Kontaktinformation
Lisa Matteses Åhrgren, Projektledare, Avdelningen för miljöintegrering, SLU, Sidas Helpdesk för miljö och klimatförändringar, miljörepresentant, +4618672779
Hela SLU är certifierat enligt ISO 14001 sedan 2016 och EMAS-registrerade sedan 2018. Institutionen har en miljörepresentant i SLU:s miljöorganisation, men vi har även en egen omställningsgrupp som arbetar med att utveckla och utvärdera policyer och riktlinjer.
SLU är miljöcertifierade enligt miljöstandarden ISO 14001 och EMA-registrerade sedan 2018.
Alla dokument och rutiner hittar du på webbsidan för SLU:s Miljöarbete »
Som ett stöd för att följa upp det systematiska miljöarbetet inom ramen för miljöcertifiering har institutionen för stad och land följande organisation:
Övergripande ansvar för uppföljning: prefekt, Stina Powell
Ansvar för att aspekter och rutiner förs in, kontakt med SLU:s miljöcertifieringsorganisation förmedling av information: institutionens miljörepresentant, Lisa Matteses Åhrgren
Ansvar för uppföljning av rutiner för forskningen: prefekt, Stina Powell
Ansvar för uppföljning av rutiner för grundutbildningen: Institutionsstudierektor, Helen Arvidsson
Ansvar för uppföljning av rutiner för forskarutbildningen: studierektor för forskarskolan, Harry Fischer / studierektor för forskarutbildningen, Ann Grubbström
Ansvar för uppföljning av samverkansrutiner: ordförande i institutionens samverkansgrupp, Thomas Norrby
Ansvar för uppföljning av rutiner för resor: Egencia+ institutionens projektekonom Petra Fabel
Ansvar för uppföljning av rutiner för inköp: institutionens miljörepresentant, Lisa Matteses Åhrgren
Ansvar för information på institutionens intranät: kommunikatör, Anni Hoffrén
https://arbetsplats.slu.se/sites/ledningssystem/_layouts/15/start.aspx#/default.aspx
På SOL är vi många medarbetare med stort engagemang för miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor och vi/som vill arbeta aktivt med hur vi kan ställa om för att bidra till en mer hållbar framtid. Många har också en vilja att öka engagemanget på hela SLU genom att gå före och ta egna initiativ för att bidra till omställning för ett mer hållbart universitet. Som ett resultat av detta startade SOL en miljögrupp 2019 som vi idag valt att kalla omställningsgruppen då vi vill ta ett bredare grepp kring hållbarhet.
Syftet med omställningsgruppen är att diskutera och föreslå stora och små åtgärder och initiativ både på individnivå på jobbet, på ledningsnivå på SOL, men även som kan drivas mer generellt på hela SLU. Sammankallande för omställningsgruppen är SOL:s miljörepresentant, Lisa Matteses Åhrgren.
Exempel på åtgärder vi redan har diskuterat och infört:
Bilden ovan: Miljöpriset och de tidigare pristagarna, Helena Nordström Källström (2018), Daniel Valentini (2019), Karin Gerhardt och Torbjörn Ebenhard (2020), Flora Hajdu (2021), Mari Kågström (2022) och Anders Arnell (2023).
Övriga frågor som diskuteras är hur vi kan minska matsvinnet, underlätta för medarbetare att cykla/åka kollektivt till jobbet, öka integrering av klimat och omställningsfrågor i forskning och undervisning, mm.
Vill du veta mer eller vara med i omställningsgruppen – alla är välkomna att delta – kontakta miljörespresentant Lisa Åhrgren, skicka e-post till: lisa.ahrgren@slu.se
Ett önskemål från ledningen är att de som får pengar till att göra tjänsteresa utanför Norden hjälper till att inspirera andra genom att dela med sig av hur det var exv. via bilder/inlägg i vår facebookgrupp eller genom att skriva ett litet blogginlägg till vårt intranät. Ledningen ser också positivt på att alla som väljer mer.
» Prefektbeslutet som ligger till grund för policyn finns att läsa här
Tack för att du väljer att boka tåg utomlands och hjälper SOL att uppnå miljömålen snabbare! Denna lathund har miljögruppen tagit fram för att underlätta din tågresa. Vår utgångspunkt är att vi ska göra det så lätt som möjligt för de anställda att välja det miljövänligaste alternativet.
Lycka till med din tågresa och berätta gärna i vår facebook-grupp om den!
[http://%20www.alingsas-resebutik.se/]Alingsås resebyrå: www.alingsas-resebutik.se (kan ta 2-3 veckor just nu)
Onlinebyrån Tågbokningen.se,: www.tagbokningen.se
Egen online bokning I olika länder:
Onlinebokning i Danmark: www.dsb.dk/
Tåg i Tyskland: https://www.bahn.de/
Ambitionen med riktlinjerna är att maten som beställs och betalas av SOL ska vara sund, av hög kvalitet och vara hållbart producerad, med låg belastning på klimat och miljö samt med god omsorg om djuren i mjölk, kött-, ägg- och fiskproduktion. Dessa värden är viktigare än att maten ska vara så billig som möjligt.
Här beskrivs SOL:s rutiner i samband med resor utomlands, samt ett antal råd och tips om vad man ska tänka på för att värna sin säkerhet när man reser. Råden gäller förstås i olika utsträckning beroende på vart och när man reser men rutinerna bör efterföljas. De är till för din trygghet och för att vi på SOL ska kunna följa upp vår personal som är på tjänsteresor ifall något oväntat inträffar.
Det första du bör göra innan du bokar en resa är att lägga lite tid på att göra en säkerhetsbedömning av platsen du ska besöka. Börja alltid med att kolla upp vilket ställe det är du ska åka till, med vem du ska åka samt hur säkerhetsläget ser ut på den platsen och i landet i stort. Hur man ska bete sig på olika platser beror såklart på kontext. Men ge dig tid att göra lite efterforskningar om den plats du ska besöka innan du bokat biljett/boende osv, och kom ihåg att du alltid har rätt att säga att du inte vill resa till en plats som du bedömer vara otrygg! Du kan även ändra dig i sista minuten.
Kolla upp detta inför bokning av resa
Förbered din ankomst
Boendesäkerhet
Bilresor
Lisa Matteses Åhrgren, Projektledare, Avdelningen för miljöintegrering, SLU, Sidas Helpdesk för miljö och klimatförändringar, miljörepresentant, +4618672779