Jämförande perspektiv på jordbruk och klimat (AgriClim)

Senast ändrad: 13 juni 2024

Ett gemensamt forskningsinitiativ mellan SLU, Uppsala universitet och Stockholms universitet där jordbruksvetenskap, klimatologi, arkeologi och historia sammanförs för att utforska det komplexa samspelet mellan jordbruksutveckling och klimatförändringar genom tidigare-nutid-framtidsperspektiv.

Projektet

Projektet är ett samarbete mellan SLU, Uppsala universitet och Stockholms universitet, där jordbruksvetenskap, klimatologi, arkeologi och historia sammanförs för att utforska det komplexa samspelet mellan jordbruksutveckling och klimatförändringar genom tidigare-nutid-framtidsperspektiv.

Genom att utveckla tvärvetenskaplig kunskap om historiska och samtida relationer mellan klimat, jordbruksproduktivitet och samhällenas utveckling, kommer projektet att blottlägga mångfalden hos och likheterna mellan dessa relationer över olika rumsliga och tidsmässiga skalor.

Jordbruk har varit den ekonomiska kärnverksamheten i de flesta samhällen från jordbrukets början fram till vår tid. Jordbruket tränger in i alla delar av samhället och alla hot mot jordbruksmetodernas hållbarhet kan leda till betydande omvandlingar. Vi vet idag att jordbruket är både en orsak till, och extremt sårbart för, klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald (IPCC 2022, IPBES 2020). Hoten mot samtida jordbruksstrategier är mycket verkliga och en global oro. Vi vet att tidigare samhällen har hanterat mycket liknande problem, om än med skillnader i omfattning. Vi vet också, från det förflutna och nuet, att klimatinducerade förändringar av jordbruksmetoder kan hanteras på många sätt, och att vissa strategier är mer framgångsrika än andra.

Vi vet fortfarande inte vilka nyckeldragen är som avgör jordbruksstrategiernas sårbarhet för klimatförändringar och i vilken utsträckning dessa är överförbara över tid och rum. Det är en fråga som kräver ett historiskt perspektiv och en tvärvetenskaplig miljö. Det är allmänt erkänt att verkligt tvärvetenskaplig forskning endast kan uppnås när den initieras gemensamt av forskare från olika discipliner, men storskaliga centra baserade på denna premiss är få.

Det är också allmänt erkänt att historiska perspektiv kan spela en nyckelroll i ansträngningar att hitta sätt att mildra klimatförändringarna och samtidigt säkerställa global livsmedelssäkerhet. Trots detta är det sällan forskare som fokuserar på nutida utmaningar för jordbruksproduktionen på grund av nuvarande klimatförändringar och forskare med ett historiskt perspektiv på liknande utmaningar möts och ställer sina forskningsresultat mot varandra. Det vetenskapliga samarbetet av forskare om tidigare och nuvarande förhållanden formaliseras sällan. AgriClim syftar till att tillhandahålla en gemensam grund som kommer att flytta tvärvetenskapligt samarbete om kopplingar mellan jordbruk och klimat till en ny nivå.

För närvarande är gruppen värd för regelbundna möten och letar efter finansieringsmöjligheter.

Fakta:

Projektledare

Matthew Jacobson, postdoktor, avdelningen för agrarhistoria, SLU, +4618671000
Läs mer om Matthew Jacobson på hans CV-sida
Skicka e-post till matthew.jacobson@slu.se  

Projektdeltagare

Karin Holmgren, professor, avdelningen för agrarhistoria, SLU, +4618671258, +46730215108
Läs mer om Karin Holmgren på hennes CV-sida
Skicka e-post till karin.holmgren@slu.se

Patrick Svensson, professor, avdelningen för agrarhistoria, SLU, +4618673549
Läs mer om Patrick Svensson på hans CV-sida
Skicka e-post till patrick.svensson@slu.se

Martin Skoglund, doktorand, avdelningen för agrarhistoria, SLU, +4618672601
Läs mer om Martin Skoglund på hans CV-sida
Skicka e-post till martin.skoglund@slu.se

Martin Finné, forskare, institutionen för arkeologi och antik historia; antikens kultur och samhällsliv/ universitetslektor, kulturgeografiska institutionen, Uppsala universitet
Skicka e-post till: martin.finne@antiken.uu.se / martin.finne@kultgeog.uu.se

Marcos Lana, universitetslektor, inst. för växtproduktionsekologi, SLU, +4618672054, +46705382755
Läs mer om Marcos Lana på hans CV-sida
Skicka e-post till marcos.lana@slu.se

Jennie Barron, professor, institutionen för mark och miljö; jordbrukets vattenhushållning och vattenkvalitet, SLU, +4618671578, +46724351540
Skicka e-post till jennie.barron@slu.se

Erika Weiberg, forskare, institutionen för arkeologi och antik historia; antikens kultur och samhällsliv, Uppsala universitet, +46184716238
Skicka e-post till erika.weiberg@antiken.uu.se

Anton Bonnier, forskare, institutionen för arkeologi och antik historia; antikens kultur och samhällsliv, Uppsala universitet, +46184716238
Skicka e-post till anton.bonnier@antiken.uu.se

Projekttid

2021-2025