinnehåll

SPARC

Skog, klimat, mångfald, människa, samexistens och lösningar. Ett forskningsprojekt med målet att hjälpa aktörer anpassa skogsrelaterade beslut efter klimatförändringar utan att äventyra andra viktiga skogliga ekonomiska, sociala och miljömässiga värden.

Skötselstrategier i ett föränderligt klimat

NYHET: Även om det inte finns universallösningar för hur skogen ska skötas för att möta klimatförändringar så tyder forskning på att blandskogar, kontinuitetsskogsbruk och längre omloppstider har flest fördelar. Det visar ett nytt Fakta Skog blad.

Granplantor i solsken

Vad har skog och innebandy gemensamt?

NYHET: Olika skogliga intressenter behöver bilda ett lag för att ta sig an en gemensam motståndare i form av klimatförändringar. Endast tillsammans kan vi göra mål. Det menar SLU-forskaren Daniel Martey Mensah Junior och vinnaren av delfinalen av Forskar Grand Prix i Umeå på.

Porträttbild av Daniel Martey Mensah Junior

Viktigt att tillsammans tänka det otänkbara

NYHET: Samla intressenter i ett rum och diskutera utifrån ett givet område är ett vinnande koncept när det kommer till att finna hållbara framtida lösningar för skog. Det är också viktigt att undvika att vi blir överraskade av oväntade händelser genom att göra dem väntade och därmed mer hanterbara.

Isabella Hallberg-Sramek ger instruktioner under workshop

Finns viljan så finns lösningar för konflikter om skog

NYHET: Genom ett brett deltagande där ingen är ensam om sin fråga, öppet samtalsklimat och visualiserade effekter kommer vi längre när vi ska lösa konflikterna om hur skogen ska skötas. Det visar ett pågående forskningsprojekt som idag släpper ett podavsnitt om målkonflikter.

Diverse diskussioner pågår i konferensrum

Nyheter från SPARC

Läs alla nyheter från SPARC.

Projektdeltagarna tågar på en stig i lövskog

Liten pod om stora skogsfrågor

SPARCpod Avsnitt 2

Genom ett brett deltagande där ingen är ensam om sin fråga, öppet samtalsklimat och visualiserade effekter kommer vi längre när vi ska lösa konflikterna om hur skogen ska skötas. Intervju med Professor Karin Öhman från Sveriges lantbruksuniversitet och Docent Johanna Johansson från Södertörns högskola.

SPARCpod Avsnitt 1

Så hur ska en skogsägare sköta sin skog för att nå sina mål? Lyssna till det första avsnittet av SPARCpodden där Adam Felton berättar mer.

Alla avsnitt

Lyssna till alla avsnitten eller läs dem i textformat.

Vad säger WP ledarna?

Viktigt att fysiskt samlas för att prata skog

Inom projektet pågår en del workshops och Isabella Hallberg-Sramek leder arbetet med att samla intressenter. Här berättar hon mer om vikten att samlas och mötas på vägen.

Var är forskningen om torka?

Vilka effekter har olika skötselstrategier på olika typer av ekosystemtjänster? Möt Adam Felton som leder ett arbete med att försöka sammanställa forskningen som finns kring ämnet - och var det inte finns forskning att sammanställa.

ForSAFE och Heurekasystemet kombineras

Salim Belyazid berättar mer om hur kopplingen ska se ut, vad som gör arbetet i SPARC-projektet så unikt både vetenskapligt och samhällsmässigt samt vad han skulle vilja att alla visste.

Karin svarar på fler frågor

Karin berättar mer om hur projektet kan komma att hjälpa olika aktörer, det nya systemet, klimatförändringarnas plats i projektet och vilka experter som projektet samlar.

Publicerad: 05 november 2024 - Sidansvarig: mona.bonta.bergman@slu.se

Lunds_universitet_C2r_RGB.png

SU_logotyp_Staende.png

Logo_3_SÃ_DERTÃ_RNS HÃ_GSKOLA_cmyk.png

Loading…