Kontaktinformation
Institutionen för stad och land, Avdelningen för miljökommunikation
Vill du utveckla din förmåga att leda reflekterande samtal? Behöver din organisation bli bättre på att ta tillvara medarbetares erfarenheter för att nå sina mål? Sveriges lantbruksuniversitet erbjuder nu en två dagar lång utbildning för dig som vill bli Reflektionsledare.
Datum och tid: 24-25 november 2025
Plats: Centrala Stockholm
Anmälan: Längre ner på sidan
I hållbarhetsomställningen uppstår målkonflikter som behöver hanteras genom dialog över sektors- och åsiktsgränser. Sådan dialog är ofta utmanande då svårhanterliga och känslomässigt påfrestande situationer uppstår. Systematisk reflektion över utmanande situationer är viktigt både för att utveckla dialogkompetens och för att konstruktivt bearbeta svåra erfarenheter tillsammans med kollegor.
Under den här utbildningen får du lära dig att leda reflekterande samtal med hjälp av verktyget Reflektionscykeln. Verktyget har utvecklats av forskare tillsammans med yrkesverksamma inom offentlig sektor, civilsamhälle och näringsliv. Utbildningen förstärker din förmåga att stödja dina kollegors utveckling av yrkesskicklighet och gott omdöme. Du lär dig även hur Reflektionscykeln kan användas för att tillvarata medarbetarnas erfarenheter av utmanande situationer för att förbättra er organisation och verksamhet.
Reflektionscykeln ger dig ett strukturerat arbetssätt för att fördjupa reflektionen, stödja organisatoriskt lärande och främja verksamhetsutveckling.
Kursen samlar ett tjugotal deltagare från olika organisationer som tillsammans med erfarna kursledare utvecklar sina kunskaper om reflektionens teori och praktik med fokus på verktyget Reflektionscykeln.
Kursen vänder sig till yrkesverksamma inom arbetsfält där mellanmänskliga relationer är en viktig del av vardagen. För att vara aktuell för kursen ska du ha intresse för och erfarenhet av att integrera reflektion i din egen och medarbetarnas vardag. Du bör även ha en roll i din organisation där du har möjlighet att omsätta kursinnehållet genom att leda reflektion för individuellt och organisatoriskt lärande samt verksamhetsutveckling.
Kursen erbjuds kostnadsfritt under förutsättning att deltagarens organisation är intresserad av att undersöka möjligheten till att fortsätta samarbeta kring Reflektionscykeln.
Under utbildningen går vi tillsammans igenom reflektionens roll i lärande, utveckling och beslutsfattande – både på individ- och organisationsnivå. Du får inblick i reflektionens teori och praktik och vi visar på dess betydelse för utveckling av en god arbetsmiljö, yrkesskicklighet och gott omdöme.
Utbildningen tar form genom föreläsningar, samtal och konkreta övningar då du får träna på att leda reflekterande samtal och använda Reflektionscykeln kopplat till uppgifter i din egen arbetsvardag.
Martin Westin är forskare och lärare vid Sveriges lantbruksuniversitet med lång erfarenhet av att leda förändringsarbete inom samhällsplanering. Han har ett stort intresse för pedagogiska frågor och har under de senaste 20 åren arbetat med kursutveckling och kursledning. Hans arbete präglas av ett djupt engagemang för kunskapsutveckling med särskilt fokus på reflektionens kraft.
Henrietta Forsman är forskare och legitimerad sjuksköterska. Hon har gedigen erfarenhet av att arbeta med reflektion i klinisk praktik, inom utbildning och kopplat till samverkansledning. I forskning och inom ramen för sin yrkesroll fokuserar hon på hur kunskap bäst kan omsättas i praktiken samt hur implementerings- och förändringsprocesser kan underlättas.
Alexander Hellquist är verksam vid Uppsala universitet, där han arbetar med följeforskning och utbildningar som rör samverkan och dialogbaserad planering. Han har omfattande erfarenhet av samhällsfrågor inom både förvaltning och akademi, samt en gedigen bakgrund inom kursutveckling och kursledning.