Kontinuitet och förändring – Storskiftesreformens bakgrund och konsekvenser c. 1749–1827

Senast ändrad: 13 juni 2024

Projektet undersöker storskiftets bakgrund, dvs upptakten till storskiftets genomförande samt dess faktiska genomförande och konsekvenser på by- och gårdsnivå avseende ägornas omorganisation.

Projektet

Projektet undersöker storskiftets bakgrund, dvs upptakten till storskiftets genomförande samt dess faktiska genomförande och konsekvenser på by- och gårdsnivå avseende ägornas omorganisation. Målet med projektet är att genomföra en pilotstudie för att testa metoder för att analysera jordbrukets rumsliga omorganisation från tegskiftessystem till storskifte och förändringens inverkan på jordbrukets praktik. Studien syftar till att fördjupa kunskaperna om de rumsliga konsekvenserna av storskiftesreformen och bidra till förståelsen av dess bakgrund.

Bakgrund

Med en förhållandevis liten befolkning, 1,4 miljoner inom Sveriges nuvarande gränser, och ett lågproduktivt jordbruk väcktes idéer om hur det svenska jordbruket kunde förändras och utvecklas. Det skulle komma att radikalt förändras och under 1800-talet då Sverige gick från att vara ett land beroende av import av spannmål till exportör och per capita produktionen ökade. Denna omvandling kallas för den agrara revolutionen och kom inte bara att förändra jordbruket utan skulle även lägga grunden för den industriella revolutionen. Storskiftet betydelse för denna omvandling kan och har ifrågasatts men påfallande lite forskning har däremot gjorts om just storskiftets bakgrund, utförande och konsekvenser.