Hållbar Hästhållning - Innovationsprojekt för att minska växtnäringsläckaget
Projektgrupp: Åsa Larsson, Filippa Isaksson och Sara Pihl
Beställare: Inger Pehsson, Nutriflow, +46729775901, Inger.Pehrson@jordbruksverket.se
Handledare vid SLU: Helena Nordström Källström, institutionen för stad och land, helena.kallstrom@slu.se
Sammanfattning: Övergödning av Östersjön är ett miljöproblem starkt kopplat till jordbrukssektorn. NutrInflow, som är ett projekt i EU:s initiativ Flow Baltic, utlyste en innovationstävling för studenter vid Linköpings universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet. Målet med tävlingen är att komma på innovativa lösningar för att få bukt på växtnäringsläckaget från jordbruket. Tävlingen är i formen av ett innovationsrace vilket är en metod för att stimulera innovativa idéer. Vår projektgrupp valde att rikta in vår innovation mot hästbranschen då det ofta är en bortglömd samt oreglerad del av jordbrukssektorn med stora läckageproblem. Syftet och målet med vårt projekt var att med hjälp av vår innovation minska dessa läckage. Gruppens kommunikation har skett via veckovisa telefonmöten, Google drive dokument och en chatgrupp. Efter innovationsracet genomfördes en litteraturgenomgång för att få med bakgrundsinformation, för att komplettera denna genomfördes även intervjuer med relevanta respondenter samt en marknadsundersökning. Både marknadsundersökningen och intervjuerna räknas som kvalitativa men styrker varandra vilket ger legitimitet till vår innovation även om generella slutsatser är svåra att dra. Avgränsningar i projektet har behövts göras för att ta hänsyn till projektets omfattning, medlemmarnas förkunskaper och även ekonomiska förutsättningar. Under diskussionen tar vi upp innovationsracet som metod, en utvärdering av vår innovationslösning samt en analys om hur väl vår SWOT-analys fungerat. Som resultat i rapporten har vi valt att presentera gruppens skriftliga tävlingsbidrag.
Nutripond – Minskad övergödning och ökad konkurrenskraft
Projektgrupp: Mathilda Bergman, Lotta Jonasson, Emma Hellstedt
Beställare: Inger Pehsson, Nutriflow, +46729775901, Inger.Pehrson@jordbruksverket.se
Handledare vid SLU: Helena Nordström Källström, institutionen för stad och land, helena.kallstrom@slu.se
Sammanfattning: Av Sveriges antropogena växtnäringsutsläpp till centrala östersjön står jordbruket för 50 %. Det resulterar i en ackumulering av näringsämnen som leder till övergödning, algblomning och tillslut bottendöd. Minskad övergödning ingår i Sveriges miljömål och kräver en internationell samverkan mellan länderna som gränsar till Östersjön. Som ett led i detta har det interregionala EU-projektet Nutrinflow anordnat en tävling där syftet är att utveckla en innovativ idé för att minska näringsläckaget från jordbruket till Östersjön.
Projektet startade med ett 24 timmars innovationsrace där studenter från Sveriges lantbruksuniversitet och Linköpings universitet gemensamt utvecklade en innovativ idé till att minska växtnäringsläckaget från jordbruket. Innovationen utvecklades sedan vidare med mål att presentera ett tävlingsbidrag på Elmia lantbruksmässa den 25 november. Under utvecklingsprocessen undersöktes litteratur för att stärka innovationen och för att hjälpa den sociala arbetsgången i gruppen skrevs kontrakt, projektplan samt veckovisa Skype-möten genomfördes.
Vår innovationsidé, Nutripond, är en damm som anläggs i anslutning till jordbruksmarker för att samla upp det näringsrika vattnet istället för att det ska rinna ut i Östersjön. Den baserar sig på att det idag sker oönskad algblomning i Östersjön som vi vill förflytta till gårdsnivå där näringsämnen kan recirkulera och mervärden skapas för lantbrukaren. I dammen ska ett odlingssystem implementeras och mervärden i form av växande biomassa genereras. Sensorer i vattendrag och dräneringssystem mäter näringsinnehåll vilket kommer att skapa en stor mängd data som idag är en ekonomisk resurs och som kan användas för beslutstöd. Genom att kombinera och utveckla befintliga system kan vi få ett cirkulärt innovativt system som skapar mervärde för markägaren och minskar växtnäringsläckaget. Idén utgår från att 90% av växtnäringsläckaget sker från 10 % av åkermarken under 1 % av året genom vattenavrinning. Eftersom fosfor är en ändlig resurs och en kostnad för lantbruket, vill vi skapa ett kretslopp där fosfor och kväve återförs till jordbruket. Vi ser växtnäringsläckaget som en tillgång och vill skapa ekonomiskt incitament att recirkulera den på gårdsnivå.
Lösningen har flera fördelar och styrkor som hög realiserings grad och ett starkt fokus på lantbrukets vinning. Det är dock en stor svaghet att idén inte har prövats i verkligheten och att det krävs en pilotstudie för att försäkra sig om verkningsgraden.
En praktisk prövning och pilotprojekt behövs för att validera den teoretiska bakgrunden av projektet. Där ingår även en ekonomisk kartläggning och utvärdering. Arbetet inom gruppen kunde ha underlättats genom tydligare arbetsfördelning och kommunikation från början.
Behov av rådgivning hos små livsmedelsföretag
Projektgrupp: Ebba Alteg, Hanna Nyberg, Elizabeth Lövstaf, Elisabeth Runesson och Victoria Linder
Beställare: Nils Lagerroth, Jordbruksverket, +46703602234, nils.lagerroth@jordbruksverket.se
Handledare vid SLU: Lars Hallgren, institutionen för stad och land, lars.hallgren@slu.se
Sammanfattning: Landsbygdsnätverket har uppmärksammat att det finns tecken på att rådgivning saknas till livsmedelsföretag utan primärproduktion. Exempelvis har Livsmedelsverket inte möjlighet att själva svara på alla frågor företagare ställer. De hänvisar till länsstyrelser, vilka i sin tur framförallt riktar sin rådgivning till primärproducenter. Detta indikerar att en specifik grupp, små livsmedelsföretag utan egen råvaruproduktion, riskerar att inte ta del av den rådgivning de är i behov av. Eftersom små livsmedelsföretag spelar en viktig roll för sysselsättningen på landsbygden, samt bidrar till Sveriges självförsörjning, är det viktigt att dessa företag får ta del av kunskap och innovation. I denna studie undersöks behov av rådgivning hos små livsmedelsföretag utan primärproduktion. Vi har genomfört tio intervjuer och utifrån dem observerat tre teman; kunskapsbehov, olika former av rådgivning samt emotionell association till rådgivning. Sammanfattningsvis uttrycker företagarna ett behov av en rådgivare med god kunskap om livsmedelsindustrin, som är lyhörd och kan ge rådgivning utformad efter deras specifika behov samt är insatt i livsmedelsindustrins regelverk. Vi konstaterar även att myndigheter med fördel bör se över hur de kommunicerar information, eftersom en mer användarvänlig kommunikation skulle kunna minska den frustration som finns kring regelverk och myndigheter. I arbetet fastställer vi att den befintliga rådgivningssituationen inte uppfyller företagarnas behov av kunskap. Slutligen konstaterar vi att fortsatta studier krävs för en komplett bild av den upplevda rådgivningssituationen hos små livsmedelsföretag utan primärproduktion
Kommunikation kring klimatpåverkan på gårdsnivå – en studie över hur Björid Gårds klimatmedvetenhet kan kommuniceras ut till kunder
Projektgrupp: Olof Krumlinde, Herman Lönnqvist, Ida Escudero Saukko, Tilda Magnusson och Viktor Westman
Beställare: Nils Björid, +46738276686, nils.bjorid@gmail.com
Handledare vid SLU: Stina Powell, institutionen för stad och land, stina.powell@slu.se
Sammanfattning: Jordbrukets klimatpåverkan är stor och komplex, där den enskilda gårdens odlingssystem och jordmån spelar stor roll. Idag står jordbruket för 13% av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser och mer än hälften kommer från animalieproduktionen. Samtidigt är jordbruket en av få näringar som binder kol i marken.
Projektets syfte är att skapa en nulägesanalys av Björid Gårds klimatpåverkan samt att skapa en kommunikationsplan för hur denna information kan förmedlas till intressenter. Denna nulägesanalys gjordes genom en semi-strukturerad intervju med beställaren och en litteraturstudie av jämförbara gårdar. Med hjälp av nulägesanalysen kunde Björid Gårds klimatpåverkan kartläggas med fokus på växthusgasutsläpp och kolinlagring. Vidare gjordes en kommunikationsplan för att förmedla gårdens klimatarbete till slutkonsumenter och samarbetspartners.
Projektet resulterade i att Björid Gård har förhållandevis låga växthusgasutsläpp jämfört med liknande gårdar. Den växtföljd som Björid Gård tillämpar idag är en stark bidragande faktor till lägre växthusgasutsläpp och är även optimal sett ur kolinlagring jämfört med relevanta alternativ. En förändringsåtgärd som är möjlig för Björid Gårds mjölkproduktion är att de kan odla andra grödor för att förse sig själva med eget kraftfoder och därmed minska sin andel inköpt kraftfoder. Dock kommer det minska den totala mängden kolinlagring som sker i vallproduktionen idag.
Projektets förslag till kommunikation är genom en Facebook-sida där Björid Gård kan kommunicera sitt klimatarbete. Denna sida ska vara riktat mot slutkonsumenter och eventuella samarbetspartners till Björid Gård. Projektet har här utgått från en kommunikationsplan med frågorna för vem, varför, vad, hur, när och av vem. Målet för beställaren med denna Facebook-sida är att inspirera och samtidigt kommunicera ut en klimatmedvetenhet från sin sida som producent.
En het potatis - En undersökning av kommunikationen mellan svenska färskpotatisodlare och handelsledet
Projektgrupp: Arvid Ektander, Christian Pålsson, Sofie Skalstad, Hanna Lundqvist och Ida Mackegård
Beställare: Katarina Gillblad, Potatisodlarna, +46708558144, katarina.gillblad@potatisodlarna.se
Handledare vid SLU: Cecilia Waldenström, institutionen för stad och land, cecilia.waldenstrom@slu.se
Sammanfattning: Otillbörliga affärsmetoder kan vara en källa till matsvinn enligt en rapport från Naturvårdsverket. I Sverige är otillbörlig handel ett problem främst i potatisbranschen och i synnerhet färskpotatisbranschen. I denna rapport presenteras hur svenska färskpotatisodlare och handelsledet upplever marknaden de verkar på och kommunikationen parterna emellan. Utifrån intervjuer med olika parter i färskpotatisbranschen har kommunikationen när det kommer till handelsavtal mellan odlare och handelsledet undersökts. Utöver intervjuerna utfördes även litteraturstudier för att få en ökad förståelse för kommunikation inom jordbrukshandeln. Resultatet av studien visar på en betydande ojämnlikhet i branschens maktfördelning. Skriftliga avtal ingås sällan vid affär mellan odlare och grossist och odlarna känner sig ofta lurade då de inte sällan får ett lägre pris än det överenskomna. Handelsledet å andra sidan menar att muntliga avtal fungerar bra vilket visar på en bristande kommunikation mellan handelsled och odlare. Färskpotatisbranschen genomsyras av svårigheten att förutspå utbud och efterfrågan på potatis vilket försvårar prissättningen.
Jämtland Härjedalen producentförening - En studie om kommunikation
Projektgrupp: Ken Mattsson, Erik Johansson, Alies Hellsten, Izabel Nordlund, Berglund Jessika och Maria Jose Rodriguez Arriola
Beställare: Bengt-Johnny Johansson, Jämtland Härjedalens producentförening, +46706794145, bengt.johansson@bjo.pp.se
Handledare vid SLU: Helena Nordström Källström, institutionen för stad och land, helena.kallstrom@slu.se
Sammanfattning: Jämtland Härjedalen producentförening är en medlemsägd ekonomisk förening bestående av nio producenter med olika slutprodukter. Förening arbetar för att skapa en samordnad lagring och distribution för att hjälpa den enskilda producenten att svara på anbud.
Vi har fått i uppdrag att utforma en kommunikationsplan åt Jämtland Härjedalen producentförening. I kommunikationsplanen ges förslag på åtgärder för att förbättra kommunikationen.
För att ta reda på hur kommunikationen i föreningen fungerar i dagsläget har projektbeställare och befintliga medlemmar intervjuats. De beskriver hur kommunikationen i föreningen fungerar mindre bra i dagsläget och att definitionen av föreningens mål skiljer sig beroende på vem man frågar. Medlemmarna beskriver också avsaknaden av löpande information och hur de önskar större insyn i föreningens arbete, särskilt kring ett planerat fryshus.
I rapporten presenteras tre kommunikationsmodeller samt förslag på hur de kan användas både internt och externt för att öka kommunikationen i producentföreningen. En analys av dessa visar att modellerna bör användas till olika ändamål beroende på syfte. För den interna kommunikationen fungerar envägskommunikation till viss del och flera av de intervjuade medlemmarna efterfrågar e-postutskick. I den externa kommunikationen bör informationen anpassas till mottagaren så att kunder och nya medlemmar kan nås. Analysen visar att den interna kommunikationen är grundläggande för att den externa kommunikationen ska fungera.
Frågor för framtidens landsbygd - Förslag på fokusområden och åtgärder till ett landsbygdsprogram för Vallentuna kommun
Projektgrupp: Alina Eriksson, Karin Sigurd, Hanna Sjulgård, Denis Bisaso, Hanna Wessling och Linda Agerstig
Beställare: Mimmi Skarelius Lille, Vallentuna kommun, +46858785017, Mimmi.skarelius@vallentuna.se
Handledare vid SLU: Ylva Jonsson, institutionen för stad och land, ylva.em.jonsson@slu.se
Sammanfattning: I Vallentuna kommun utreds förutsättningarna för att ta fram ett landsbygdsprogram. Syftet med detta projekt är att föreslå åtgärder för ett framtida landsbygdsprogram i Vallentuna inom tre valda fokusområden. Dessa områden är näringsliv, självförsörjning och lokalproducerade livsmedel samt service och infrastruktur. Projektet resultat baseras på litteratur- och dokumentstudier, semistrukturerade intervjuer samt ett besök på kommunen.
Projektgruppen betonar vikten av att kommunicera med medborgare, föreningar och företag på landsbygden vid utformandet av ett landsbygdsprogram. Detta kan ske via bland annat dialogmöten och workshops. För att ta tillvara kompetensen och kunskapen som finns lokalt kan kommunen upprätta en kommunikationsplan för att utveckla medborgardialogen. Ett annat sätt att skapa engagemang är att utveckla samverkan med universitet och organisation med kompetens inom lokala utvecklingsprocesser, för att till exempel genomföra workshops och utvecklingsverkstäder som kan främja lokalt engagemang.
Jämtlands läns självförsörjningsgrad - en kartläggning av primärproduktionen och analys av dess utvecklingsmöjligheter
Projektgrupp: Anders Nilsson, Hugo Hultin, Anna Ferguson, Therese Holmsten, Felicia Olsson och Anna Jansson
Beställare: Julia Pearson, Grönt center i Ås, +46767639014, julia.pearson@grontcenter.se
Handledare vid SLU: Hanna Bergeå, institutionen för stad och land, hanna.bergea@slu.se
Sammanfattning: I Jämtlands län har en regional mat- och livsmedelsstrategi tagits fram för att lyfta de insatser som krävs för en hållbar livsmedelsproduktion med fokus på länets unika värden inom mat, kultur och turism. Det gröna näringslivet i Jämtlands län har en betydligt högre sysselsättningsgrad än riksgenomsnittet, och ytterligare tillväxt inom sektorn kan bidra till att trygga livsmedelsförsörjningen och skapa fler arbetstillfällen.
Syftet med rapporten är förmedla en nulägesanalys av länets primärproduktion och kartlägga självförsörjningsgraden av de respektive livsmedlen, visa på potentiella utvecklingsmöjligheter samt kopplingen mellan primärproduktion, kommunikation och hållbar konsumtion. Vi har definierat självförsörjningsgrad som andelen av den totala volymen producerade produkter i länet dividerat med den totala konsumerade, och alltså inte inkluderat insatsvaror. För att svara på syftet har vi främst använt oss av litteratur och statistik. Semistrukturerade intervjuer med bland annat primärproducenter och rådgivare har kompletterat litteraturstudien och bidragit till en fördjupad förståelse för den Jämtländska kontexten.
Vårt projekt har kommit fram till att Jämtlands län är mer än 100 % självförsörjande på mjölk, renkött och fisk och 91 % självförsörjande på nötkött. Inom produktionsgrenarna gris, honung, lamm och ägg är självförsörjningsgraden 50 % eller lägre. I Jämtlands län produceras det få grönsakssorter och i en liten utsträckning, vilket leder till en väldigt låg självförsörjningsgrad. Potatis med en 50 % självförsörjandegrad ligger bäst till, därefter kålväxter på 6 %, i övrigt är det näst intill obefintlig produktion av odlade grönsaker och bär. Vårt fördjupningsarbete inom produktionsgrenarna grönsaksodling och mjölkproduktion har visat att det finns goda förutsättningar för utveckling av respektive produktion. Inom grönsaksodling kan satsningar framför allt göras inom infrastruktur som växthus och lagring samt genom utökad rådgivning. Mjölkproduktionen har förbättringsmöjligheter gällande kompetens och arbetskraftstillgång inom branschen.
Parallellt med den politiska viljan att öka självförsörjningsgraden pågår en rörelse som förespråkar en omlokalisering av hela livsmedelskedjan. Initiativ inom denna rörelse främjar kommunikation konsument och producent emellan, vilket genererar kunskap om primärproduktion hos befolkningen samt en uppfattning om miljömässiga rätt- och skyldigheter. Dessa faktorer är förutsättningar för en mer hållbar konsumtion av livsmedel.
Projektet beställdes av Grönt center i Ås, ett kluster vars syfte är att tillsammans med andra företag utveckla verksamheter i den gröna näringen. Projektet är en del av kursen Projekt och kommunikation i den agrara sektorn för agronomstudenter på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Förutom denna rapport finns ett tillhörande visuellt material vars syfte är att kunna användas som ett verktyg i politiska beslut.
Uppsala läns framtida lantbruk – En kvalitativ studie om klimatanpassning av lantbruket
Projektgrupp: Elisabeth Hidén, Julia Vahtra, Hedvig Säll, Julia Abrahamsson, Kerstin Gauffin och Johanna Viklund
Beställare: Karin Gustavsson, klimatanpassningssamordnare, länsstyrelsen i Uppsala län, +46702238273, karin.gustavsson@lansstyrelsen.se
Handledare vid SLU: Christoffer Söderlund , institutionen för stad och land, christoffer.soderlund@slu.se
Sammanfattning: Sveriges länsstyrelser har sedan 2009 i uppdrag att arbeta med klimatanpassning. Klimatanpassning innebär åtgärder för att anpassa samhället till klimatförändringarna, både nuvarande och framtida (SMHI, u.å.). Arbetet inkluderar att minska sårbarheter och att ta tillvara på möjligheter för att utveckla ett långsiktigt hållbart samhälle. Länsstyrelsen ansvarar också för samordning av insatser inom området samt att sprida kunskap och information till berörda. Detta projekt ska fungera som underlag för länsstyrelsen Uppsala län i arbetet med klimatanpassning och fokuserar på effekterna av det förändrade klimatet för Uppsala läns lantbruk fram till år 2100. Regionens förmåga att producera mat kommer vara central i framtiden till följd av en ökad befolkningstillväxt, klimatflyktingar som söker sig hit samt osäkra möjligheter till import på grund av naturkatastrofer och stor risk för kollapsade ekonomier.
För lantbrukarna i Uppsala län kommer klimatförändringarna leda till förändrade förutsättningar både för växt- och djurproduktion och de kommer sannolikt behöva göra anpassningsåtgärder i sin nuvarande verksamhet. Insamlingen av vårt empiriska material gjordes genom en litteraturgenomgång samt genom fysiska intervjuer med lantbrukare och en forskare. Med hjälp av symbolisk interaktionism och perspektivtagande har vi sedermera utifrån deras syn på klimatförändringarna och roll i klimatanpassningen tagit fram möjliga åtgärder för att anpassa den befintliga lantbruksverksamheten. De huvudsakliga resultaten härleds till flertalet åtgärder som kommer implementeras reaktivt gentemot klimatförändringarna, en framtida produktion i stort sätt lik dagens och en önskan hos lantbrukare om förbättrad kommunikation mellan sektorer och aktörer. Lantbruket måste bli bättre på att förmedla sina mervärden till konsumenterna, men även kommunikationen mellan olika myndigheter och lantbrukare behöver förbättras.
Stiernhööksgymnasiets bisyssla – ett bidrag till biodlares mervärden
Projektgrupp: Henrik Nobel, Mattias Åkerblom, Sanna Pasanen, Léonie Prevel och Emma Mart Lindahl
Beställare: Charlotta Moraeus, Stiernhööksgymnasiet i Rättvik, +46725880428, charlotta.moraeus@rattvik.se
Handledare vid SLU: Erica von Essen, institutionen för stad och land, erica.von.essen@slu.se
Sammanfattning: Sveriges regering har beslutat om en nationell livsmedelsstrategi som syftar till att stärka den inhemska produktionen av livsmedel, utan att det sker på bekostnad av naturen. Biodling är ett exempel på en livsmedelsproduktion som tillsammans med naturen bidrar till ökad biologisk mångfald. I Sverige fyller biodlingen flera viktiga funktioner, både miljömässiga och ekonomiska men den kan även skapa sociala mervärden.
Stiernhööksgymnasiet i Rättviks kommun är ett naturbruksgymnasium som är en del av ett Återtagsprogram, vilket syftar till att Rättvik ska konsumera maten som produceras inom kommunen. Medlemmarna i Återtaget utgörs av kommunala skolor och äldreomsorg i Rättviks kommun, där Stiernhööksgymnasiet producerar nästintill all potatis och nötkött som konsumeras av medlemmarna.
Projektbeställaren är Stiernhööksgymnasiet som efterfrågar ett underlag för vilka förutsättningar som krävs för att integrera honung i Återtaget. Biodlingen kommer att bedrivas av gymnasiet som en del av en biodlingskurs för eleverna och målet är att verksamheten ska omfatta 50 bikupor på sikt. Vi har använt oss av litteratur och intervjuer för att ta fram underlaget för denna rapport. Arbetet har utgått från medlemmarnas totalkonsumtion av honung år 2017 och potentialen att kunna ersätta sirap och socker med honung. Resultaten tyder på att Stiernhööksgymnasiet har goda förutsättningar att integrera honung i Återtagsprogrammet.
Biodlingens sociala mervärden har även undersökts där vi sett att biodlaren kan uppleva känslor av stolthet och lycka kopplat till biodlingen. Dessa mervärden kan i sin tur leda till en ökad avkastning eftersom en biodlare som blir lycklig av hantverket kommer lägga ned mer tid och engagemang på att sköta om sina bin.
Autoklaverat Mathantverk - En kvalitativ studie om förutsättningarna för delikatesskonserver i Sverige
Projektgrupp: Viktor Ånöstam, Armina Beslaga, Kristina Hansén, Fanny Anderholm och Cecilia Winkler
Beställare: Aksel Ydrén, Eldrimner, +46102253433, aksel@eldrimner.com
Handledare vid SLU: Lotten Westberg, institutionen för stad och land, lotten.westberg@slu.se
Sammanfattning: Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathantverk som bland annat erbjuder flertalet kurser i livsmedelsförädling. Framöver planerar de även att hålla kurser i autoklavering, det vill säga en metod för att konservera livsmedel. I nuläget är utbudet av autoklaverade delikatesser litet i Sverige. Syftet med vårt projekt var därför att undersöka konsumenters inställning till autoklaverat mathantverk och analysera förutsättningarna för att introducera denna produktgrupp på den svenska marknaden.
Undersökningen är baserad på kvalitativa intervjuer med personal i delikatessbutiker, småskaliga livsmedelsförädlare samt en forskare inom måltidskunskap och mattrender. Gemensamt för intervjupersonerna är att de har bred kunskap och god uppfattning om olika konsumentgruppers preferenser och köpvanor inom varusortimentet delikatesskonserver. Intervjumaterialet analyserades utifrån SWOT-modellen, för att kartlägga vilka styrkor, svagheter, möjligheter och hot som bör beaktas vid introduceringen av autoklaverat mathantverk i Sverige.
Våra intervjuer visade att konserverad mat har förhållandevis låg status och att helkonserverade produkter säljs i liten utsträckning. I dagsläget föredrar kunderna att köpa färska råvaror. Från producenternas synvinkel är dyra investeringskostnader för en autoklav och att råvarorna kan ändra smak och textur under autoklaveringsprocessen två potentiella svagheter. Flera fördelar med autoklaverade delikatesser lyftes dock fram, som att de ej behöver kylas, har lång hållbarhet, är lätta att ta med på resor och kan bidra till ett minskat matsvinn. Intresset för autoklaverade delikatesser i framtiden kan vara svårt att förutsäga. Det borde dock finnas potential då det är vanligt på andra håll i Europa.
För att lyckas med att sälja autoklaverade produkter var intervjupersonerna överens om att designen på burkarna är en nyckelfaktor. Med hjälp av produktdesignen och rätt marknadsföring tror respondenterna att kan man komma förbi konservens lågkvalitetsstämpel och nå kvalitetsmedvetna konsumenter. Lyckas mathantverkarna med att förmedla rätt budskap till rätt konsument, och vid rätt tidpunkt, finns stora möjligheter för att introducera autoklaverade delikatesser på den svenska marknaden.
Solcellsanläggning på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik
Projektgrupp: Oskar Fredrik Jonsson, Saga Sjöling, Emily Carlsson, Elin Johnsson, Sara Hammarberg och Emma Wärnsberg
Beställare: Jan-Erik Jones, Stiernhööksgymnasiet i Rättvik, 070-543 91 59, jan-erik.jones@rattvik.se
Handledare vid SLU: Lisa Matteses Åhrgren, Institutionen för stad och land, lisa.ahrgren@slu.se
Sammanfattning: Stiernhööksgymnasiet är ett kommunalt gymnasium beläget i Rättviks kommun, Dalarna. Skolan arbetar utifrån en vision om att ständigt ligga i framkant när det gäller hållbarhet och kvalitet. År 2006 startades projektet Återtaget med syfte att servera egenproducerad mat inom kommunens offentliga kök och på så vis bli självförsörjande på utvalda livsmedel. Stiernhööksgymnasiet vill nu utveckla det lokala hållbarhetsarbetet genom att satsa på förnyelsebar energi. Skolan har en idé om att investera i solceller i anslutning till skolans lantbruk och efterfrågar därmed ett underlag som ett första steg för att realisera denna idé.
Syftet med studien är därför att undersöka vilka förutsättningar och möjligheter det finns att installera solceller på Stiernhööksgymnasiets jordbruksfastighet. En del i syftet är att undersöka hur solceller kan involveras i skolans undervisning, i synnerhet på el- och energiprogrammet samt naturbruksprogrammet. Det material som ligger till grund för rapporten samlades in genom semistrukturerade intervjuer samt en litteraturstudie. För att beräkna investeringskostnader för installationen har en investeringskalkyl utformats. Rapporten visar att de mest lönsamma byggnaderna att installera solceller på är häststallet, grisstallet, kostallet och ungdjursstallet. Kostnaden för denna investering skulle landa på cirka 3,2 miljoner kronor. Det finns idag en möjlighet att ansöka om ett investeringsstöd på 30 % av kostnaden hos Länsstyrelsen, vilket kan reducera investeringskostnaden till cirka 2,2 miljoner kronor. En solcellsanläggning i denna storlek skulle innebära att skolans lantbruk blir självförsörjande på 28 % av lantbrukets årliga elkonsumtion. Då skolan redan idag har grön el, det vill säga el från förnyelsebara energikällor, skulle en investering på solel inte nödvändigtvis leda till minskade koldioxidutsläpp. Däremot kommer en solcellsanläggning minska skolans elkostnader, samtidigt som det möter såväl kommunala som globala hållbarhetsmål om en ökad satsning på förnyelsebar energi. Det finns goda möjligheter till att involvera projektet med solceller i el- och energiprogrammet samt naturbruksprogrammets undervisning. Det kan bland annat göras genom att eleverna får kartlägga lantbrukets energianvändning och undersöka hur den egenproducerade elen kan optimeras i användning inom lantbruket. Eleverna får därmed kunskap kring hur förnyelsebar energiproduktion och lantbruk kan kombineras i praktiken.
Öka återtag från egen gård i kommunen - Hanteringskedjeanalys av livsmedel från Jällat
Projektgrupp: Daniel Pettersson, Julia Engsner, Oscar Kanzler, Sofia Gundersen och Rickard Hagdahl
Beställare: Gunilla Meurling, Uppsala kommun, +46187271256, gunilla.meurling@uppsala.se
Handledare vid SLU: Sofie.Joosse, institutionen för stad och land, sofie.joosse@slu.se
Sammanfattning: En införd livsmedelsstrategi har lett till nationella mål om ekologisk konsumtion och produktion. Uppsala kommun har uppsatta mål om att alla livsmedel ska vara ekologiskt certifierade till år 2023 inom Uppsalas offentliga kök. Detta har lett till tankar om ett ökat återtag från Uppsala yrkesgymnasium Jälla som är på väg att ställa om till ekologisk certifierad produktion. Rapportens syfte är att analysera möjliga hanteringskedjor för nötkött och vetebaserade livsmedel producerade på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Resultatet visar på att en hanteringskedja för vetebaserade livsmedel, främst vetemjöl, är möjlig men det finns vissa begränsningar i form av kvalité, transport och lagringsaspekter. Däremot är en hanteringskedja för nötkött närmare att tas i bruk. Detta beror dels på att hanteringskedjan delvis redan är i bruk. En resurs i form av en samordnare är något som krävs i denna kedja för att kunna göra ett ökat återtag från Uppsala yrkesgymnasium Jälla.
Mervärden som skapas från detta återtag är något som bör kommuniceras till alla inblandade. Det gäller allt från aktörerna som är med i återtaget till slutkonsumternerna. Om Uppsala ska ta in flera produkter i ett återtag måste kommunen ta i beaktande läroplanen på Jälla, kvalitetskriterier på produkterna samt kökens kapacitet.
Handlingsplanen i Region Gävleborg kopplat till livsmedelsstrategin – Lokala livsmedelsproducenters möjligheter att verka på en lokal marknad
Projektgrupp: Ulrik Bergsland, Kristian Petterson, Anders Lööv, Sara Samuelsson, Elin Sjöman och Ellen Lindqvist
Beställare: Anna Backlin, Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg, 070-593 29 22, anna.backlin@regiongavleborg.se
Handledare vid SLU: Sara Holmgren, institutionen för stad och land, sara.holmgren@slu.se
SAMMANFATTNING
Region Gävleborg sände under 2018 ut en handlingsplan på remiss som behandlar frågor gällande den svenska livsmedelsstrategin. Den här studiens syfte är att undersöka förutsättningarna för lokala producenter att sälja sina produkter i Gävleborgs län. Syftet baseras på frågor som uppkommit under Region Gävleborgs arbete med handlingsplanen för livsmedelsstrategin. För att besvara studiens syfte har en kvalitativ metod tillämpats där datainsamlingen skett dels genom nio semistrukturerade intervjuer dels genom insamlad data från rapporter. Den insamlade empirin analyseras utifrån tre olika kommunikationsteorier. Vid intervjuer med producenter verksamma i regionen framkommer att de upplever att förutsättningarna för att sälja deras produkter är goda. Vidare framkommer att det kan vara svårt för nya producenter att ta sig in på marknaden, framförallt på grund av rådande maktstrukturer. En förbättringspotential som presenteras i slutsatsen är att ett bättre arbete med att förmedla mervärden, till exempel genom kommunikation mot konsument kan gynna producenternas förutsättningar.
Projektet är beställt av Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg genom Anna Backlin. Vi, en grupp studenter från Sveriges Lantbruksuniversitet, har genom projektbeställaren producerat en rapport som ska svara på projektbeställarens frågor
Framtidens grödor - grödor för en ökad diversifiering i Östergötland
Projektgrupp: Lina Larsson, Amelie Jönsson, Anna Fernlöf, Joakim Menjivar Dominguez, Lovisa Filipsson och Moa Hagelberg
Beställare: Jesper Lindström, Vreta Kluster AB, +46708993363, jesper@jlutveckling.nu
Handledare vid SLU: Helen Arvidsson, institutionen för stad och land, helen.arvidsson@slu.se
Sammanfattning: Sverige är en del av den globala livsmedelsmarknaden och står inför många utmaningar. En av de största är den ökande monokulturen inom jordbruket och en strukturutveckling där de större producenterna många gånger utvecklas och de mindre halkar efter. Utvecklingen gör det svårt för de mindre producenterna att överleva och försvårar investeringen för nya lantbrukare som har ett mindre kapital. För att förhindra att strukturen fortsätter att utvecklas i samma riktning är det viktigt att öka diversifieringen inom jordbruket. En ökad diversifiering skapar en bredare marknad och mindre producenter har möjlighet att utvecklas och inte konkurreras ut av större producenter. Det svenska klimatet förändras likt resten av världen med en ökad medeltemperatur, och nya grödor utvecklas vartefter klimatet förändras. Syftet med denna studie är att identifiera grödor som skulle kunna bidra till en ökad diversifiering hos de Östgötska lantbrukarna. Studien har avgränsats till att undersöka fyra grödor vilka har analyserats utifrån aspekter som användningsområden, odlingsförutsättningar, tekniskt och kompetensmässigt behov samt marknadspotential. För att få en bred förståelse för grödorna har litteraturstudier varvats med semistrukturerade intervjuer med aktörer relevanta för respektive gröda. Studien resulterade i fyra grödor: bovete, cikoria, havtorn och åkerböna, varav samtliga kan odlas i Östergötland. Ett föränderligt klimat skulle vara en god förutsättning för grödorna att utvecklas. Grödorna har flera potentiella användningsområden vilket kan leda till ökad efterfrågan. Detta kan i sin tur bidra till en diversifiering i lantbruket och verka för att bryta den rådande monokulturen
Ekonomisk utvärdering av virtuella stängsel, samt en studie om mervärden, svårigheter och kommunikation
Projektgrupp: Marcus Engvall, Sofia Ronström, Mina Sattar Panahi, Maria Asplund, Fredrik Svanberg och Anna Medved
Beställare: Jesper Lindström, Vreta Kluster AB, +46708993363, jesper@jlutveckling.nu
Handledare vid SLU: Per Haglind, institutionen för stad och land, per.haglind@slu.se
Sammanfattning: Vår projektgrupp har fått i uppgift, av Vreta Kluster, att undersöka möjligheterna att implementera innovationen virtuella stängsel för nötkreatur i Sverige. Virtuella stängsel är ett system baserat på att djuren bär ett halsband med GPS-sändare (så kallad klave). Halsbandet ger ifrån sig ett ljud när djuret närmar sig en virtuell gräns och utfärdar en elektrisk stöt om djuret passerar gränsen. Virtuella stängsel tillverkas idag av det norska företaget Nofence . För närvarande är tekniken inte laglig i Sverige men i Norge är virtuella stängsel lagligt för getter och försök genomförs på nötkreatur. För att undersöka förutsättningarna för innovationen har vi samlat in data från flera olika aktörer i branschen. Företag, professorer och branschorganisationer har varit involverade i studien för att ge en så heltäckande bild som möjligt. Projektgruppen har även i syfte att skapa en informativ broschyr som riktar sig mot intresserade lantbrukare, där de kan få information kring kostnader, möjligheter och eventuella mervärden som virtuellt stängsel kan bidra till.
En fördel med virtuella stängsel är att det blir lättare att flytta djur till marker som inte redan är stängslade, till exempel på grund av de tidigare inte varit möjliga att betats. Det i sin tur kan bidra till att lantbrukaren får rätt till bidrag som denne tidigare inte har varit berättigad till. Virtuella stängsel sparar även tid för lantbrukaren eftersom lantbrukaren inte behöver stängsla och underhålla det. Lantbrukaren kan, genom GPS-sändarna (klave) på djuren, se på sin telefon var djuren befinner sig. Denne har då möjlighet att se så inget djur rymt och att allt står rätt till.
För att undersöka de ekonomiska aspekterna av att implementera virtuella stängsel har beräkningar utförts utifrån två fallgårdar samt två fiktiva gårdar. Fallgårdarna är belägna på Gotland och i Mälardalen. Genom att kartlägga de båda gårdarnas betesareal, omkrets och djurantal har beräkningar för de totala kostnaderna av fysiska och virtuella stängsel genomförts.
Under arbetets gång har slutsatsen tagits att det finns många olika faktorer som påverkar om det är ekonomiskt försvarbart att investera i virtuella stängsel. Betets arrondering är högst relevant för om det är lönsamt att investera i det virtuella stängslet eller inte. Cirkulära hagar kräver minst meter stängsel per hektar. Hagar som istället är utformade som kvadrater kräver fler meter stängsel per hektar, vilket bidrar till att den totala kostnaden för fysiska stängsel blir högre. Marker med svår terräng är svårare att stängsla och kostar därför lantbrukaren mer, genom bland annat ökade arbetskostnader.
Eftersom virtuella stängsel är en innovation är priset på klavarna och abonnemanget relativt högt satt. På båda fallgårdarna är det billigare att stängsla in all betesmark med traditionellt elstängsel istället för att investera i virtuella stängsel. För de båda fallgårdarna är det enligt oss inte ekonomiskt försvarbart att investera i virtuella stängsel, men detta är självklart upp till den enskilde lantbrukaren att avgöra
Framtidens bönder startar sin resa på Torsta – En marknadsföringsplan för JGY Torsta Naturbruksgymnasium
Projektgrupp: Rasmus Nessvi, Oscar Friberg, Louise Helsing, Linnéa Odevik, Elin Honfy och Stephanie Widegren
Beställare: Per-Erik Nemby; Torsta naturbruksgymnsiet, +46705631421, per-erik.nemby@torsta.se
Handledare vid SLU: Per Haglind, institutionen för stad och land, per.haglind@slu.se
Sammanfattning: Utanför jämtländska Östersund är JGY Torsta Naturbruksgymnasium beläget, en skola vars cirka 100 elever utbildas i huvudområdena lantbruk, skog och djur. Utbildningarna är yrkesförberedande och innehåller ett fokus på att eleverna genom praktik ska erhålla kunskap som ger dem en god grund att stå på inför arbetslivet. Eleverna erbjuds även möjligheten att läsa kurser för att få behörighet till högskolestudier. Under senare år har skolan upplevt att ansökningarna för nya elever inte uppnått ett önskat antal, samt att ett ”rykte” uppkommit kring att skolans utbildningar ska vara passande för de som är mer bekväma och saknar ambition. Syftet med detta projekt är därför att bidra med förslag till hur Torsta Naturbruksgymnasium kan anpassa sin kommunikation för att kunna locka fler elever till sina utbildningar.
För att ge underlag till projektets förslag har teorier inom marknadsföring och kommunikation tagits till användning. Word-of-mouth beskriver hur information, som överförs under samtal mellan individer, kan bidra till en verksamhets marknadsföring. Har en individ fått ett gott intryck av en verksamhet, kommer denna föra detta vidare till fler individer, vilket kan resultera i en snabb och effektiv spridning av ett budskap. Sändarmodellen beskriver hur kommunikation sker mellan en sändare och en mottagare, samt det brus som kan förändra och förvränga det meddelande som från början skickades. Feedback används för att från sändarens håll bekräfta att meddelandet mottagits och att dess innehåll var korrekt.
För att få fram ett bra projektunderlag valde gruppen att genomföra semistrukturerade intervjuer av elever, från Torsta Naturbruksgymnasium och från en högstadieskola i Östersund, samt intervjua anställda på Torsta.
Resultatet har sammanställts till ett årshjul där förslag till marknadsföringshändelser presenteras. Tanken är att hjulet ska representera gruppens handlings- och markandsföringsplan, som vidare diskuteras i rapporten i syfte att förtydliga bilden av hur naturbruksskolan kan lägga upp sin marknadsföringsstrategi. Planen tar upp olika aspekter kring hur Torsta kan förbättra sin kommunikation och inkluderar förslag rörande evenemang, sociala medier, utskick av broschyrer, större fokus på hemsidan samt att lägga mer kraft på att marknadsföra sig mot tjejer. De teorier som används i projektet kopplas till den information som framkommit i intervjuerna och inkluderas i förslagen.
Växtnäring i kretslopp - En rapport som belyser olika perspektiv på hantering av slam och återföring av fosfor
Projektgrupp: Ylva Gustafsson, Esther Svensson, Olof Sundström, Johanna Blidfors, Elin Östensson och Elina Toss Ekmyr
Beställare: Helena Elmquist, Odling i Balans, +46706227709, helena.elmquist@odlingibalans.com
Handledare vid SLU: Helena Nordström Källström, institutionen för stad och land, helena.kallstrom@slu.se
Sammanfattning: Debatten om huruvida avloppsslam ska användas som gödselmedel eller inte inom jordbruket har varit en fråga av ökande intresse på senare år. Även om tungmetallkoncentrationerna har minskat drastiskt i det svenska avloppsslammet sen 1970-talet, så sprids endast kring 30 % av allt avloppsslam som produceras i svenska städer på åkermark.
För att förhindra föroreningsämnen från att kontaminera avloppsslam har Svenskt Vatten arbetat uppströms och startade Revaq-certifieringssystemet för avloppsslam år 2002. Med hårdare krav för hur mycket tungmetaller avloppsslammet får innehålla, blir mindre och mindre avloppsslam tillgängligt att sprida som gödselmedel på åkermark.
De markförbättrande egenskaper avloppsslam har på åkermark är av signifikant värde med ökande kolhalter och biologisk aktivitet. Den största nackdelen med avloppsslam är det näst intill obefintliga gödselvärdet för fosfor och kväve.
Kretsloppsfrågan har banat väg för nya tekniker som förbränning av slam med efterföljande extrahering av fosfor från askan till rena fosforgödselmedel som MAP och DCP. Utveckling av andra mindre tekniker som till exempel urinseparerande toaletter är och intressant att ha i åtanke.
För att lyfta och diskutera kretsloppsfrågan kring växtnäringsämnen har Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Svenskt Vatten föreslagit ett branschråd där flera viktiga aktörer och myndigheter bör ingå för att samverka i frågan.
Ett svenskt scenario där en del av avloppsslammet sprids på åkermark i kombination med förbränning med efterföljande extrahering av växtnäringsämnen kan vara ett möjligt framtida scenario, men även där möjligheten för andra alternativa metoder att praktiseras finns. Vi argumenterar för att kretsloppsfrågan måste vara diversifierad och att inga metoder eller tekniker kan uteslutas. Detta är antagligen den bästa vägen att nå ett hållbart alternativ.
Bära eller brista? - En kartläggning av perspektiv på bärplockning i Gävleborg
Projektgrupp: Hanna Nilsson, Kreutz Emilia, Johanna Janhager, Ida Gustafsson, Josefine Palmgren och Ebba Kajlöv
Beställare: Anna Backlin, Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg, +46705932922, anna.backlin@regiongavleborg.se
Handledare vid SLU: Martin Westin, institutionen för stad och land, martin.westin@slu.se
Sammanfattning: År 2017 tog Sveriges riksdag fram en ny livsmedelsstrategi, där ett mål är att öka den svenska självförsörjningsgraden på livsmedel. Med anledning av denna strategi har Region Gävleborg i samarbete med Länsstyrelsen och Lantbrukarnas riksförbund (LRF) tagit fram en handlingsplan som beskriver hur regionen ska jobba med självförsörjningen genom ett antal mål. Region Gävleborg omfattar Gästrikland och Hälsingland. Båda dessa landskap klassas som skogslandskap, och mer än 80 % av Gävleborgs yta utgörs av skog. I handlingsplanen belyses skogens utvecklingspotential. Det uppmärksammas också att endast några få procent av skogens bär tas tillvara, trots att detta är en resurs som är både klimatsmart och nyttig, och trots att regionen har flera förädlare med stor potential. Målet är därför att öka nyttjandet av skogens bär. Men bärplockning är en omstridd fråga, där många aktörer är inblandade. Denna rapport har sammanställts i syfte att belysa de perspektiv som finns på bärplockning. I rapporten lyfts åtta olika perspektiv fram; bärplockare, markägare, bäruppköpare, bärplockarföretag, media, naturskyddsperspektiv, aktörerna bakom handlingsplanen och förädlare. Det är tydligt att alla dessa perspektiv har olika syn på vad som utgör problemen kring bärplockningen, och på vad som skulle krävas för att öka nyttjandet av bären. För att kunna samverka i frågan om bärplockning och nå ett ökat nyttjande av bären krävs förståelse för dessa olika perspektiv, och kommunikation mellan dem. Denna rapport med dess kartläggning över de olika perspektiven i frågan kan därför vara till hjälp vid implementeringen av Gävleborgs handlingsplan.