Detta projekt undersöker dynamiken bakom jordbruksskiften i Öst- och Sydostasien, från jordbrukets början (cirka 2 500 f.Kr.) till idag. Huvudfokus ligger på att kartlägga jordbruksförändringar, vilka framgår av historiska källor och arkeologiska data, för jämförelse med samhällelig, teknisk och miljömässig utveckling.
Projektet
Detta projekt undersöker dynamiken bakom jordbruksskiften i Öst- och Sydostasien, från jordbrukets början (cirka 2 500 f.Kr.) till idag, med särskilt fokus på medeltiden till tidigmodern period (1 000–1800 e.Kr.).
Projektet handlar i huvudsak om att kartlägga utvecklingen av och förändringar i jordbrukssystem och grödor genom tiden för att undersöka faktorerna bakom deras historia. Att undersöka faktorerna bakom historien om förändringar i jordbrukssystemen kräver också en sammanställning av bevis för politiska system, samhälleliga strukturer, teknisk utveckling och miljöförändringar, inklusive klimat.
Detta är ett delprojekt i ett annat under ledning av Janken Myrdal och kollegor som syftar till att presentera en empirisk grund för en teori om världshistorien.
Klimatfaktorer i Sydostasien utforskas mer i detalj i det kompletterande projektet Paleoklimatförändringar, utvecklingen av monsundynamik och samhälleliga effekter i Sydostasien.
Publikationer
Myrdal, J. 2022. A Theory Kit for World History. Uppsala: Agrarhistoria. https://res.slu.se/id/publ/115870