Syftet med projektet är att identifiera dofter från naturen som minskar stress och implementera resultaten i stadsmiljöer.
Vi människor upplever vår omgivning med alla sinnen, inklusive luktsinnet. Trots detta domineras nuvarande förvaltning, design och anläggande av grönytor av det visuella.
Det saknas kunskap om naturliga dofters betydelse för stressreduktion på plats i urbana grönytor och hur dofter från naturen kan bidra till fysisk stressreducering och ökat minne. Kunskapen om kopplingen mellan lukt och välbefinnande är begränsad till några få växtarter.
Det ultimata målet med forskningsprojektet är att minska stress i städer, bidra till att möjliggöra rehabilitering från anosmi (avsaknad av lukt), samt skapa positiva utomhusmiljöer. Därutöver kommer projektet skapa en bas för forskning kopplad till multisensorisk integration (syn, ljud och lukt) av den biologiska mångfalden i stadsmiljöer.
I projektet frågar vi människor i stadsmiljöer om deras uppfattning av naturlukters betydelse för välmående. Vi utför experiment där vi mäter stressreducering i genom fysiologiska responser på olika naturlukter, samt om det finns ”tröskelvärden” där naturlukt kan kompensera för negativa visuella, ljud och luktmiljöer.
Vi kommer att implementera våra resultat genom att etablera växter i tre parker, en med fokus på rehabiliterande lukt i sjukhusmiljö och två med fokus på multisensoriska upplevelser i offentliga miljöer.
Omslaget till Lisa Erssons examensarbete.
Doftträdgården - en trädgård med fokus på doft och återhämtning i Kunskapsparken är ett examensarbete av Lisa Ersson på SLU i Uppsala som gestaltat ett förslag på en luktträdgård. Lisa visar på möjligheter att gestalta en utemiljö som främjar luktsinnet. Hon utmanar normer inte bara i form av en design för lukt utan även med ett växt val som inte bara bygger på traditionella hortikulturella växter utan även Skvattram och dessutom arter som luktar illa. Design förslaget ligger som en grund för möjlighet att göra en sådan trädgård på SLU.
Länk till examensarbetet: https://stud.epsilon.slu.se/20055/
Från vänster: Mischa Billing, Marcus Hedblom, Francesca Taufer och Anna María Pálsdóttir. Foto: Erica Torninger.
Teamet som arbetar med att studera hur lukt från naturen påverkar oss människor har fått hjälp av Mischa Billing att sätta ord på lukt från Naturen. Mischa har tidigare arbetat med att bland annat beskriva lukter från naturen och då speciellt rosor (se hennes bok Rosens doft) och har en livslång erfarenhet att arbeta med lukt och smak. Lyssna även på Mischas sommar i P1 där hon pratar om lukt (https://sverigesradio.se/avsnitt/mischa-billing-sommarprat-2022). Mischa kommer följa projektet och bidra med sina kunskaper. Här står vi på SLUs campus en blåsig dag; från vänster Mischa Billing, Marcus Hedblom, Francesca Taufer och Anna María Pálsdóttir.