Mellan tradition och välfärdsstaten – lokal utveckling genom lokal politik i Sverige 1863-1919

Senast ändrad: 17 juni 2024

Mitt avhandlingsprojekt handlar om lokal politik i Sverige mellan 1863 och 1919. Jag studerar lokal makt och beslutsfattande i förhållande till de stora förändringar som äger rum under studieperioden, präglad av processer såsom industrialisering och modernisering. Jag undersöker också förhållandet mellan strukturella förutsättningar, såsom 1882 års kommunalförordningar, och lokalt beslutsfattande.

I mitt avhandlingsprojekt använder jag protokoll från kommunalstämmor från två svenska kommuner för att studera lokal politik och lokal utveckling. Genom att studera vad som bestäms, hur och av vem vill jag förstå vilken påverkan lokala maktstrukturer, det kommunala röstsystemet och därtill relaterad lagstiftning hade på den lokala utvecklingen och hur detta relaterar till den allmänna, svenska utvecklingen under industrialiseringen.

De två kommunerna som studeras ligger i regionen Dalarna, under undersökningstiden känd som Kopparbergs län. Den blandade sammansättningen av jordbruk och industri gör kommunerna till intressanta studieobjekt för att undersöka relationen mellan industrialisering och det nya kommunalpolitiska systemet, där juridiska personer hade samma rösträtt som privatpersoner. Avhandlingsprojektet är en del av det större projektet Människor i brytningstid som undersöker samma geografiska område.