Gammelkroppa, STP 2023 - 2025

Senast ändrad: 19 mars 2024
SLU Skogsmästarskolan

Följande instruktion gäller för studenter på Gammelkroppa Skogsskolas skogsteknikerprogram (STP), vilka tar examen i juni 2025. Under utbildningen ska ett självständigt arbete omfattande 10 hp genomföras. Under läsåret 2024/25 kommer SLU Skogsmästarskolan vara examinerande institution för dessa arbeten, medan handledning kommer att ges av lärarna på Gammelkroppa. Samma modell som används på SLU:s skogsmästarprogram kommer att användas. Nedan finns instruktioner för upplägget.

I skogsteknikerprogrammet ingår att göra ett examensarbete omfattande 10 hp. Nedan följer praktisk information till studenter och handledare om hur arbetsgången ser ut, steg för steg. Arbetet går antingen att genomföra på egen hand eller tillsammans med en kurskamrat. Kursen startar redan under våren 2024 med att alla studenter ska bestämma vad de ska skriva sitt examensarbete om, samt att de presenterar en arbetsplan för detta under ett seminarium 2024-04-24. Det allra mesta av examensarbetet kommer att gå att göra på distans. Arbetet ska dock inte vara helt klart förrän i slutet av vårterminen 2025.

Som examensarbetare kan du se dig som projektledare för ett projekt med många inblandade personer som har olika roller. Förutom ansvariga studenter finns: i) en kursledare för examensarbetet (Lena Karlsson), ii) en personlig handledare som arbetar på Gammelkroppa Skogsskola och som kursledaren utser och iii) en examinationsgrupp på SLU Skogsmästarskolan som betygsätter arbetet. Dessutom finns ofta även: iv) en extern uppdragsgivare som vill ha något utrett.  

För gärna in viktiga datum enligt nedan i din kalender redan nu. Det finns ett antal stationer du måste passera innan arbetet är klart. 

1. HUR KOMMER MAN IGÅNG?

Vad examensarbetet ska handla om väljer ni själva, men tänk på att det ska gå att hänföra till ämnet skogshushållning. Vidare är det ett krav att arbetet ska innehålla någon typ av egen datainsamling som arbetets slutsatser sedan ska bygga på. Det kan röra sig om olika typer av mätningar i fält eller datainsamling med exempelvis enkäter och/eller intervjuer. En ren litteraturstudie, är inte tillräckligt som examensarbete. Ni måste försäkra er om att vetenskapliga metoder används i datainsamlingen och att ni är väl inlästa på metodiken för den datainsamlingsmetod som ni använder. Vid intervjuer ska vedertagna metoder användas med bl.a. transkribering och kategorisering av svaren. Insamlade originaldata, som exempelvis fältblanketter, inspelningar vid intervjuer etc. måste alltid arkiveras och kunna redovisas för kursledningen.

Så fort du bestämt dig för ett ämne så tilldelar kursledaren dig en handledare. Examensarbetet kan utföras på uppdrag av en forskare, ett företag, en organisation eller en myndighet, men det är inte något krav. Det kan också bygga på en helt egen idé som du/ni har. Ofta blir dock arbetet roligare att genomföra om det finns någon som efterfrågar studien. I samtliga fall hämtas examinator från examinationsgruppen på SLU Skogsmästarskolan. Gruppen leds av universitetslektor Staffan Stenhag.

Det kan vara svårt att på ett bra sätt avgränsa en egen frågeställning för ett examensarbete. Har ni en egen idé är det viktigt att den är ordentligt genomtänkt innan ni kontaktar eventuell uppdragsgivare och kursledare. Ni kan även hitta tips om exjobb på skogsföretagens webbsidor. 

2. FRÅN IDÉ TILL ARBETSPLAN 

När man tilldelats en handledare ska man upprätta en arbetsplan. Mallen för den finns här: Arbetsplan (wordfil). Arbetsplanen ska utformas i samråd med den tilldelade handledaren. Syftet med arbetsplanen är att: i) konkretisera vad som ska göras och varför, ii) visa att upplägget är genomförbart, iii) visa att försökplanen är väl genomtänkt men även att iv) underlätta planeringen för alla inblandade parter inom den givna tidsperioden för kursen. Studenterna tar initiativ till möten med handledaren inom tilldelad handledningstid.

När man har en bra idé till sitt examensarbete ska man så fort som möjligt söka fram litteratur, börja läsa in sig på området och tänka igenom hur datainsamlingen ska gå till. Det går mycket bra att börja skissa på rapportens kapitel ”Inledning” och ”Material och metoder” parallellt med att man förbereder arbetsplansseminariet.

När arbetsplanen godkänts av handledaren mejlar handledaren på Gammelkroppa in denna till Staffan.Stenhag@slu.se som ansvarar för att ta fram ett schema för redovisning av arbetsplanerna. Detta ska ske senast fredagen 2024-04-19.

3. SEMINARIUM DÄR ARBETSPLANEN PRESENTERAS

Arbetsplansseminariet äger rum 2024-04-24 och genomförs alltså via Zoom. Kursledaren har via Skogsmästarskolan tillhandahållit en länk för mötet. Träna på tidshållningen och testa tekniken ordentligt i förväg så du vet att du kan dela din presentation på rätt sätt under seminariet. Genomförandet av detta arbetsplansseminarium är ett obligatoriskt och betygsgrundande moment i kursen. I normalfallet medverkar inte handledaren vid detta seminarium, utan tanken är att studenten/studenterna ska redovisa en genomtänkt plan för examinatorn.

Handledaren har alltså senast 2024-04-19 skickat in studentens arbetsplan till Staffan.Stenhag@slu.se. Det är viktigt att arbetsplanen är genomtänkt och bedöms som realiserbar. I arbetsplanen formuleras ett tydligt syfte och upplägget presenteras i detalj. Vidare redovisas vilken litteratur (tidigare studier på området) som sökts fram som utgångspunkt för studien som ska genomföras.

Till arbetsplansseminariet ska studenten förbereda en muntlig presentation med Powerpoint el.dyl. Presentationen ska ta precis 15 minuter. Det är viktigt att tiden hålls. Är föredragningen för kort kan det vara ett skäl till att redovisningen underkänns och måste göras om vid ett senare tillfälle. Examinator ger därefter, under ca 10 minuter, studenterna återkoppling på arbetsplanen. Exempel på frågor som diskuteras är: Kan syftet formuleras mer exakt? Finns det någon hypotes om utfallet? Är metodvalet för att samla in data det rätta? Hur ska insamlade data redovisas? Vilken statistisk analys kommer att användas? Kommer det att vara möjligt att upprepa studien? Går arbetet att genomföra på avsatt tid? Hur väl genomfördes den muntliga presentationen av arbetet?

Antingen ges klartecken för att fortsätta arbetet, eller så beslutas att planen är underkänd och att studenterna måste återkomma med en ny modifierad arbetsplan vid ett senare tillfälle. I väntan på detta får inte datainsamlingen påbörjas. Under vårens kurs ska alltså arbetsplanen mejlas av handledaren till Staffan.Stenhag@slu.se senast fredagen 2024-04-19, så se till att vara ute i god tid i dina kontakter med handledaren. Själva seminarierna kommer sedan att genomföras över Zoom med uppkoppling mot Skogsmästarskolan onsdagen 2024-04-24

Redovisning av arbetsplanen kommer enbart att ske via Zoom. En uppkoppling kommer att finnas från Gammelkroppa vilket ordnas av kursledaren, Lena Karlsson. Sitter du någon annanstans måste du i god tid försäkra dig om att det fungerar, exempelvis att du har tillräckligt bra bandbredd för att delta med såväl ljud som bild under seminariet. Det är endast det seminarium där du själv ska redovisa som du ska vara med på, inte dina kurskamraters seminarier. Arbetar man i par ska dock redovisningen göras tillsammans och den sammanlagda tiden ska vara 15 minuter. När arbetsplanerna skickats in av handledarna kommer du att få en tidpunkt när din presentation ska genomföras.

4. ÖVRIGA STEG I EXAMENSARBETET

När det finns en godkänd plan för arbetet kan datainsamling och rapportskrivande påbörjas. Uppstår frågor under arbetets gång diskuteras dessa i normalfallet med den handledare på Gammelkroppa som tilldelats. Görs fältarbete är det lämpligt att samla in data under sommarhalvåret 2024. 

Rapporten ska först innehålla ett kapitel ”Inledning” där man summerar forskningsläget på området. Detta kapitel kan man som nämnts ovan med fördel börja skriva redan innan man påbörjar datainsamlingen. Här ska det ju refereras till den litteratur som ni sökt fram med hjälp av biblioteket på Karlstad universitet och som ni sedan läst in er på. När du/ni planerar din egen undersökning är det ju bra att först se hur andra gjort och vad de fått fram för resultat.

Rapporten ska förutom en sammanfattning innehålla kapitlen Inledning, Material och metoder, Resultat och Diskussion. Längre ned på sidan här finns en handledning i rapportskrivning som visar hur rapporten ska ställas upp och vilken typ av information de olika kapitlen ska innehålla.

Rapporten ska vara klar någon gång i april 2025 och därefter följer en muntlig presentation av ditt arbete på SLU Skogsmästarskolan – men det kommer vi tillbaka till senare hur det ska gå till när tidpunkten närmar sig.

5. MALLAR

Rapporten ska skrivas i nedanstående Wordmall. Mycket arbete i samband med tryckningen underlättas om du, redan innan du påbörjar skrivandet, laddar ned mallen och sedan skriver in din text direkt i den. Har du frågor på mallen (t.ex. gällande sidnumrering som brukar ge en del problem) kontakta Staffan Stenhag.

Instruktioner Rapportmall för Skogsmästarskolan 2023 (pdf)

Gammelkroppas Wordmall för rapporten (docx)

Arbetsplan (docx)

FRÅGOR

Om du har några frågor som inte dina handledare på Gammelkroppa kan svara på går det bra att kontakta Staffan.Stenhag@slu.se.

Stort lycka till med ditt examensarbete!


Kontaktinformation

Staffan Stenhag
Universitetslektor, SLU Skogsmästarskolan

Staffan.Stenhag@slu.se

Tel: 0222 - 349 60