Bakgrund
I många låglöneländer ställdes landsbygden inför stora svårigheter på grund av COVID-19. Nedstängningar ledde till förlorade inkomster, många fick lämna sina arbeten i städerna och en del led brist på mat. Landsbygdsbefolkningar är ofta beroende av skogar och lokala naturresurser för sin överlevnad, särskilt i nödsituationer. Ökad skogsanvändning kan dock leda till degradering, vilket hotar människors välmående och även andra miljömål på lång sikt.
COVID-19-pandemin och nedstängningarna ökade osäkerheten kring livsmedelsförsörjning i många låglöneländer. Skogsprodukter och andra lokala naturresurser är kritiska för hur hushållen reagerar på olika försörjningsstörningar; intensifierad skogsanvändning riskerar dock skogsdegradering. Situationen erbjöd en helt ny möjlighet att studera hur mycket skogspolitiska insatser bidrar till att skydda människors välmående vid sidan av andra mål för hållbar utveckling under nödsituationer i landsbygdssamhällen.
Projektet
Syftet och metod
Detta projekt syftade till att studera vilken roll skogsbruksstrategier har i främjandet av en säker, hållbar försörjning i det läge som COVID-19-pandemin skapade. Vi buýggde vidare på en befintlig storskalig datauppsättning om skogsanvändning i norra Indien.
Vi analyserade satellitbilder för att förstå hur ökad skogsanvändning förändrat marktäckningen sedan pandemins början, utvecklade strategier för att detektera människors samspel med skog med satellitbildsanalys samt gjorde en kartläggning av 600 hushåll för att förstå hur skogsanvändningen förändrats under pandemin.
Vi samlade därför in nya, tidskänsliga data för att bygga vidare på en befintlig datauppsättning om skogsanvändning och strategiska insatser i Himachal Pradesh i Indien.
Med satellitfjärranalys, kartläggning av 600 hushålls försörjning samt systemmodellering, arbetade vi för att uppnå följande specifika mål:
1) Att kvantitativt mäta omfattningen av förändrad marktäckning/markanvändning (LC LUC ) inom skogsplanteringar under COVID-19-pandemin;
2) Att fjärrdetektera människors samspel med skog som ett kvantitativt mått på utnyttjande av skogsplanteringar;
3) Att mäta och förstå relationen mellan skogsbruksstrategier, LC LUförändringar
och landsbygdsförsörjning under COVID-19-pandemin.
Reslutat och förväntad samhällsnytta
Kunskapen kan användas till att identifiera strategier som bidrar till att säkra landsbygdens välmående vid sidan av andra mål för hållbar utveckling under stora försörjningsstörningar. Denna kunskap var viktig för beslutsfattare för att utarbeta strategier för återhämtning från COVID-19-pandemin och för att möta många andra framtida utmaningar som klimatförändring, marknadsstörningar och andra stressfaktorer.