Detta projekt sammanställer befintliga paleoklimatdata över Sydostasien och producerar nya speleothem-baserade (stalagmit) uppgifter från Thailand för att rekonstruera omfattningen, styrkan och variabiliteten hos de olika asiatiska monsunundersystemen genom tiden. Dessa rekonstruktioner kommer att jämföras med syntetiserade arkeologiska, historiska och paleomiljödatauppsättningar för att reda ut klimatförändringarnas inflytande på jordbruks- och samhällsutvecklingen.
Projektet
Projektet använder uranseriedatering och stabilisotopanalys av speleothems för att producera ett nätverk av exakt daterade, ultrahögupplösta paleoklimatdata. Detta kommer att ge rekonstruktioner av lokala klimatförhållanden i flera nyckelregioner, som avslöjar tidigare förändringar i effektiv fukt (nederbörd-avdunstning) och monsunnederbörd på tidsskalor från säsong till tusen år. Genom att syntetisera dessa register med befintliga paleoklimatdata över Sydostasien och simuleringar av klimatmodeller, kommer omfattningen, styrkan och variationen av de asiatiska monsunundersystemen att rekonstrueras så att deras inflytande på, och svar på, det globala klimatsystemet kan bedömas. Denna kunskap kommer att kontextualisera den senaste klimatförändringen inom en mycket längre historia av klimatutveckling och informera om förutsägelser om effekterna av framtida klimatförändringar.
För att uppnå detta har projektet fyra primära mål:
- Använda den senaste speleothem-analysen för att producera högupplösta multi-proxy paleoklimatdata som är kronologiskt väl begränsade i studieregioner över hela Thailand.
- Syntetisera och statistiskt undersöka nya och befintliga uppgifter, för att fastställa omfattningen, styrkan och variationen hos de asiatiska monsunundersystemen över Sydöstasiens fastland, och förändringar i nederbördsvariationen under holocen.
- Kombinera monsunrekonstruktionerna med simuleringar av klimatmodeller för att undersöka deras skiftande relationer med andra aspekter av det globala klimatsystemet.
- Undersöka dessa datauppsättningar i samband med etablerade klimathändelser – såsom Bølling-Allerød, Younger Dryas, Green Sahara och Little Ice Age – för att fastställa deras inverkan på Sydostasiens fastland och mekanismer för spridning av dessa händelser globalt.
Resultatet - paleoklimathistorien - kommer att jämföras med arkeologiska, historiska och paleomiljödata som syntetiserats i projektet Öst- och Sydostasiens agrarhistoria för att utforska klimatförändringarnas inverkan på jordbruks- och samhällsutvecklingen.
Publikationer
Jacobson, M.J., Chawchai, S., Scholz, D., Riechelmann, D.F.C., Vonhof, H., Holmgren, K., et al., Speleothem records from western Thailand reveal a rapid response of the Indian Summer Monsoon to the Younger Dryas Termination. Quaternary Science Reviews 330: 108597. https://doi.org/10.1016/j.quascirev.2024.108597